ESP'nin organizasyonuyla Diyarbakır'da düzenlenen 'Temsili Halk Mahkemesi'nde devlet içerisindeki karanlık oluşumların yaptıklarından dolayı mağdur olanlar, Türkiye'de adaletin nasıl işlediğini ve yaşadıkları mağduriyeti tanıklık öyküleri ile anlattı.
Bir gün süren 'Temsili Halk Mahkemesi'nin "yargısız infaz" bölümlü ikinci oturumuna Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Göç-Der Diyarbakır Başkanı Av. Dursun Özdoğan, ESP Diyarbakır Temsilcisi Fethiye Ok, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, Umut Kitapevi Sahibi Seferi Yılmaz'ın aralarında bulunduğu çok sayıda mağdur katıldı. Kimi zaman duygusal anların yaşandığı ve hem mağdur hem de tanık olarak dinlenenler, çarpıcı anlatımlarda bulundu.
‘KÜRTLER NAMUSU OLAN İNSANLARDIR’
Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Sakine Arat'ın salondakileri duygulandıran ve adalet mekanizmasının sorgulanması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. "Bizim çocuklarımızın bir suçu olur mu? Onların bir suçu vardı. Kürt olmaktı! Kürtler bir devlet kurmak istiyor diyorlardı. Kürtler dışarıdan gelmemişlerdi. Burası onların memleketi vatanıydı. Kürtler namusu olan insanlardır' dedi" diyen Arat, şunları söyledi:
"Çocuklarımızı cezaevlerine götürdüler. Ve biz bazılarının cesetlerini bile göremedik. 55 gün gözaltında kaldı oğlum. Arkadaşlarının adlarını vermesini istediler. Ama o vermedi. Mahkemede de 'biz Kürdüz Kürt kalacağız' dedi. 12 Eylül den sonra cezaevlerinde mücadeleye devam edildi. Açlık grevine girdiler bu işkenceler son bulsun diye. Açlık grevinin 48. gününde gördüm oğlumu. Gözleri görmüyordu kulakları duymuyordu. Bu ne biçim adalet? Suçluysa zaten suçunu vermişti. Anneleri cezaevlerinde coplarla döverlerdi. Analar Kürtçe konuşuyor diye işkence yapıyorlardı. Oğlum hastanedeyken 'Anne git' bu durumu bütün dünyaya duyur' dedi. Ankara'ya gittim ve oradayken oğlum yaşamını yitirmişti. Cenazesine bile yetişemedim. İşkenceyi yapanlar onlar, şimdi çocuklarımıza terörist diyorlar; asıl onlardır. Ergenekon davası, ismi geçen kişileri kurtarmak için kurulmuş bir mahkemedir, kurtarmak için yargılıyorlar ceza için değil. Onların büyük adamlarını kurtarmak için yargılıyorlar. Bu halk biliyor ne yaptığını! Bu memleket onların olduğu kadar bizimdir. Cumhuriyet kurulduğu zaman hürriyet dendi. Bize hürriyeti gösteremediler yaşayamadık hep köleydik onların gözünde. Bundan sonra bizde hür yaşayacağız."
‘TÜRKİYE BABAMIN KATİLİ’
Yazar ve gazeteci Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, babasının katledildiğinde kendilerinin yurtdışında olduğunu belirterek, "Biz yurt dışındaydık ve hemen Türkiye'ye geldik. Biz babamı kendi ellerimizle defnetmek istedik. Babamın cenazesini hastanenin arka kapısından kaçırarak bir köye gömmüşlerdi. Diyarbakır'a geldik başvurularda bulunduk. Babama dair hiçbir kanıt yoktu. Elimiz kolumuz bağlıydı. Uzun bir uğraştan sonra babamın gömüldüğü köye varabildik. Burada olduğum sürece davayı takip etmeye çalıştım. AİHM'e başvurduk. 'Musa Anter'i öldürmemiz hataydı' diyorlar ve daha sonra 'dostane bir çözüm istiyoruz' dediler. Ben babamın katilini istiyorum. Türkiye devleti babamın katilidir. Bunu kadar açık ve net söylüyorum. Eğer hukuk ve çağdaş ülke adımları atılmak isteniyorsa faili meçhul cinayetler ortaya çıkarılmalıdır. Bütün kirli işler Fırat'ın doğusunda işlenmiştir. Bunların hiçbiri davada yer almamıştır. Ergenekon davası yılan derisi gibi deri değiştirmektedir" diye konuştu.
‘TÜRKİYE ADALETİNDEN BİR ŞEY BEKLEMİYORUZ’
İzmir'de aracı seyir halindeyken polis tarafından kafasına sıkılan tek kurşunla yaşamını yitiren Baran Tursun'un Babası Mehmet Tursun, "Oğlunun başına gelen sizin eşlerinizin ve çocuklarınızın başlarına gelenlerle aynı" diyerek başladığı konuşmasında şunları anlattı: "İzmir Emniyet Müdürü 'ben hiç vatandaşımı öldürür müyüm' dedi. 'Tabi ki öldürürsün' dedim. 'Diyarbakırlıyım sizi bilmez miyim' dedim kendi içimde. Onların öldürdükleri ortaya çıkınca, dur ihtarına uymadığı gerekçesini daha sonra uydurdular. Belgeleri ele geçirince suçüstü yakaladık. Yaşanan olaylar arasında bir fark göremiyoruz. Uğur, Engin ve daha niceleri hepsini katleden aynı fakat sebepleri farklı olabilir. Bunların hepsi bir. Demokratik kamuoyu bu konularda hala cılız bir durumdadır. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum; devlet tarafından katledilen aileler tarafından esas yol kurumsallaşarak terörist polisten hesap sormaktır. Biz mahkemeye gitmiyoruz. Bu adaletten de bir şey beklemiyoruz. İnsan hakları savunucuları başta olmak üzere bu mücadeleye katkı sunacak herkese çağrıda bulunuyorum, katliamlar münferit değildir. Bunu kafalarına vura vura anlatacağız. Bu vesileyle ben Mehmet Tursun, hepsiyim (katledilen) sizde hepsi olun."
‘UĞUR’U KATLEDENLER TERÖRİST’
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde babasıyla birlikte katledilen Uğur Kaymaz'ın amcası Reşat Kaymaz ağabeyinin vurulduktan sonra 5 dakika daha yaşadığını belirtti. "Ağabeyim o esnada Uğur'un vurulduğunu görünce 'Sizin gücünüz ancak çocuklara yeter' demiş" diyen Kaymaz, kamuoyu vicdanının 12 yaşında 13 kurşunu kaldıramadığını ifade etti. Vicdanı olan herkesin buna karşı çıktığını dile getiren Kaymaz, "Bize karşı müthiş bir sahiplenme oldu. Acımız büyüktü ama destekler bu acıyı hafifletti. Halkın bize sahip çıkması bizi çok mutlu etti. Uğur denince başımız dikleşiyor. Bu teröristlik bir olaydır. Bir baba ve oğul terörist değil onları katledenler teröristtir. Devlet ben hata ettim diye özür dilemesi gereken devlet aile üzerinde baskılara devam ediyor. Bizim bir sözümüz onların kurşunundan daha ağırdır. Uğurlar ve bu uğurda mücadele edenler ölmediler ve yaşıyorlar. Devlet belki bir uğurumuzu aldı ama binlerce çocuk uğur ismi olarak doğacaktır. Dersim'de Uğur'un ismi var Amed'de ismi var Mardin'de var, Hakkari'de var. Cumhuriyet polis ve asker devleti olmuştur" diye konuştu.
78'liler Derneği Başkanı Celalettin Can ise Türkiye gerçekten çözüm istiyorsa geçmişte yapılanlarla yüzleşmesi gerektiğini kaydederek, "Türkiye geçmişi ile hesaplaşmazsa bu ülkeye barış demokrasi ve kardeşlik gelmez. Türkiye Maraş, Gazi, 1 Mayıs ve Diyarbakır'daki katliamları ile yüzleşmelidir" dedi.
- Forum ana sayfa GENEL Güncel Konular Gündem & Haberler
- Ara
-
- Zaman: 27 Eyl 2026 06:06
- Tüm zamanlar UTC+03:00
Savaş Suçları 'Halk Mahkemesi'nde Yargılanıyor
Gündemdeki olaylar,tartışmalar
1 mesaj
•1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
“Gündem & Haberler” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL