Selahaddin Eyyubi

Ünlü şahsiyetlerin hayat hikayeleri
Cevapla
kırmızıgül
Başçavuş
Başçavuş
Mesajlar:112
Kayıt:16 Tem 2008 13:34
Ruh Hali:Mutlu
Takım:Galatasaray
Selahaddin Eyyubi

Mesaj gönderen kırmızıgül » 28 Nis 2009 14:55

Resim
Tarihî kaynakların pekçoğu Selahaddin'in Kürt olduğunu aktarmaktadır.Ancak Türk kökenli olduğunu iddia eden kitap ve web sitesi de vardır.


Dedesi Şadi Dedesi Şadi bin Mervan (شاﺬي ابن مروان), Şeddadilere hizmet etmiştir.Şeddadilerin merkezi olan Ani kentinde bulunmuştur. Şadi, Bağdat şehrinin valisi olan Bihruz'un yakın arkadaşı idi. Bihruz nüfuzunu kullanarak Şadi'nin oğlu Necmeddin Eyyub'un Tikrit'in kumandanlığına atanmasını sağlamıştır. Böylece Büyük Selçuklu sultanı Muhammed Tapar Şadi'i ailesiyle birlikte Tikrit civarına yerleştirdi.


Babası Necmeddin Eyyub ve amcası Esedüddin Şirkuh İmadeddin Zengi'nin ordusu 1131'de Karaca el-Saki tarafından mağlup edildi ve Zengi, Tikrit'e sığındığındı. Selahaddin'in babası Necmeddin Eyyub ve amcası Esedüddin Şirkuh (أسد الدين شيركوه بن شاذي; Şirkuh: Farsça'da Dağların aslanı), Zengi'ye yardım etmiş ve Tikrit'te hapseilen Aziduddin el-Mustevfi'nin kaçmasını sağlamışlardır. Bunun üzerine Bihruz ile araları açılmış, buna mukabil Musul ve Halep Atabeyi Zengilere yaklaşmışlardır.

Şirkuh'un bir Selçuklu yüksek memuru öldürme olayından sonra iki kardeş Zengi'ye başvurmuş ve 1138'de görevinden alınan Necmeddin Eyyub ve ailesi İmadeddin Zengi'nin hizmetine girmiştir.


Annesi Mesude Hatun Selahaddin'in annesi Harim emiri olan Şahabuddin Mahmud ibn Tokuş[12]'un kızkardeşi bir Selçuklu soylusu Mesude Hatun[13]'dur. O dönemde bu adı taşıyanlardan Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın oğullarından Tekeş ve Tutuş'tan söz edilir. Şam bölgesini yöneten Tutuş'un aksine, Tekeş ile ilgili bir olay, İbn-ul Esir tarafından aktarılıyor


Kardeşleri Selahaddin'in, Şahinşah ve Turanşah adında iki ağabeyi, Adil, Tuğtiğin, Tacülmülk Gökbörü, Seyfeddin Ebu Bekir, Sittu Şam Hatun, ve Rabia Hatun adlı kardeşleri vardı.

Şahinşah Selçuklu prenseslerinden Kutlu Kız Hatun ile Selahaddin de yine bir Selçuklu soylusu olan İsmedüddin Emine Üner Hatun'la evlenmişlerdir.

Kız kardeşi Sittu Şam (Zümrüt Hatun) önce Hüsameddin Muhammed (Hüsameddin Muhammed bin Ömer bin Laçin[15])'in babasıyla daha sonra amcası Esedüddin Şirkuh'un oğlu Nasreddin Muhammed ile evlendirilmiştir. Diğer kız kardeşi Rabia Hatun önce Emir Muiniddin Üner'in oğlu Emir Saadettin Mesud ile ve sonra Erbil'li Atabey Muzaferuddin Zeyneddin Gökbörü ile evlendirilmiştir.


Diğer akrabalıkları Selahaddin'in eşi İsmedüddin Emine Üner, Börilerin emirlerinden Müiniddin Üner'in kızıdır. Bu aile 12. yüzyılda Zengilerden önce aynı bölgeyi yönetmiştir. İsmedidüddin'in ilk eşi Nureddin Mahmud Zengi'nin ölümü üzerine Selahaddin ile evlenmiş ve Selahaddin'in Zengilerin mirasçısı olarak görülmesine katkıda bulunmuştur.


Haçlılarla mücadelesi
Hıttin Savaşı sonrası, Selahaddin ve Guy de Lusignan.Selahaddin, İmadeddin Zengi'nin babasını vali olarak atadığı tarihi Baalbek şehrinde ve Şam’da büyüdü. Burada iyi bir tahsil hayatı geçirdi. İlm-i Mantık, Felsefe, Sosyoloji, Fıkıh (İslam Hukuku) ve Tarih öğrenmiş, Şam'da Dar'ul-Hadis (Hadis Üniversitesi)'nden mezun olmuş ilim sahibi bir akademisyendi. Kısaca O bir ilim adamıydı.

Askeri yaşamı I. İmadeddin Zengi’nin oğlu ve ardılı Emir Nureddin Mahmud Zengi’nin komutanlarından, amcası Esedüddin Şirkuh’un hizmetine girmesiyle başladı. Şirkuh Nureddin Zengi'nin emriyle, ilki 1164 yılında olmak üzere Mısır’a üç sefer düzenledi. I. Haçlı Seferi sonucunda kurulan Kudüs Krallığı gözünü Mısır'a dikmişti. Mısır'ın iç siyaseti karışıklıklar içindeydi, Fatımi Halifesi hilafetini devam ettirmek adına Haçlılarla işbirliğine girmişti. Kudüs kralı I. Amalrik, Mısır’ın Fatımi halifesinin veziri Şavar ve Şirkuh arasında karşılıklı bir mücadele gelişmişti. Salaheddin Şirkuh’un ölümünden ve Şavar’ın öldürülmesinden sonra, henüz 31 yaşındayken hem Suriye birliklerinin komutanlığına, hem de melik unvanıyla Mısır vezirliğine atandı (1169).

1171’de Mısır’da Şii Fatımi halifeliğine son vererek Sünniliğe dönüldüğünü ilan eden Salaheddin Eyyubi böylece Mısır’ın tek yöneticisi durumuna geldi. Selahaddin Nureddin Mahmud Zengi’ye hayatı boyunca bağlı kaldı, fakat Nureddin'in 1174 yılında vefat etmesiyle durum değişti. Selahaddin, Nureddin'in dul eşiyle evlendi. Fakat Nureddin'in yerine geçen oğlu İsmail, Selahaddin'i tanımadı ve işbirliğine yanaşmadı. Mısır’daki zengin tarım topraklarını mali dayanak olarak kullanan Salaheddin, Nureddin’in çocuk yaştaki oğlu adına naiplik talebinde bulunmak üzere küçük, ama çok disiplinli bir orduyla Suriye’ye hareket etti. Ama çok geçmeden bu talebinden vazgeçerek, 1174’ten 1186’ya değin Suriye, Kuzey Mezopotamya, Filistin ve Mısır’daki tüm Müslüman topraklarını kendi bayrağı altında birleştirmeye girişti ve İslam birliğini tekrar kurdu. Zamanla sahtekarlık, ahlaksızlık ve gaddarlıktan uzak, cömert, erdemli, ama kararlı bir hükümdar olarak ünlendi. O zamana değin iç çekişmeler ve yoğun rekabet yüzünden Haçlılara direnmede güçlük çeken Müslümanların maddi ve manevi açıdan güçlenmelerini sağladı.


Cevapla

“Biyografi” sayfasına dön