Eski çizgi kahramanlar

Eğlenceli ve Anlamlı Karikatürler Burada
Cevapla
ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe
Eski çizgi kahramanlar

Mesaj gönderen ZAGROS » 08 Ağu 2010 22:18

Eski çizgi kahramanlar şu an nerede takılıp ne yapıyorlar?


Resim
BUGÜN ORTALIKTA GÖRÜNMEYEN, BİR DÖNEMİN ÜNLÜ ÇİZGİ KAHRAMANLARIN YARATICILARINA SORDUK!

Mizah dergilerinin son 30 yılına damgasını vuran Muhlis Bey, En Kahraman Rıdvan, Eşek Herif, Grup Perişan, Kötü Kedi Şerafettin, Kunteper Canavarı, Robinson ve Cuma gibi çizgi kahramanların çizerlerine sorduk: Şimdi nerede takılıyor, ne yapıyorlar? Hem anlattılar, hem Aktüel için çizdiler.


Resim
Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şipşak keser. Her derde devadır.” 1972 yılında Oğuz Aral, Türkiye’nin en çok satacak “kült” mizah dergisinin doğuşunu bu sözlerle ilan etti. “Aşk yarasına”, “karı koca kavgasına” iyi gelip gelmediği bilinmez ama Gırgır dergisi, kişisel hayatımıza girdiği gün, çocukluk gibi en fantastik dönemimizin kahramanlar hanesine, yeni kahramanlar eklemeye başladı.


Resim

Zagor, Kızılmaske, Mandrake, Atlantis hatta Red Kit derken, ilk önce “abla-abi” elinde tanıştığımız Gırgır dergisin, “yenilebilir ama asla neşesinden bir şey kaybetmez” kahramanlarıyla; Avni, En Kahraman Rıdvan, Grup Perişan, Muhlis Bey Eşek Herif hatta Cork’la tanıştık. Şöyle ki; “Apartman inşaatından aşağıdaki kuma atlama” oyunu oynarken süper motivasyon olsun diye atılan Zagor Tenay “aaahyaak” nidasına, “kukurikuu” gibi genelde hesap makineli Casio saat takan arkadaşın attığı ilginç bir nida eklendi.
ResimBisiklet dinamosundan pervane, parmağına değdirdiğinde yanan el feneri ampulü, telli arabanın önüne “Karaşimşek ışığı” koymak gibi süper fantastik-fütürist buluşlar yapan bu arkadaşımızın aynısını Gırgır dergisinde gördük.

ResimHiçbir süper gücü olmayan, sakar ama sevimli bir çizgi roman kahramanı En Kahraman Rıdvan… Bu sadece bizim mahallemizde olan bir durum değilmiş ki “fütürist kahramanımız” aynı zamanda Gırgır dergisinin tirajını dünya sıralamasına da oturtmayı başarmış.

Resim
Geçtiğimiz ay ortalığı sallayan Sonisphere heavy metal festivaline 50 bin kişinin gelmesinde en az Metallica ya da Manowar kadar Mikrop Danyal, Laçka Mazhar, Soyut Sadi’den müteşekkil Grup Perişan’ın da payı vardır. Hemen akabinde; “Bu ne terhis bu ne bahama kuşkusu” ve “Yaş otuzbeş yolun yarısı eder/Dantel örmedim bugün/ Delikanlı çalmış mücevher/Yamalak yumalak kaç pala eder/Kaç palanız vağğ” gibi, karikatürlerden daha etkili bir dili olan Muhlis Bey...

Resim
En Kahraman Rıdvan gitti, Kunteper Canavarı geldi… Bir süre sonra ne oldu nasıl oldu bilinmez, Gırgır dergisini dünyanın üçüncü büyük mizah dergisi yapan çizgi kahramanlar Zagor gibi daha erken sırra kadem basan çizgi roman kahramanlarının ardından ortadan kayboldular. Çizgi roman müptelalığını dudak tiryakiliği kıvamına getirip hafızamızdan kısmen silmiştik ki bu kez başka çizgi kahramanlarla tanıştık. 1992 yılında Limon dergisinin kapanmasının ardından aynı ekibin çıkardığı Leman ve Lemanyak dergilerinden çıkıp fenomen hâline dönüşen Kötü Kedi Şerafettin, Robinson&Cuma ve Kunteper Canavarı gibi yeni çizgi kahramanlar 15 yıl süren bir tiryakiliğin ardından aynı bir öncekiler gibi sessiz sedasız kayboldular.



ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe

Re: Eski çizgi kahramanlar

Mesaj gönderen ZAGROS » 08 Ağu 2010 22:21

Resim

Aktüel, ilk önce kendisine sonra da Türk mizah âlemlerinin son 30 yılına damgasını vuran çizgi kahramanların çizerlerine sordu: Bir zamanlar günlük hayatımızın bir unsuru olan çizgi kahramanlar şimdi neredeler? Karikatürist Behiç Pek, Bülent Arabacıoğlu, Hasan Kaçan, Abdülika, Bülent Üstün-Cengiz Üstün biraderler ve Gürcan Yurt, çizgi kahramanlarının nerede olduğunu hem yazdılar hem de dergimiz için çizdiler.


Resim

Bülent Arabacıoğlu anlatıyor: EN KAHRAMAN RIDVAN

"Kimlerle savaşacağını bilemez duruma geldi"
"Uzun yıllar Oğuz Aral abimizin yönettiği Gırgır mizah dergisinde ve sonrasında Hıbır dergisinde öykülerini çizdiğim En Kahraman Rıdvan’ı beynimde gizledim. Çünkü çocuk kendini kötülerle savaşmaya adamış adamasına ama ortalık öyle karışık, insanlar öyle fırıldak, oynak olmuş ki kim gerçekten kötü, kim kötülerin maşası, kimlere güvenecek, kimlerle savaşacak bilemez duruma geldi. Bıraksam toz olup gidecekti. Belki ileride ortalık biraz durulur, kimin eli kimin cebinde belli olur, o zaman ortaya salarım diye düşündüm. Hem bu dinlenme ona da bana da iyi geldi doğrusu. İkimiz de iyice bilendik. Fırsatını bulduğumuz anda yay gibi ortalığa fırlamayı düşünüyoruz. Hatta üzerimizdeki pası atmak için ufak ufak bazı arkadaşlarla antremanlara bile başladık. Kim bilir, bir gün hiç beklemediğiniz bir anda En Kahraman Rıdvan’ın meşhur ‘kukkuuuriiiikuuu!..’ narasını duyabilirsiniz.
-Bu bir vaat mi?
-"Yok be kardeşim, sen de her şeye inanıyorsun ha!.. Biraz hayalin kime ne zararı var ki? Kalın sağlıcakla, keyifle…"




Resim

Cengiz Üstün anlatıyor: KUNTEPER CANAVARI

"Zeki Müren dinleyip huzur buluyor"
"Erol Börek, yani sizin bildiğiniz ismiyle Kunteper Canavarı, şu sıralar aynı Kötü Kedi Şerafettin gibi Bodrum Gümüşlük’teki mağarasında Zeki Müren dinleyerek huzur buluyor. Aslında çok iyi kalpli bir kahraman ama biri gün içinde üç kere adını anınca hâlâ çok sinirleniyor. Üşenmeden mağarasından çıkabilir ve adını ananları hipnoz ederek duymak istemeyeceğiniz şeyler yapabilir… Bu arada kurbanıyla arasında ‘O’lum! Hem biliyon hem de hâlâ...’ gibi dramatik bir diyalog geçer."




Resim

Abdülkadir Elçioğlu (Aptullica) anlatıyor: GRUP PERİŞAN

"Grup Perişan, Blues Perişan oldu"
"Grup Perişan kahramanları bugün ne yapıyorlar? Bu soru Tenten, Abdülcanbaz veya Red Kit için gelse ne olurdu. Çizgi kahramanlar aynıdır. Dolayısıyla benim Grup Perişan kahramanları da aynı yaşta ve yerdedirler. Yani üç üniversiteli genç gene bir evi paylaşırlar. Yani değişen bir şey yok. Grup Perişan elemanları bugün ne yapıyorlar sorusuna cevap vermiş olursam onları yok etmiş olurum gibi bir düşünceye kapılıyorum. Grup Perişan’ı bir daha çizer miyim? Bilemem. Aslında pek de çizeceğimi sanmıyorum. Ama onları da bugün 40 veya 50 yaşına gelmiş insanların gençlik günlerinde bırakmak istiyorum. O nedenle Mazhar, Soyut Sadi ve Mikrop Danyal hâlâ aynı yaşta ve yerdeler. Çizgi kahramanlar aynıdır ama bizler değişiriz, yaşlanırız yenilenir, gelişiriz. Ha bu arada bir yıldır Rock FM 94,5’te bir radyo programı yapıyorum. Programın adı ‘Blues Perişan’. Programda ’70’lerin rock müziği, her türüyle blues ve az biraz da fusion müzikler çalıyorum. (Her pazartesi saat 22.00’de program internetten de dinlenebiliyor. Sanırım bugün Grup Perişan böyle bir şey oldu."

ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe

Re: Eski çizgi kahramanlar

Mesaj gönderen ZAGROS » 08 Ağu 2010 22:26

Resim
Bülent Üstün anlatıyor: KÖTÜ KEDİ ŞERAFETTİN

"Gümüşlük’te babasıyla takılıyor"
"Kötü kedi Şerafettin şu sıralar babası Tonguç ve oğlu Tacettin’le Bodrum’un Gümüşlük köyünde takılmakta. Tonguç tepelerde ıssız bir köy evi kiralayıp roman yazmak için bir tür inzivaya çekildi. Yaklaşık iki yıldır yazsa da roman bir türlü bitmediği için Gümüşlük’ün yerlisi oldu. Şerafettin Cihangir’deki metropol hayatının üzerine başlarda bu sahil köyünden çok sıkılmıştı ama köylü dişi kediler, ördek ve tavuklardan oluşan bir harem kurduktan sonra eski neşesine kavuştu. Şu sıralar günlerini yine en iyi bildiği şeyleri; içki içmek, kavga etmek, seks yapmak gibi aktivitelerle geçiriyor."

Resim

Gürcan Yurt anlatıyor: ROBİNSON VE CUMA

"Tatildeler"
"Şubat 2010’da kapanan aylık Koala dergisiyle birlikte Robinson ve Cuma maceralarına şimdilik ara verdi. Okurlarımız da mail ve Facebook üzerinden aynı soruları soruyorlar, Robinson ve Cuma şimdi ne yapıyor ve bundan sonra ne yapacaklar diye. Aslında bu arada boş durmadılar. Birçok çizgi roman kitabında maceradan maceraya koştular. Robinson ve Cuma da şimdilik adada tatil yaparak biraz dinleniyorlar ve gelip geçen olursa da kitaplarımızı satmaya çalışıyorlar… Tabii tatilde de olsalar, kavga-dövüş eksik olmuyor…"

ResimHasan Kaçan anlatıyor: "EŞEK HERİF"

"Hayat Eşek Herif’i delirtti"
"Aradan çok zaman geçti tabii. Düşünün 30 yıl olmuş. Eşek Herif de yaşlanmış, şimdi 40 yaşında. Ama dünyanın hâline, etrafındaki insanlara dayanamamış ve delirmiş Eşek Herif. Acı ama öyle, hayat Eşek Herif’i delirtti. O da gitmiş Deli Ziya’nın paltosunu sırtına geçirip, O’nun taşına oturmuş."

Behiç Pek’in kaleminden: MUHLİS BEY

"Missi sippi nehrisine bakan, 32 kapılı tek pençereli villada yaşıyorum"
"Mükemmeliyetçi bir insam olduyum içim bintokusyüselliyedi yılında İstambul Beşiktaş’ta dovdum ama iyi dovmadığım için ertesi yıl bintokusyüzelyisekiste bu kez Yedikule’de taha güsel dovdum. Bebekliyim çok güseldi. İki birinçilik, beş ikinçilik alddım. Tıraşımı oldum, kahbaltımı ettim ve eyitimimi tamamlayarak sokaka çıktım.



Resim

Hokusfort, Kembilinç ve Şarbon ünüvelsitelelinden üç diploma kargoyla aynı gün geldi. Hattağa üç kargo motorpisikleti evimin önünde çarpışınça bem de arada kalarak ve birbuçuk ay çapa hastağnesinde sıltüstü yattım. Ardından ortoloma 45 takika içelsinde cart diye ‘Bütün mesleklel uzmanısı’ çıkttım.



Resim

Bunlal alasında polofosöllük, dadı, şöfer, kozmopolit, astılonot, manav, fotojenik ve fotbol yıldızıda bunlala dâhil. Çırakım ‘Yavlum Mithat’la berağbel, ülkeye binoniki hizmet yaptıktan somra askelliyimi Karayip adalalında binikiyüzbaşı ya da tam hatıllayamıyolum azteymen üzeri kurupiyade gibi bir şey olarak tamamladım. Bintokusyüstoksan yılında emekliye ayrılalak maket gemi ve tank kazandım, bonus aldım, kredi kartıyla bolçlandım. Evde çok film izledim kola ve hamburgel içtim.



Resim


Aradan tam yirmi yıl dile kolay, su kibi merdivemlelden aşağıya akınca altta oturan komşu şikağyete geldi. Kapıyı tekmeleyince ben açarak kavga çıkınça yumluk bana vuldu. Ve ön dişim kırıldı. Bem de onun ensesini ve iki kulakını ısırmış bulundum. Şimdi sanırımsa ikibinon yılındayıs. Bem kendim misis sippi nehrisine bakan 32 kapılı tek pençereli, yandan balkomlu, hasansöllü, terefelikli şimşirin bir vilyada yaşıyolum. Ağaç besliyolum, tavuk bağzen kaçıyol, bağzı terevizyomlara en az dâhice reklam filimi çekiyolum, bağzı dizilere danışmamlık, bağzen polütükacılar gelinçe onlara fikir dağıtıyolum. Sanatçi ve sipolculara kemdi kondüsyonumdan vererek huzullu bir emeklilik yaşıyolum. Çırakım Mithat iseyse letonyalı bir kızla evlenelek nikâhta kızın ayakına basıyolum diye gelin arabasının kaz pedalına basınça şarampole yuvalanarak otuz metre aşağıdaki bir dünyağ evine girdiler. Kısa pantolonlu iki çocukları oldu. Lıtıl kibi bir ingilişçe konuşuyollar. SBS’yi kazandılal."

Cevapla

“Karikatür” sayfasına dön