Apollon Tapınağı

Türkiye ve Dünya Tarihi
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Apollon Tapınağı

Mesaj gönderen Siyabend » 20 Ağu 2010 17:55

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan ve Hellenistik dönemde tasarlanan, ancak bin yıllardır ihtişamını olduğu gibi koruyan mistik Apollon Tapınağı, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de her gün yüzlerce kişiye ev sahipliği yapıyor.

Didim merkezde bulunan ve bölgenin en nemli tarihi yerlerinden biri olduğu gibi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın mimari ikizi ve antik dönemin en büyük üç yapısından biri olarak da dikkatleri üzerine çeken Apollon Tapınağı, defalarca saldırıya uğramış olmasına rağmen hala heybetini koruyor.
Gizli Mesaj:
Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
TAPINAK ÇOK DİRENDİ

Çok sayıda tarihi yapının kalıntılarını içerisinde barındıran, hemen her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan tapınak, göz alıcı mimarisi ve anıtsal büyüklüğü sayesinde insan tahribatına en çok direnen yapıların başında geliyor. Didim’in simgesi haline gelin bu tarihi mekan defalarca saldırıya uğradı, defalarca restore edildi ama hala öneminden bir şey yitirmedi.

M.Ö. 494’te Persler tarafından tahrip edildikten sonra Büyük İskender’in gözetiminde yeniden inşa edilen tapınak, antik dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü kehanet merkezi konumuna yükseldi. Antik coğrafyacı Strabon, Didim’deki Apollon Tağınağı’nı dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı kabul eder. Ona göre tapınağın üst örtüsüz oluşu sonsuzluk ve ihtişamıyla bağdaştığı ölçüde anlamlıdır. Anadolu’da bulunan bu en büyük İyon tapınağının insan ve hayvan kabartmalarıyla süslenmiş taş duvarları; ustalıkla işlenmiş 17.5 m yüksekliğindeki 3 adet İyon sütunu kalıntısı ve merdivenleri ise ziyaretçilerin ilgisini en çok çeken noktalar.

DOĞAL TAHRİBATA MARUZ KALIYOR

1983-90 yılları arasında restorasyona alınan ve bir kısmı onarılarak ayağa kaldırılan tapınak, her ne kadar koruma altında olsa da üstünün açık oluşu nedeniyle doğal tahribata maruz kalıyor. Şu sıralar bir Alman arkeoloji ekibinin bir bölümünü restore etmeye devam ettiği tapınak, dev boyutlu mimarlık yapıtlarının Roma'lıların tekelinde olmadığını göstermesi bakımından da önemli bir yere sahip. Zira Yunan dünyasında bu tapınağı boyutlarıyla geride bırakacak bir yapı yok.

Bir Roma efsanesine göre gözleriyle baktığı kişiyi taş haline getiren Gorgon kızkardeşlerden Medusa’ya ait baş kabartması ise tarihi alanın en dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturuyor. Didim ve Apollon Tapınağı’nın sembolü kabul edilen Medusa kabartması, heykeltıraşçının yorumuna göre en güzel görünümlü olanı.

ANF NEWS AGENCY


Cevapla

“Tarih” sayfasına dön