PKK denetimindeki 'Medya Savunma Alanları'na gönderildikten sonra yakalanan JİTEM elemanlarının Roj TV ve Azadiya Welat Gazetesi'nde yayınlanan açıklamaları şok etkisi yarattı. JİTEM'cilerin iddiasına göre Diyarbakır'ın eski Valisi ve şimdiki Başbakan Müsteşarı Efkan Ala, eğitim süreci içinde kendilerine yardımcı oldu.
Diyarbakır'ın yanı sıra Batman'da da uzun süre görev yapan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'has adamı' ve 'Fettullahçı' olduğu ileri sürülen Efkan Ala'nın JİTEM'cilerin açıklamaları karşısında suskun kalması dikkat çekiyor.
Federal Kürdistan Bölgesi'nde PKK denetiminde bulunan Medya Savunma Alanları'na gönderilen ve PKK'liler tarafından tespit edilerek yakalanan JİTEM elemanlarının itirafları, Türkiye'de AK Partili ve 'demokrat' diye bilinen bürokratların derin örgütlenmeler içinde yer aldığını gündeme getirdi. Roj TV'de 'Zehir oyunu' ve Azadiya Welat Gazetesi'nde 'Türkiye'nin ölüm mangaları' başlığı ile yayınlanan haberde, JİTEM tarafından tuzağa düşürülen ve Medya Savunma Alanları'na gönderilen ajanların nasıl eğitim aldığı yer aldı. Anlatılanlar içinde en dikkat çekeni Batman ve Diyarbakır Valiliği görevlerinde bulunan ve son olarak geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Müsteşarı olarak atanan Efkan Ala oldu. Medya Savunma Alanları'nda yakalanan M. Sait Yıldırım, JİTEM tarafından nasıl ajanlaştırıldığını anlatırken, Diyarbakır'da bulunan MİT binasında Temmuz 2006 tarihinde yaptıkları bir eğitim toplantısına Efkan Ala'nın da katıldığını iddia etti.
'Eğitim toplantımıza Ala da katıldı'
'Türkiye'nin Ölüm Mangaları' yazı dizisinde yer alan habere göre M. Sait Yıldırım, ajanlığının resmileştiği gün Diyarbakır'daki MİT binasında üç günlük eğitime alındı. Yıldırım, o günü şöyle anlatıyor: "Bizi artık eğitime alacaklardı. O süreçte benimle birlikte 40-50 ajan daha gelmişti. Bazılarını da tanıyordum. Biz sahnenin karşısındaki koltuklarda oturduk. Karşımızda ise önemli adamlar ve seminerleri verecek kişiler oturmuştu. Gelen üst düzey yetkililerin hepsi kendi uzmanlık alanlarında eğitim veriyordu. Herkes kendi bölümünde kalkıyor, eğitim veriyor, gidiyordu. Diyarbakır Valisi Efkan Ala (şu anda Başbakanlık Müsteşarı) da ilk gün oradaydı. O da kalktı. Diyarbakır'da halk içerisinde yapılması gerekenlerden bahsetti. Halkı nasıl yönlendirebileceğimizi, onlardan nasıl bilgi alacağımızı, eylemlerde içlerine nasıl sızacağımızı anlatıyordu. Gerillalarla halkın arasının nasıl açılacağını örneklerle anlatıyordu. Sonra bir MİT yetkilisi de nasıl bilgi toplayacağımızı, hangi bilgilere nasıl ulaşmamız gerektiğini, milis güçlerini nasıl etkisizleştirebileceğimizi pratik örneklerle anlattı. Daha sonra askeri yetkililer kalkıp konuştular. Fatih Üsteğmen de konuşanlar arasındaydı. "
Ala'dan açıklama yok
Yıldırım'ın iddiaları, gözleri bugüne kadar bölgede 'ılımlı' ve 'liberal demokrat' bilinen Ala'ya çevirdi. İddialara ilişkin şu ana kadar açıklama yapmayan Ala'nın yaşamı, ilginçliklerle dolu. 'Fetullahçı' olduğu ve AK Parti'nin 1. numaralı adamı olduğu belirtilen Efkan Ala, 2003 yılında Batman'a atandı. Burada İnsan Hakları Derneği yöneticilerini makamına çağıran Ala'nın yaşanan hak ihlalleri nedeniyle özür dilemesi dikkat çekmişti.
28 Mart olayları....
14 Eylül 2004'te Batman'dan Diyarbakır Valiliği'ne atanan Efkan Ala, Diyarbakır'a gelir gelmez, eylemlere kapalı olan 10 bölgede yasağı kaldırırken, sivil toplum örgütlerinin etkinliklerine müdahale edilmemesini istemişti. Son olarak bölgedeki Olağanüstü Hal uygulamasına da karşı çıkan Ala, tüm çalışmaları sırasında Tayyip Erdoğan'dan sürekli destek aldı. Hatta Erdoğan, bir valiler toplantısında Ala'yı 'örnek vali' olarak gösterdi. Ancak Ala, her ne kadar OHAL'e karşı çıksa da, Diyarbakır'da 28 Mart 2006'da HPG'lilerin cenaze töreni sonrası yaşanan olaylarda 11 sivil vatandaş yaşamını yitirmesi, yüzlerce kişinin karakollarda işkencelerden geçirilmesi 'samimiyet' derecesini tartışmalı hale getirmişti. Yine Ala döneminde, Diyarbakır'da 'İslamcı ve Hizbullahçı' derneklerin sayısının artması ise başka bir tartışma konusu oldu.
Hayat hikayesi
10 Eylül 2007 tarihinde Başbakanlık Müsteşarlığı'na atandıktan sonra Terörle Mücale Yüksek Kurulu'nda da görev yapan Ala'nın kısa yaşam öyküsü ise şöyle: Ala, 1965 Erzurum'un Oltu İlçesi'nde doğdu. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Ala, 1988'de Kaymakamlık stajına başladı. İki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere'de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli'de Vali Yardımcılığı yaptı. İçişleri Bakanlığı'nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı, Turizm Bakanlığı'nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. 2003 yılında atandığı Batman Valiliği'nden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne atandı ve 10 Eylül 2007 tarihi itibariyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Ala evli ve iki çocuk babası.
DİHA