Simon Bolivar Senfoni Orkestrası

En Güzel Müzik Klipleri
Forum kuralları
Daha fazla video izlemek için Juzz Tv'yi ziyaret edin!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Simon Bolivar Senfoni Orkestrası

Mesaj gönderen Siyabend » 18 Ara 2009 20:16

Dünya üzerinde müzik ve çocuğa ilişkin farklı uygulamalar var. Bunların başında da Güney Amerika ülkesi Venezuela geliyor. Bu ülkede 1975’te kurulan Sistema adlı bir program, 400 bin çocuğu halesi içine aldı. Bunların yüzde 90’ı fakir, önemli bir kısmı da engelli çocuklardan oluşuyor. Politikacı-müzisyen Jose Antonio Abreu tarafından bir garajda 11 kişiyle başlatılan serüvenden bugüne kadar 15 bin müzik öğretmeni yetişti. Program yalnızca fakir işçilerin enstrüman çalan çocuklarını yetiştirmiyor. Programda çalgı yapımı, kayıt teknolojileri gibi farklı branşlara da yer veriliyor.

Berlin Filarmoni Orkestrası’nın şefi İngiliz Simon Rattle’a göre bu girişim, dünyadaki en önemli klasik müzik olayı. Rattle, Caracas’taki Montalban Müzik Okulu öğrencilerinden oluşan 850 kişilik orkestra ve koroyu yönetirken, programı daha yakından tanıma fırsatı bulmuş. Venezuela’da bunun gibi 90 müzik okulu var. Bunların hepsi devlet çatısı altında toplanıyor. Programın başındaki isim olan Xavier Moreno’ya göre asıl amaç çocukları profesyonel müzisyen yapmak değil, onları kurtarmak.



Venezuela’nın Sistema için ayırdığı ödenek yıllık 25-30 milyon dolar. Programın başarısını gören 22 Latin Amerika ülkesi de çocuklarını, uyuşturucu belası ve suç örgütlerinden korumak için aynı yolu seçmiş. Önümüzdeki beş yılda Venezuela’da ulaşılması hedeflenen çocuk sayısı 1 milyon. Bu hayale, dünyanın büyük kuruluşları da ortak olma çabasında. Inter-American Development Bank yeni bir bina için 20 milyon dolar çıkaracak. Klasik müziğin efsane şefi Zubin Mehta ile Placido Domingo ve Luciano Pavarotti gibi dev solistler de Sistema’ya destek veriyor.



Sistema’da amaç öncelikle çocukları korumak olsa da, bunun dışına çıkanlar da var. Gustavo Dudamel, bunlardan biri. Trombon çalmak için Sistema’nın kapısını çalan Dudamel, 23 yaşında Uluslararası Gustav Mahler Orkestra Şefliği Yarışması’nı kazanarak, bir plak doldurmayı başarır. Henüz 16’sında Venezuela Simon Bolivar Ulusal Gençlik Orkestrası’nın başına getirilen birisi için bu sürpriz sayılmazdı! Edicson Ruiz, Sistema’nın bir başka gururu. 17 yaşında Berlin Filarmoni Orkestrası’na seçilerek, orkestranın tarihindeki en genç kontrbasçı olma gururunu yaşar.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=c6f8667afec232a


Cevapla

“Yabancı Video Klip” sayfasına dön