Meksika Mutfak Kültürü

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Meksika Mutfak Kültürü

Mesaj gönderen Siyabend » 24 Ara 2008 11:12

Meksika Mutfağı 8-9 bin yıllık tarihi ile en eski mutfaklardan biridir. Mısır, fasulye, çikolata, çeşitli acı kırmızı biberler, kabak ve mısır unundan yapılan "Tortilla" her Meksikalının evinde bulunur. Bunlar mutfağın dayandığı temel maddelerdir. Amerika'nın keşfinden sonra İspanyolların getirdiği ispanyol ve Arap Mutfağı etkileri Meksika'nın yerli mutfağı ile birleşmiş ve çok zengin bir mutfak ortaya çıkmıştır.

Acı biber değişik renk ve biçimleri ile Güney Amerika'da yetişir. Tüm dünyaya bu bölgeden yayılmıştır. Acı biberi Güney Amerika yerlileri 7000 yıldan beri kullanıyorlardı. Acı biber hemen hemen tüm Meksika yemeklerine konur ve acı olmayan yemek sayısı çok azdır. Mısır, Meksika Mutfağı'nın en temel besin maddesidir. Özellikle "Prekolombiya" dinine bağlı halkların temel gıdasıdır. Meksika mısırı beyaz, sarı, kırmızı ve siyah gibi çeşitli renklerdedir. Mısır, acı biber ve çikolata ile yenebilir.

İspanyollar 500 yıl önce Amerika'ya gittiklerinde Azteklerin yediği bu çok lezzetli çikolata
ile tanıştılar ve bunun kakao olduğunu öğrendiler. Bunu geliştirmek istedikleri için sütle
karıştırdılar. Yani eskiden sıradan bir şekilde kullanılan "kakao" daha sonra pahalı bir
madde haline geldi.

Kuru fasulye Meksikalıların diğer bir önemli besin maddesidir. Özellikle siyah kuru fasulye
en çok kullanılır. Meksika'da değişik renk ve büyüklükte 35 farklı fasulye çeşidi vardır.
Meksikalılar bu kuru fasulye çeşitlerini değişik şekillerde pişirerek balık, et ve tavuk etinin
yanında yerler. Tabii Meksika Mutfağı'nda et, tavuk eti ve balık da çok yenir.

Meksika Mutfağı'nda yeme alışkanlığı bölgelere göre değişiklik gösterir. Kuzey'de daha çok buğday ürünleri, keçi, dana ve sığır eti yenir. Güney Meksika'da ise mısır, tavuk, domuz eti, kıyı şeridinde ise balık eti ve mısır tüketilir. Ama, mısır, acı biber ve balık ülkenin her yerinde yenir.
Meksikalılar günde 3 öğün yerler. Sabah kahvaltısında kakao içerek mısır ekmeği ile yapılan galeta yani bir nevi bisküvi yerler. Günün en önemli öğünü öğle yemeğidir. Öğle yemeğinde çorba, pirinç, kızarmış yumurta, et, sebze ve tatlı yerine meyve yerler. Akşam yemeği hafif ve önemsizdir.

Meksikalılar mısır unundan yapılan "Tortilla" denilen ekmeği yerler. Meksikalılar "Tortilla"yı ekmek gibi yemeğin yanında yedikleri gibi, genellikle pişirdikleri et, tavuk veya balığı içine doldurup sararak kızartıp veya içine peynir, avokado doldurup sararak da yerler. Meksikalıların en önemli yemeklerinden biri "Moli"dir. Bu yemek değişik acı biberler, mısır, çikolata, yerfıstığı, hindi veya tavuk eti ile yapılır. Gerçek bir Moli'nin yapımı hemen hemen 3 gün sürer.

Meksikalıların en önemli içecekleri kakao, tekila ve biradır.
Meksikalılar yemeğe çok önem verirler. En önemli özel günlerinden biri olan ve kasımın ilk pazarında kutladıkları "Ölüler Günü"nde kaybettikleri sevdiklerine yemek ve içecek götürürler. Her kültürün önemli bir parçası olan "Yemek Kültürü"nün Meksikalılarda daha farklı bir felsefi ve dini boyutu vardır.


Cevapla

“Meksika Mutfağı” sayfasına dön