Made in Japan

Teknolojik gelişmeler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Made in Japan

Mesaj gönderen Siyabend » 06 Ağu 2010 15:08

2010 Türkiye’de Japon Yılı kapsamında Pera Müzesi’nde dün açılan sergide nihonga tekniğiyle yapılan tablolar Japon sanat tarihinde önemli bir yer tutuyor.

Resim

Senenin kültür sanat açısından en hareketsiz geçen dönemi olan ağustos ayında Pera Müzesi çok önemli iki sergiye evsahipliği yapıyor. Dün sabah Japonya Büyükelçisi Nabuaki Tanaka’nın da katıldığı basın toplantısından sonra açılan sergilerden biri geçen yıl aramızdan ayrılan nihonga resminin ustası Ikuo Hirayama’nın Türkiye, Batıyla Doğu Arasında Bir Kültür Kavşağı sergisi diğeri ise Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul’da - 2010 adlı sergi. 2010 Türkiye’de Japonya Yılı kapsamında, Japonya Kültürel İşler Kurumu ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi işbirliğiyle düzenlenen eşzamanlı bu iki serginin açılışında yer alan Japonya Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, 2009 yılının aralık ayında vefat eden sanatçı Ikuo Hirayama’nın sanat yaşamında İpek Yolu üzerine uzmanlaştığını, resim sanatını kullanarak, kültür mirası yoluyla barışı destekleyici çalışmalar yaptığını belirtti. Burada hazır yeri gelmişken nihonga Japon resim sanatına değinmekte fayda var.

Kültür kavşağı Türkiye

Nihonga terimi, yaklaşık 140 yıl önce Japon resmini Batılı resimden ayırt etmek için kullanılmaya başlanmış. Tabii bu terimin ötesinde bu tarzın malzemesi de farklı. Batılı resim sanatında resimler için yapıştırıcı madde yağ iken, nihongada ise bunun yerine hayvan derisinde, eklemlerde bulunan proteinlerden yapılan tutkal kullanılırmış. Ama tabii zamanla bu malzemeler de değişmiş. Şimdilerde nihonga genelde washi, ya da “Japon kâğıdı” üzerine yapışkan olarak tutkal kullanılarak çiziliyormuş. Geleneksel nihongada kullanılan iki tipik doğal pigment var. Sergiye gittiğiniz zaman karşınıza çıkan nihonga tarzında yapılmış tablolara baktığınızda farkı çok kolay anlayacaksınız. Ama bu kolay anlaşılma yanlış anlaşılmasın, çünkü bu eserlere baktığımızda çok titiz ve ince bir teknikle yapıldığı her hallerinden belli oluyor. Ikuo Hirayama’nın Türkiye, Batıyla Doğu Arasında Bir Kültür Kavşağı sergisinde yer alan eserler nihonganın en özel örneklerinden biri olsa gerek. Hirayama’nın sergisi 38 resminden oluşuyor. Yaşamının önemli bir bölümünü Batı’yla Doğu’yu bağlayan İpek Yolu’nu resmetmeye adamış olan sanatçının bu eserleri arasında, Konyalı bir tüccarın, Ayafosya Camii’nin, Peri Bacaları’nın resimlerine ve deve sırtında ilerleyen kervanları çizdiği tablolara rastlamak mümkün. Hayatının büyük bir kısmını kültürlerarası ilişkileri incelemeye adayan Hirayama’nın resimleri Doğu ile Batı arasında bir köprü niteliğinde.

Japonya medya sanatları da sergileniyor

Pera Müzesi’nde açılan diğer bir sergi ise Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul’da- 2010 başlığını taşıyor ve Japon kültürünü yüksek teknoloji odaklı medya sanatları aracılığıyla sunuyor. Japonya Kültürel İşler Ajansı tarafından 1997 yılından beri düzenlenen festivallerden seçme yapıtlardan oluşan sergi, “Anlatıcı Akıl” ve “Yaratıcı Akıl” başlıkları altında; manga, animasyon, oyunlar ve interaktif sanat bölümlerinden oluşuyor. Bu sergi kanaatimizce daha çok video, enstalasyon sevenlerin hoşuna gidecek bir sergi. Tabii postmodernleri de unutmamak gerek...

Hirayama Türkiye’ye gelecekti

Nihonga ustası ve Japonya’nın ilk UNESCO İyiniyet Elçisi olan Ikuo Hirayama’ya yeniden dönersek şunları bilmekte fayda var; Ikuo Hirayama yaşamı boyunca İpek Yolu üzerine uzmanlaşmış bir isim. Sanatıyla her zaman barış destekleyicisi olması da cabası. Hirayama aslında vefatından önce “Türkiye’de Japon Etkinlikleri’’ kapsamında, İstanbul’da bir sergi açmak üzere Türkiye’ye davet edilmiş ama vefat edince bizlere sadece bizim için yaptığı eserler kalmış. Her iki sergiyi de 3 ekim tarihine kadar Pera Müzesi’nde görebilirsiniz.


ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe

Re: Made in Japan

Mesaj gönderen ZAGROS » 06 Ağu 2010 20:41

Japon'lara hayranım yaptıklartı buluşlarla dünyaya renk katıyorlar
Cevapla

“Bilim ve Teknoloji” sayfasına dön