Herkes İçin Gıda (GREENPEACE)

Düşüncelerinizi Özgür Bırakın
Cevapla
ÖZGÜRLÜK
Yüzbaşı
Yüzbaşı
Mesajlar:767
Kayıt:18 Tem 2007 15:13
Burç:Koç
Herkes İçin Gıda (GREENPEACE)

Mesaj gönderen ÖZGÜRLÜK » 16 Ağu 2007 13:57

Günümüz tarım endüstrisi çiftçilikten çok madenciliğe benziyor. Sistem, bütün gelecek besin gereksinimlerimizin bağlı olduğu yeryüzünün ta kendisini ilgilendiriyor. Çiftçiliğe olan şu anki yaklaşım hataları, zengini de yoksulu da tehdit ediyor.
Endüstriyel tarım, yöresel toplulukların sağlıklı bir beslenmeye olan gereksinimlerini karşılayacak biçimde ürün yetiştirmek yerine, dünya pazarlarında satacak ürünler üretiyor. Dünya tarım üretimi, 1950'den bu yana ,ç kat artarken; günümüzde, 20 yıl öncesine oranla daha çok insan aç.

Küçük aile çiftlikleri topraklarından ediliyor ve yerel topluluklar üretileni satın almayı karşılayamıyor. Sonuç, çevresel yıkım, yoksulluk ve açlıktan ibaret bir düşüş oluyor.

Açlık ve yoksulluk kol kola gider. Gen mühendisliği gibi teknolojik 'çözümler', açlığa neden olan gerçek toplumsal ve çevresel sorunları gölgede bırakıyor. Bu konular besinimizi kimin ürettiği, nasıl ve nerede üretildiği, nasıl paylaştırıldığı gibi konuları içeriyor.

Tarımsal araştırma ve gelişme içerisinde temel bir zıtlaşma var: Endüstrinin gereksinimlerine yönelik bir gündem ya da yoksulların gerçek gereksinimlerine ve doğaya yönelik bir gündem... 1969'da tarım, orman ve balıkçılık projelerine dünya çapında 7 milyar dolar kalkınma yardımı yapılırken, 1999'da bu miktar 3 milyar dolara gerilemişti.

Gen mühendisliğinin dünyayı beslemek adına yaşamsal önem taşıdığı ve tarımsal üretimi arttırmada merkezi bir rolü olduğu yolundaki tartışma, açlığın çok az miktarda besin olmasından kaynaklandığı varsayımına dayanıyor. Gen mühendisliği taraftarları, çoğu aç insanın besin açığından çok besin artışının olduğu ülkelerde yaşadığı gerçeğini gözardı ediyor.

Besin güvenliği teknik düzeltmelerle, hatta besin üretimini arttırmayla bile sağlanmayacak. Bu, diğer etkenler bir yana, toprağa ve paraya erişimi gerektiriyor.

Greenpeace gerçek çözümler için uğraşıyor. Çiftçiliğin geleceği, onun sadece besin üretimindeki rolünü değil; aynı zamanda, temiz su, çeşitli vahşi yaşam ve bitkiler ve geleceğin bağlı olduğu verimli toprağı sağlamadaki rolünü de tanımaktan geçiyor.

Ekolojik ve toplumsal açıdan sürdürülebilir tarımı uygulayan dünyanın dört bir tarafındaki çiftçilerden başarı öyküleri geliyor.

Bu öykülerden bazıları Greenpeace, Oxfam ve ILEIA tarafından ortaklaşa oluşturulan bir site olan Farming Solutions (çiftçiliğe çözümler) web sitesinden edinilebilir.


http://www.greenpeace.org/turkey/di-er- ... -i-in-g-da" target="_blank


Cevapla

“Özgür Düşünce & Felsefe” sayfasına dön