Nevruz Nedir?

Paylaşmak istediğiniz her şey
ali
Acemi Er
Acemi Er
Ruh Hali:Mutlu
Takım:Galatasaray
Nevruz Nedir?

Mesaj gönderen ali » 03 Nis 2008 09:41

Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

http://www.dersimiz.com/belirligun/bilgi.asp?id=334

ZAGROS
Moderator
Moderator
Ruh Hali:Huzurlu
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe

Re: Nevruz Nedir?

Mesaj gönderen ZAGROS » 05 Nis 2008 23:51

yalan dolan bir tarihle kimse ikna olmaz !

Newroz ezelden beri var ve ezelden beri sadce ve sadce Kürtlerin özgürlük bayramıdır her bahar bu bayram kutlanır yani tabiatın var olduğu baharın başlangıcından buyana newroz var

tabi sonradan bazı halklar bu bayramın değerini zar zor kavradılır şimde bizim bayramız diye sağda solda yaınlar yapıyorlar geçein bunları daha newrozunne anlama geldiğni bile bilmiyorsunuz .

en iyisi siz yine 23 nisan vaya 30 ağustos zafer bayramlarını bekleyin

İnsan oğlu isterse hergün bir bayram ilan eder önemli olan o bayramın anlamıdır ..
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Burç:Kova

Mesaj gönderen Siyabend » 06 Nis 2008 10:28

Newroz bir çok halk tarafından kutlanan ve her topluluk için çok farklı anlamlar taşıyan bir bayram..
Türkiye için ise bir anlam taşıdığını düşünmek saflık olur..
Bayram diye bilinen her günü tatil eden ve diğer özel günlerde bir sürü etkinlik
yapan Türkiye Newroz için ne yapıyor?
Ya da şöyle diyelim 15 yıl önce Türkiye'de kaç kişi böyle bir bayramı biliyordu?
Newroz ortadoğu halkları için önemli bir gündür.Diğer ülkelerde Newroz nasıl mutluluk içinde kutlanıyorsa Türkiye'de de aynı şekilde kutlanmasını diliyorum..
ZAGROS
Moderator
Moderator

Mesaj gönderen ZAGROS » 06 Nis 2008 21:36

aslında bu konuyu kapatmak lazım uydurma bir yazı yani kaynak yok saçma bir bilgiden başka bir şey değil zate konuyu okumadım.
cevabıza konu başlığına verdim konu açık tabi konuyu açan kişide ortya çıkıp cevabını vermesi lazım ..
ali
Acemi Er
Acemi Er

Mesaj gönderen ali » 10 Nis 2008 14:05

Bir forum sitesinde moderator olmak ve o siteye istirak eden bir insanin yazisini okumayip iki tane mesaj yazman ne kadar etikdir ve ne kadar bir moderatore yakisan davranistir cok merakli.
siya_evin268
Üstteğmen
Üstteğmen
Burç:Aslan

Mesaj gönderen siya_evin268 » 10 Nis 2008 23:01

1 nevruz değil. NEWROZ...
2.Orta asya ile alaksı yok. NEW= yeni Roz-roj gün demek. yeni gün .yeni herşey anlkamına gelir. orta asyada kutlanılan ayrı bişey. varsa öle bişey.
3.Demirci Kawanın DEHAQ zülümüne başkaldırışıdır. zaferin. özgürlüğün bayramıdır. umudun bayramıdır...
bilmem anlatabildimmi. ytada bilmem hazmedebildin mi????
ZAGROS
Moderator
Moderator

Mesaj gönderen ZAGROS » 11 Nis 2008 21:59

ali yazdı:Bir forum sitesinde moderator olmak ve o siteye istirak eden bir insanin yazisini okumayip iki tane mesaj yazman ne kadar etikdir ve ne kadar bir moderatore yakisan davranistir cok merakli.

Bey efendi sizler gibi ırkçılığı tırmandırman adına kaynaklar yayan kişiler yüzünden türkiye yerlerde emekliyor .
şu anda türkiye dünyanın en güçlü ülkesi olamsı gerekitrdi
ama sizler buna müsade etmiyorsunuz!!!

bakın size son bir örnek üniversitelerde son çıkan olaylar
ülkücü biri sakal bırakıp anlına islamı simgeleyen bir dövmeyle ülkeyi ayağa kaldırdı
işte sizler bunlara ortak oluyorsunuz .
ülkede birlik beraberliği sağlamak yerine Kürtlerin veya alevilerin VS bŞKALRINI Tahrik etmek adına butür yaınları okuyup yayıyorsunuz ..(Newroz nedir)

şimdi size diyeceğim düşünceniz nedir Barışmı? Kardeşlikmi ?
Eğer kardeşlik diyorsanız dediğim gibi her kesimin örf ve adetlerine Bayramlarına saygılı olmasınız .
yok egğer amacım başka diyorsanız . Buyrun istediğiniz konuyu tartışalım

ve şunuda unutmayın lütfen bu sitede kaynağı olmayan hiç bir yazı veya köşe yazısıve ya haberi kabul etmiyoruz .Saygılarımla
Osmanlı torunu
Acemi Er
Acemi Er
Burç:Aslan

Mesaj gönderen Osmanlı torunu » 14 Tem 2008 13:27

Türkiyeyi yerlerde emeklendiren.Ben Kürdüm diyip eline silah alıp dağa çıkanlardır.Türkiyeyi yerlerde emeklendirenler ben Atatürkçüyüm ama Atatürk2ün yolundan gitmem ben komunizmi tercih ediyorum diyenlerdir.Türkiyeyi yerlerde emeklendiren sen sağcısın ben solcuyum diyip karşısındakini sorgusuz sualsiz öldürendir.

Bırakın artık bu zihniyetleri Ben Türküm sen Kürtsün ama önce hepimiz müslümanız Muhammed(s.a.v.) ümmetiyiz.Ne bu düşmanlık elin hristiyanları arkamızdan iş çevirirken neden biz birbirimizi kötülüyoruz.

Bir ayet-i kerime der ki: Arapogullari’ndan biri zalim Kartalı uyandiricak.Zalim kartal öfkesini Allah’ın topraklarından(Arap toprakları) alacak.Ve sonunda müslümanlar birleşip Kartal'ı Allah'ın topraklarından atacak.

Gerçek düşmanımızın kim olduğunu göremiyor musunuz.
SEYDUNA
Yarbay
Yarbay

Mesaj gönderen SEYDUNA » 14 Tem 2008 19:07

Osmanlı torunu yazdı:Türkiyeyi yerlerde emeklendiren.Ben Kürdüm diyip eline silah alıp dağa çıkanlardır.Türkiyeyi yerlerde emeklendirenler ben Atatürkçüyüm ama Atatürk2ün yolundan gitmem ben komunizmi tercih ediyorum diyenlerdir.Türkiyeyi yerlerde emeklendiren sen sağcısın ben solcuyum diyip karşısındakini sorgusuz sualsiz öldürendir.

Bırakın artık bu zihniyetleri Ben Türküm sen Kürtsün ama önce hepimiz müslümanız Muhammed(s.a.v.) ümmetiyiz.Ne bu düşmanlık elin hristiyanları arkamızdan iş çevirirken neden biz birbirimizi kötülüyoruz.

Bir ayet-i kerime der ki: Arapogullari’ndan biri zalim Kartalı uyandiricak.Zalim kartal öfkesini Allah’ın topraklarından(Arap toprakları) alacak.Ve sonunda müslümanlar birleşip Kartal'ı Allah'ın topraklarından atacak.

Gerçek düşmanımızın kim olduğunu göremiyor musunuz.
biz bir kere düştük o pusuya birdaha düşmeyiz osmanlı torunu sizinle birdaha yola çıkmak mı asla
bizimle uğraşmaktan arkanıza bile baktığınız yok sizin derdiniz biziz kalkıp arkamızdan iş çeviriyor diyorsun
onlar iş falan çevirmiyor sizin zamanında onlara karşı yaptıklarınıza karşılık veriyorlar
allah için marsta ölü insan iskeleti bulunsa kalkıp dnasını ister illa türktür diye tutturursunuz
yeter allah için yeter ben en kral solcuyum en kral koministim en büüyük davamızı destektiliyorum varmı ötesi
sağcı diye adama el dokundurdukları yok ne bu solculara laf atıyorsun
kominist hiç yoktan çıkmış ortaya demi hakları tek tek alınmışta baş kaldırmış
dağa çıkan keyfinden çıkmış demi yok onun bir derdi sorunun en büyüğü t.c nin oluşudur
ben diyorum bu devlet isim değiştirsin anadolu olsun herkese kimliğinde uyruğu kısmında ırkı neyse o yazılsın dinini kendi seçsin bayrak diye göklere tek yumruk kaldırılsın çünkü orda tüm halkın yüreği var
heryerde bize muhalefet yapma biz bu tür konulara girmemek aramızda kararlar aldık daha başka konular var illa ilk girişinde buraları öne çıkarman niye birde tüm üyelerin karşı çıkacağı şekilde cevap yazıyorsun yeter allah için bize zorla türkçeyi öğretip zorla türkçe konuşturan sizsiniz
şahrud
Üstteğmen
Üstteğmen
Burç:Kova

Mesaj gönderen şahrud » 14 Tem 2008 19:15

gerçek düşmanlar newroz bayramımızı kutlamamıza izin vermeyenlerdir zagrosun dediği gibi çocuk bayramı gençlık bayramı zafer bayramı buna benzer daha kaç bayram sayılır herşeye evet diyebilen millet newroza gelınce kutlanmaması için elinden geleni yapabiliyo doğu da yine bayramı bayram gibi yaşayabiliyoruz ama diğer illerde bunun kürtlerin bayramı olduğunu düşünenler var NEWROZ baharın gelişi bahara selamdır özgürlüktür kardeşlikten bahsedenler kabul edın şunu da bayramı bayram gibi yaşayalım

“Serbest Kürsü” sayfasına dön