İlk Kez Bir Kürt Kadın Yönetmene Uluslararası Ödül!

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
İlk Kez Bir Kürt Kadın Yönetmene Uluslararası Ödül!

Mesaj gönderen Siyabend » 08 Ara 2008 16:34

Doğu Kürdistanlı genç kadın yönetmen Şirin Cihani’nin feminist filmi “Ülkemin Yıldızları” İtalya’daki Calabria Film Festivali’nde özel jüri ödülü aldı. İlk kez bir Kürt kadın yönetmen uluslar arası film yarışmalarında ödül alıyor.

2-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Calabria Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde en iyi film ödülünü yönetmen Sherwood Hu’nün “Prince of Himalaya” filmi aldı. Festivalin jüri özel ödülüne Mahabadlı genç kadın yönetmen Şirin Cihani’nin “Ülkemin Yıldızlar” filmi layık görüldü. Festivalde ABD, Finlandiya, İtalya, Fransa ve diğer bir çok dünya ülkesinden 35 film yarıştı. Cihani’nin yanı sıra Kürt yönetmen Hiner Saalem’in “Dol” filmi de yer aldı.

FİLMİ YOĞUN İLGİ ÜZERİNE İKİ KEZ GÖSTERİLDİ

İlk kez bir Kürt kadın yönetmen uluslar arası bir film festivalinde ödüllendiriliyor. Cihani’nin filmi yoğun ilgiden dolayı festivalde iki kez gösterildi. Cihani ödülünü aldıktan sonra Hewler’e döndü. 29 yaşındaki Mahabadlı Şirin Cihani, Güney Kürdistan’da yaşıyor.

“Ülkemin Yıldızları” aynı zamanda Cihani’nin ilk uzun metrajlı filmi oluyor. İki yıl önce Kürt hükümeti ve kadın yazar Mehabad Qeredaxi’nin desteği ile çekilen filmde Kürt kadını beyaz perdeye taşındı. Film, Irak'ta Baas rejimi döneminde cezaevine konulan, işkence gören ve insan tacirlerinin eline düşen Kürt kadınlarının dramına dikkat çekiyor. Film çekimlerinin büyük kısmı Güney Kürdistan Barzan, Süleymaniye ve Hewler kentlerinde çekildi. Ancak filme son hali Kahire'de verildi.

FEMİNİST BİR FİLM

Cihani, filmine başladığında birçok çevreden, “Bu kızdır ve yapamaz’’ tepkisiyle karşılaşmıştı. Filmin yapım sırasında ANF’ye konuşan Cihani özellikle sinemanın erkek bakışına göre değerlendirilmesine karşı olduğunu belirterek, çok sayıda kişinin halen kadının gücüne inanmadığını belirtmişti. Cihani “Sanatsal alanda kadınlar büyük adımlar atabilirler. Ama maalesef Kürdistan’da kadına tanınan olanaklar çok az’’ diyordu.

Filmini anlatırken, Saddam rejimi döneminde çok sayıda Kürt kızı Mısır’a gönderilerek satıldığını söyleyen Cihani, “Bu kadınlar eski Irak rejimi ve Arap mafyalar tarafından satın alınıp satılıyordu, köle olarak değerlendiriliyordu. Bu kadınların aileleri katlediliyordu. Genç Kürt kızlar da Mısır gibi ülkelere satılıyordu. Bunun için Kahire'de çekimler yapacağız’’ diye belirtmişti. Cihani’nin Kürt kadınlarına yönelik siyasi içerikli uzun metrajlı filminde feminist öğeler bulunuyor. Bu nedenle ilk uzun metrajlı Kürt feminist filmi olma özelliğini de taşıyor.

BABASI İRAN’DA İDAM EDİLDİ

1979 doğumlu genç sanatçı Şirin Cihani, küçük yaşlarda annesinin desteği ile sinema ve şiire merak saldı. Babası Eli Cihani, İran rejimi tarafından Şirin henüz 5 yaşında iken Tahran’da Devrim Muhafızları’na yönelik bir bombalama eylemine karıştığı iddiası ile idam edildi. Hümeyra isimli annesi tek başına Şirin, kız kardeşi Şemzin ve erkek kardeşini büyüttü. Öykü yazarı gazeteci kardeşi Şerko Cihani Mahabad ANF muhabirliği yaptı. Şirin Cihani, sanatsal çalışmalarını devam ettirmek için gittiği Güney Kürdistan’da Kürdistan TV ve Zagros TV’de de çalıştı.

HİÇ SİNEMA EĞİTİMİ GÖRMEDİ

Şirin’in ‘’Ateşteki Sema’’ adlı tek şiir kitabı da bulunuyor. 2002 yılında Sine kentinde ‘Goran’ yayıncılık tarafından basılan kitapta yer alan çok sayıda şiir, İran rejiminin kısıtlamalarından dolayı sansürlendi. Daha sonra aynı şiir kitabı Hewler’de de basıldı. Şirin Cihani şairliğin yanısıra film çalışmalarına da son yıllarda hız verdi. Son filminde önce beş filme imza attı. Şirin, film çalışmalarında Doğu Kürdistanlı iki şair, Siware İlxanizade ve Jila Huseyni’yi anlatarak başladı. Şairleri konu alan belgesel filminden sonra kısa metrajlı filmler yapmak isteyen Şirin Cihani, her hangi bir sinema öğrenimi görmedi.


Cevapla

“Sinema-Tv-Dizi” sayfasına dön