ANKARA - Partisin grup toplantısında Kürtçe konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, DTP ve Kürt siyasetçilerine Kürtçenin yasaklandığını, ancak Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe konuşmayı kendisine bir hak olarak gördüğünü belirterek, "Bu ikiyüzlülüktür ve biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.
12 Eylül döneminde cezaevinde iken, ziyaretlerine gelen ve Türkçe bilmeyen yakınlarının Kürtçe konuştukları için baskıyla karşılaştıklarını, belirterek, "O zaman kendime bir söz vermiştim ve dedim ki, resmi bir toplantıda Kürtçe konuşacağım" dedi.
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, partisinin grup toplantısında Türkçe başladığı, Kürtçe devam ettiği ve bu yüzden TRT'nin yayını kestiği konuşmasında güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Anadilin önemine değinen Türk, dünya üzerinde 7 bin dilin bulunduğunu belirterek, bunların yarısının yok olmayla karşı karşıya olduğunu, bu nedenle de BM'nin dillerin korunması için 21 Şubat'ı Dünya Anadil Günü ilan ettiğini söyledi. Dünya üzerindeki tüm dillerin masum, güzel ve günahsız olduğunu ifade eden Türk, "Bazı çevreler bütün diller birdir. Bu dillerin ve demokrasinin öldürülmesidir" dedi.
Kürtçenin yasaklanmasının Türkiye ve demokrasiye büyük zarar verdiğini dile getiren Türk, Kürtçenin hala anayasal güvencede olmadığını söyledi. TRT 6'da Kürtçe yayının yapıldığını, ancak buna ilişkin bir yasanın olmadığına dikkat çeken Türk, DTP ve Kürt siyasetçilerine Kürtçenin yasaklandığını, ancak Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe konuşmayı kendisine bir hak olarak gördüğünü belirterek, "Bu ikiyüzlülüktür ve biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.
Kürtçe üzerindeki yasağın kaldırılması için birçok önerge verdiklerini, ancak hiç birinin dikkate alınmadığını ifade eden Türk, şunları kaydetti: "Türkiye'nin artık bu dil yasağı ayıbından kurtulması gerekiyor. Dile karşı sadece yasal yasaklar yok. Kürtçe önündeki en büyük engel, anlayıştaki engellerdir. Türkçeye itirazımız yok. Türkçeyi resmi dil olarak kabul ediyoruz. Ancak, Kürtçenin de eğitimde kullanılması gerekiyor."
TRT’DEN SANSÜR
Daha sonra konuşmasını Kürtçe sürdüreceğini belirten ve salondakileri Kürtçe selamlayan Ahmet Türk, salonda bulunan milletvekilleri ve misafirler tarafından ayakta alkışlandı. Türk, Kürtçe konuşmaya başladıktan sonra, tüm partilerin grup toplantılarını canlı veren TRT 3, yayını kesti. Yayını kesme gerekçesi ise, Kürtçe konuşmanın anayasaya aykırı olduğu gösterildi. Anadilin önemine ve Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çeken Türk, "21 Şubat Dünya Dil Günü olarak kutlanıyor. Dil Kürt tarihinde önemli bir yere sahip. Çünkü Kendi dillerinden başka dil bilmeyen Kürtler, bu yüzden birçok baskı gördüler. Anadilleri ile konuşan Kürtler, büyük engel ve zorlukla karşılaştı. Devlet, 12 Eylül darbesi döneminde birçok kişi cezaevlerine attı. Ben de tutuklandım. Yakınlarını ziyarete gelen aileler, Türkçe bilmedikleri için, Kürtçe konuşmak zorunda kalıyorlardı. Ancak, Kürtçe konuşmadan dolayı dayak yiyeceklerini bildikleri için, konuşmuyorlardı. Biz bazen üzülmeden ve kırılmadan dönmeleri için, annelerimize Kürtçe 'Anne nasılsın?' diyorduk. Fakat sonra bunun baskısını görüyorduk. Ben o zaman kendime bir söz verdim ve dedim ki, 'Resmi bir toplantıda anadilimle konuşmalıyım" şeklinde konuştu.
‘BU İKİYÜZLÜLÜKTÜR’
Başbakan Erdoğan'ın TRT 6'da kendini övdüğünü kaydeden Türk, "Ancak DTP'nin bir üyesi kendi anadiliyle bir selam verdiğinde, dava açılıyor. Belediye başkanlarımız kendi anadilleriyle görüşmeler yapıyor, yine dava açılıyor. Fakat Başbakan Kürtçe konuştuğunda kimse bir şey demiyor. Bu ikiyüzlülüktür" dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de değinen Türk, "Şimdiden 8 Mart kadınlar gününü kutluyorum. DTP'nin Kürt ve dünya kadınlarının siyasi, kültürel ve ekonomik çalışmalarda yer alması için yürüttüğü çalışmalar önemlidir" dedi. Kürtlerin yıllardır "Şêr şêr e çi jin e çi mêr e (Aslan aslandır dişi veya erkek fark etmez)" sloganıyla mücadele ettiğini ifade eden Türk, her kesin 8 Mart için çalışması gerektiğini söyledi.
Newroz kutlamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Türk, şunları belirtti: "Newroz, zulme karşı, halkların başkaldırısıdır. Halkımız bu bayramı büyük bir coşku ile kutlayacaktır" dedi.
Türk, 29 Mart yerel seçimlerinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydederek, "Arkadaşlarımız, halkımız, bu seçimler için büyük çaba veriyor verecekler" dedi.
'KUTBETTİN ARZU SESSİZ BİR BÖCEKTİR’
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitingindeki konuşması ve AKP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu'ya ilişkin de değerlendirmede bulunan Türk, şunları belirtti: "Erdoğan birkaç gün önce Diyarbakır'daydı. Yanında da Sayın Kutbettin Arzu vardı. Erdoğan Arzu için, 'Atom karınca" diyordu. Çok merak ettim. Acaba Arzu Kürtler için ne yaptı? Sadece bir defa yemin etmek için kürsüye çıkmış. Bunun dışında bir şey yapmamış. Nasıl atom karınca oluyor. Bana göre sesiz bir böcektir."
Turk, konuşması Kürt Şair Cigerxwîn'in bir şiiri ile bitirdi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Tür, "Bu grubumuzun bir çalışmasıdır. Ben dillerin güzelliği, dillerin kardeşliği kültürlerin zenginliğinden söz ettim. Tabi burada dilimiz dünyasında dillerin meşru, dillerin kaybolmaması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bu dilin yaşatılması konusunda mesaj verdim. Bugünkü çalışmamız bir grup çalışması. Şimdi birileri çıkacak parlamentoda böyle bir şey. Eğer bu öyle ele alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Çünkü onların genel kurula gelmesi kabul edilemez ama gelip grupta oturuyorlar. Bu grup içi. Biz burada dillerin güzelliğini anlatmak, bu dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması için Türkiye için fırsat bunun için bunu yaptık" dedi.
Türk, TRT'nin yayını kesmesi ile ilgi sorulan bir soruyu da "Onu tahmin ediyorduk. Kürtçe serbest diye propagandası yapıldı. Biz de Kürtçe serbest mi değil mi görmek istiyoruz " sözleri ile cevapladı.
Kürtçe konuşmanın Anayasaya aykırı olarak değerlendirildiği şeklindeki soruya da Türk, "Ben öyle değerlendirmiyorum" şeklinde cevapladı.
Türk, "Başbakan'ın Diyarbakır'daki konuşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya da şu cevabı verdi: "Yani şimdi Başbakan, Başbakan olarak Kürtçe konuşabiliyorsa, ben niye insanlarıma Kürtçe olarak seslenmeyeyim. Yani artık bazı şeylerin tartışılması ve değişmesi gerekiyor."
Türk'ün konuşmasından sonra DTP Grup Başkan Vekili Salhattin Demirtaş da Kürtçe bir konuşma yaparak, halkı selamladı.
ANF NEWS AGENCY
Ahmet Türk Ve Basın ''Bu ikiyüzlülüktür, kabul etmiyoruz ''
-
- Acemi Er
- Ruh Hali:Mutlu
- Burç:Kova
- Takım:Galatasaray
Re: Ahmet Türk Ve Basın ''Bu ikiyüzlülüktür, kabul etmiyoruz ''
trt yi kınıyorum.kendıne yakısanı yaptı,,,,
-
- Yarbay
- Ruh Hali:Yorgun
- Burç:Koç
sedat, seni destekliyorum :artiii
trt 6 nın nasıl bir anlam taşıdığını daha iyi anlattı bu sayede
trt 6 nın nasıl bir anlam taşıdığını daha iyi anlattı bu sayede
-
- Acemi Er
- Ruh Hali:Mutlu
- Burç:Kova
teşekurler,ama bızler akıllanmıyoruz bır turlu
tutturmus bı trt 6 dıye propagandasını yapıyo.
bızım hıc dunyadan haberımız yok ıkı sarkıya kanıyoruz işte,,,,
kurtce serbestmişş.ama oda kurtlere degil,,,,
tutturmus bı trt 6 dıye propagandasını yapıyo.
bızım hıc dunyadan haberımız yok ıkı sarkıya kanıyoruz işte,,,,
kurtce serbestmişş.ama oda kurtlere degil,,,,
-
- Yarbay
- Ruh Hali:Yorgun
- Burç:Koç
kafan neye takıldı anlamadım :gozz