Fransız Devletinin Yahudi Sürgünündeki Rolü

Türkiye ve Dünya Tarihi
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Fransız Devletinin Yahudi Sürgünündeki Rolü

Mesaj gönderen Siyabend » 07 Şub 2009 18:08

Fransa’da Danıştay, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin sürgün edilmesinde devletin rolünü inceliyor. Babası gözlerin önünde tutuklanarak Auschwitz kampına sürgün edilen 75 yaşındaki bir mağdurun idari mahkemede ertelenen tazminat davası Danıştay’a taşındı.

200 bin euro tazminat talep ededen 75 yaşındaki Madeleine Hoffman-Glemane’ın babası Mayıs 1941’de Paris’te gözlerinin önünde tutuklanarak Drancy üzeri Auschwitz Nazi Kampı’na götürüldü. Wichy rejimi döneminde yaşayan bu olay Hoffman-Glemane tarafından mahkemeye taşındı ancak 18 Nisan 2008 tarihinde Paris idari mahkemesi davayı karara bağlamayı erteleyerek Danıştay’ın görüşünü istedi. Mahkeme özellikle devleti hedefleyen şikayetin zaman aşımına uğrayıp uğramadığı ve maruz kalınan zararın giderilmesinin koşullarını sordu.

Danıştay’ın mağdurlara mahkeme kapılarının açılıp açılmayacağına ilişkin görüşünü 12 gün içinde bildirmesi gerekiyor.

Danıştay’a haklarını bildirmekle yükümlü sulh yargıcı Frédéric Lenica Cuma günü yaptığı açıklamada tazminat hak sahiplerinin zararlarının zaten giderildiğini savunarak, yeni tazminatlara ilişkin bireysel eylemlerin artık son bulması gerektiğini belirtti. Frédéric Lenica, tüm zararların karşılanması için 60 yıldan beridir Fransa’da 42 farklı yasal düzenleme yapıldığını belirterek, bu zarar tazmininin kusursuz göründüğün ileri sürdü.

Ancak mağdur avukatları bu açıklamaya tepki gösterdi. Yönlerini devlete çeviren 600 sürgün yakınının avukatı Avi Bitton AFP’ye yaptığı açıklamada, “Yürürlüğe konulan sistemin tüm zararları tazmin ettiğini söylemek yanlıştır. Bugün, bir anne veya baba için geçerli olanın tersine, bir erkek kardeş, kız kardeş veya büyün anne-babanın kaybı için zarar tazmini yok” dedi.

Avukat, “Sadece herhangi bir vatandaş gibi, amyant ya da bir trafik kazası mağduru gibi, muamele isteniyor, eğer bir zarara maruz kalınmışsa, bunun telafi edilmesi isteniyor” şeklinde konuştu.

Frédéric Lenica insanlığa karşı suçların zaman aşımına uğramayan özelliğinin Devlete karşı eylemelere yönelik uygulanmamasını isteyerek, buna bir zaman sınırının konulmasını talep etti.

Sulh yargıcı, eğer Danıştay kendisiyle aynı fikirde olmazsa 2010 ile 2014 arasında bazı zararların giderilebileceği önerisini de getirdi. Avukat Bitton ise, “Dengeli bir çözüm ama Danıştay’ın tüm zararların giderilmediği görüşünü belirtmesi koşuluyla” dedi.

İşgal boyunca Fransa’daki 75 bin Yahudi ölüm kamplarına sürgün edildi. Bunlardan sadece 2 bin 500’ü hayatta kalabildi.

ANF NEWS AGENCY


Cevapla

“Tarih” sayfasına dön