İşyerinde Feng Shui

'Rüzgâr ve Su'
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
İşyerinde Feng Shui

Mesaj gönderen Siyabend » 27 Nis 2008 11:11

Çoğumuz haftanın en az kırk saatini işyerlerimizde geçiririz. İş çevremiz sevimli ve iş ortamımız mutluysa, çok daha fazla üretken ve tatmin sahibi oluruz. Doğal olarak işyerimiz mümkün olabildiğince uyumlu olmalıdır. Tasarımı Ch'i'nin bina içinde rahatça akabilmesini sağlamalıdır. İyi feng shui aynı işyerinde çalışan insanlar arasında birlik ve uyum olmasını sağlar. Böyle bir ortam yaratabilmek için feng shui'den fazlasıyla yararlanabiliriz.

Her şeyden önce bizim için doğru konumlanmış bir işyeri gerekmektedir. İşyerimizin kapısı K'an (kariyer) yönüne açılıyorsa, ana binanın kapısı da pa-kua'mızdaki ün ve zenginlik alanlarına bakmalıdır.

işyeri binası çıkmaz bir sokağın dibinde olmamalı ve üzerine Sharlar çekmemelidir. Size saldıran keskin bir açı ya da düz kenarlar var mı diye araştırın. İşyerleri genellikle başka geniş işyeri binalarıyla çevrili olduğundan sizin binanıza gelen zehirli okları araştırmanız gerekir. İki geniş işyeri binası arasındaki küçük bir işyeri binası iyi bir konum değildir (Şekil 11A).

Resim

Şekil 11A: İki geniş işyeri binası arasındaki küçük bir işyeri binası iyi bir konum değildir.

Eğer binanızın arazisi size aitse kendinizi korumak ve Ch'i miktarını artırmak için ağaçlar dikebilirsiniz. İşyerinin sağındaki ve solundaki ağaçlar yeşil ejderha ve beyaz kaplan görevi görebilirler. Giriş kapısının sağ tarafındaki ağaçlar sol tarafındakilerden hafifçe daha uzun olmalıdır. İşiniz için zenginlik ve iyi Ch'i yaratması amacıyla bahçenize küçük bir çeşme de koyabilirsiniz. İşyerinizin yakınından bir ırmak geçiyorsa, arkasından değil, önünden geçmelidir. Binanın arkasından geçen bir ırmak kullanılmadan ziyan olan maddi fırsatları temsil eder.

Kendi binanızı inşa ediyorsanız, çevreyle ve çevredeki binalarla uyum içinde olmasına özen göstererek öyle bir tasarlayın ki, hem iyi Ch'i çeksin hem de sharlardan olabildiğince kaçınsın. Binanızı öyle bir yere yapın ki, ön kapıda durup arazinize baktığınız zaman sağ taraf sol taraftan hafifçe yüksek olsun. Böylece simgesel bir kaplan ve ejderhanız olur. En ideali binanızın tatlı tatlı akan bir suya bakmasıdır. Hele bir de ardında binanızı koruyacak bir tepe ya da daha yüksek bir bina varsa, harika olur.

Binanın girişi çok önemlidir. Binanın geri kalanıyla bütünlük oluşturmalı ve mümkünse zenginlik yönüne bakmalıdır. Konuksever görünmeli, ama binanın geri kalanına göre de çok iri olmamalıdır. İyi aydınlatılmış olursa, Ch'i enerjisini çeker. Lobiniz küçükse, genişçe bir ayna asarak daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Resepsiyoncunuz lobide oturuyorsa, çalışma masası doğrudan ön kapıya bakmamalıdır.

Döner kapılar hem yararlı Ch'i yaratır hem de başka binalara Sharlar göndermezler.

Doğrudan merdivenlere ya da asansörlere bakan çalışma odalarından kaçının çünkü parayı uzağa götürürler. Odanız uzun bir koridorun sonunda olmasın çünkü koridorun kendisi zehirli ok gibi davranarak işinize, zenginliğinize ve kariyerinize zarar verir. Koridorun öte yanındaki bir tuvalete açılan bir odadan da kaçının.

Ofisler de kare ya da dikdörtgen olmalı, tuhaf şekillerden, özellikle L biçiminden kaçınılmalıdır, çünkü L biçimi kasap bıçağı gibi görünür. Ofisimizde de sütunlar ve açıkta kirişler istemeyiz. Sert köşeler, odaların içinde sert ve keskin bölmeler de istemeyiz. Bazı sert açılar kaçınılmazdır ancak aynalarla ya da saksı bitkileriyle gizlenebilirler.

Başka ofis kapılarına bakan ofis kapıları son derece düzgün sıralanmalıdır ki, gerilim ve anlaşmazlıklar olmasın.

Tüm elektrik ve telefon kabloları gözlerden gizlenmelidir.

İşyerinin sahibinin, müdürünün ya da yöneticisinin çalışma odasının yeri çok önemlidir çünkü işin başarısı bu kişinin iyi feng shui'sine bağlıdır. Geleneksel olarak güneydoğu zenginlik ve bolluk alanıdır. Bu oda ana girişten en uzak oda olmalıdır. Girişin çaprazındaki köşeye yerleştirilmiş yönetici odası patrona saygı duyulmasını ve patronun işyerini rahatça kontrol etmesini sağlayacaktır.

Patronun odası statüsünü belli edecek biçimde öbür odalardan daha geniş olmalıdır. İyi aydınlatılmış, kare ya da dikdörtgen olmalıdır. Sahibinin elementine uygun olarak dekore edilmelidir. Örneğin patronun elementi ahşapsa, odada bitkiler olmalıdır. Suysa küçük bir akvaryum işe yarar. Parlak bir ışık ateş insanının işine yarar, pek çok kırmızı içeren bir tablo da yine ateş insanına iyi gelir. Elementi metal olan birine metal bir rüzgâr çanı yararlı olacaktır. Son olarak da bir kuvars kristali toprak kişisinin potansiyelini artıracaktır.

Patronun çalışma masasının boyu da önemlidir. Statüsünü belli edecek biçimde geniş olmalı, ama odanın biçimine göre fazla geniş olmamalıdır. İki metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde bir masa iyi ölçülerdedir. Öbür çalışanların masaları da statülerine göre belirlenmelidir. Ayrıca sekreterlerin masaları L biçiminde değil, dikdörtgen ya da yuvarlak hatlı olmalıdır. Resepsiyoncunun masası kesinlikle yuvarlak hatlı olmalıdır.

işyerindeki masanızın yeri son derece önemlidir. Arkanızı kapıya dönerek oturmayın. Bu başkalarının sizi 'sırtınızdan bıçaklamasını' kolaylaştırır. Arkanızı pencereye de dönmeyin bu durumda yeterli destek bulamaz, iş arkadaşlarınızın ihanetine uğrarsınız.

En iyisi kapıya dönük oturmaktır. Ofis planınızın üzerine pa-kua yerleştirerek masanız için en uygun yeri belirlemelisiniz.

Pek çok kişiye ev sahipliği yapan çalışma odaları iyi aydınlatılmış ve Ch'i'nin rahatça dolaşmasını motive edecek biçimde olmalıdırlar. Sıralar öbür çalışanlar için Sharlar oluşturmayacak biçimde düzenlenmelidir. Bitkiler potansiyel Sharları saklamakta ve iyi Ch'i yaratmakta işe yarar.

Genel bir çalışma odasının iyi düzenlenmesinin insanların işe gelmeme düzeyleri ve üretkenlikleriyle yakından ilgisi vardır.

Ofisin rengi de önemlidir. Yumuşak renkler aşırı parlak, kışkırtıcı renklerden daha iyidir. Aşırı parlak renkler kimi ziyaretçilerinizle anlaşmazlık yaratır. Size en uygun rengi belirlemek için doğum yılınıza göre elementinize başvurun.

Ofisinize uygun rengi seçmek için isterseniz beş elementin üretim döngüsünü de kullanabilirsiniz (Şekil 1D). Üretim döngüsünü kullanarak aşağıdaki sonuçları elde ettik:

o Ateş toprak için iyidir. Elementiniz topraksa renk şemanızın içinde kırmızı olması gerekir.

o Toprak metal için iyidir. Elementiniz metalse, renk şemanıza kahverengi ya da bej katmalısınız.

o Metal de su için iyidir. Elementiniz suysa beyaz ya da altın size iyi gelecektir.

o Su ahşap için iyidir. Elementiniz ahşapsa, renk şemanızda mavi ya da siyah olmalıdır.

o Ahşap ateş için iyidir. Elementiniz ateşse renk şemanızda yeşilin değişik tonları bulunabilir.

Dükkânlar da aynı ilkeleri izlemelidir. Bir alışveriş merkezinde bir dükkân tutacaksanız, koridorun sonundaki dükkân olmamasına özen gösterin. Tüm potansiyel müşteriler size yöneleceği için bu çok iyi bir konum gibi görünse de, aslında koridorun kendisi bir zehirli oktur. Sonuç olarak diyebiliriz ki, bir binanın çok iyi bir feng shui'si olsa bile, binanın içindeki bazı özel konumlardan kaçınmak gerekir.

Bir sıra dükkân arasında biri de sizinse, dükkânınızın cephesinin öbürleriyle aynı büyüklükte olmasına özen gösterin. Eğer cepheniz fark edilecek kadar darsa, komşu dükkânlar işinizi olumsuz etkiler. İşyerinizin cephesi komşularınızınkinden genişse, onların aleyhine sizin ticaret hacminiz artar.

Bir arkadaşımın yün giysiler ve hatıra eşyaları satan bir dükkânı vardı. Yıllarca işleri fena gitmedi. Sonra bir gün dükkânını ikiye bölmek istedi. Bir bölümde giysi, ötekisinde de hediyelik eşya satacaktı. Bunun işlerini artıracağını düşündü ama tam tersi oldu. Bir büyük cephe yerine iki küçük cephesi olunca işlerinin hacmi de epeyce düştü. Dükkânım yine eski biçimine getirene kadar da işleri düzelmedi.

Satış elemanları kapıya bakmalı ve potansiyel müşterileri gülümseyerek karşılanmalıdır. Mallarınız da çekici biçimde sergilenmelidir. Dükkânın içindeki raflar kapıya yönelip potansiyel müşterinin içeri girmesini engelleyecek Sharlar oluşturmamalıdır.

Kasanın yanında duran bir ayna simgesel olarak kasaya giren parayı ikiye katlar. Kasa kapıya doğrudan değil, bir açıyla bakmalıdır. Malezya, Tayvan ve Hong Kong'da kasanın üzerinde genellikle metal ya da ahşap bir rüzgâr çanı asılıdır. Bu Ch'i'nin artmasını sağlayarak dükkânın işlerini çoğaltır. Kasaya yönelmiş Sharlar olmaması da çok önemlidir.

Dükkân içeriye iyi Ch'i çekecek biçimde iyi aydınlatılmış olmalıdır. Ch'i'nin durgunlaşabileceği karanlık ya da gölgeli köşeler olmamalıdır. Ayrıca akşam güneşine karşı da dikkatli olun. Güneş ışığı iyidir ancak parlak güneş ışığı huzmeleri şanssızlık ve maddi kayıp getirir. Buna karşı koymak için perdeler ya da yansıtıcı camlar kullanabilirsiniz.

Bitkiler ve hayvanlar da işiniz açısından iyidir; ancak özenle bakılmaları gerekir. Saksı bitkileri ya da küçük bir akvaryum işyerinizde Ch'i'nin dolaşmasına yardımcı olur. Ancak bitkiler kurur ve balıklar da ölmeye başlarsa, bu işinizin de öldüğünün işaretidir. Demek ki bitki ve hayvanlara bakmak ve sağlıklı olmalarını sağlamak çok önemlidir. Çalışanlardan bitki ve hayvanları seven birine onlarla ilgilenme görevi verilebilir.

Çalışma odanız ya da dükkânınız her zaman temiz kokmalıdır. Yeterince hava akımı olmasını sağlayın ki Ch'i rahatça içeri girip her yerde dolaşabilsin. Tuvalet ve lavabolarınızı gözden uzak ve temiz tutun.

İşinizle ilgili reklam panolarında da feng shui ilkelerini uygulamalısınız. Boylan çevrenizle uyumlu olup çevrenize baskın olmamalı. Renkleri kişisel elementinize uygun olmalı. Buna istisnalar da vardır. Çinliler restoranlarında genellikle kırmızı ve altın sarısı kullanırlar. Çünkü yemeği pişirmekte kullanılan element ateştir. Kırmızı ayrıca iyi şans, mutluluk ve zenginlik anlamına geldiği için pek çok işyerinde tercih edilir. Ancak bazı işlerde, örneğin bir mücevherci dükkânında asla kırmızı kullanılmamalıdır, çünkü kırmızı ateştir ve ateş metali yok eder.

Eskiden mücevherci dükkânları metal rengi olan beyazı kullanırlardı ancak artık zaman değişiyor ve Doğu'da da restoran ve mücevherci dükkânlarında farklı renkler kullanılıyor.

Feng shui'de standart bir renk sistemi yoktur. Bazı uzmanlar karanlığı simgeleyen siyahı asla kullanmamak gerektiğini söylerler. Ancak siyah aynı zamanda suyu da simgeler ve su da bolluk ve zenginlik demektir.

Beyaz da ilginç bir örnektir. Hem ölümün rengidir hem de ışığın ve ışık iyi feng shui anlamına gelir. Ayrıca beyaz metali, metal de yine zenginlik ve bolluğu simgeler.

Kırmızının şans getirdiğine inanılır. Çin yeni yılında çocuklara ve çalışanlara içinde para olan kırmızı kesecikler dağıtılır. Çinli gelinler kırmızı gelinlik giyer. Bir bebeğin yaşamdaki ilk ayını doldurmasını kutlamak için kırmızıya boyanmış yumurtalar ikram edilir.

Sarı, altın sarısı ve yeşil de şans getiren renklerdir. Sarı ve altın sarısı güneşi, yeşil ilkbaharı simgeler.

Mümkünse kişisel elementinizle uyumlu rengi seçmeye özen gösterin. Bunlar:

o Ateş - kırmızı.
o Toprak - sarı.
o Metal - beyaz.
o Su - siyah.
o Ahşap - yeşil.

İlgilendiğiniz işle ilgili bir renk de seçebilirsiniz. Örneğin çiftçiyseniz ya da ahşapla ilgili bir işle uğraşıyorsanız, yeşil iyi bir seçimdir. Parayla ilgili işlerde, örneğin bankalarda ya da sigorta şirketlerinde parayı simgeleyen suyun renkleri olan mavi ya da siyah kullanılır. Meskenlerle ilgili iş yapanlar toprağın rengi olan sarıyı kullanabilirler.


Cevapla

“Feng Shui” sayfasına dön