Rus Mutfak Kültürü

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Rus Mutfak Kültürü

Mesaj gönderen Siyabend » 08 Şub 2009 20:11

Ruslar günde üç öğün yerler. Kahvaltıyı çok kuvvetli yapan Ruslar bu öğünde, yumurta, tereyağı, peynir, sucuk ve ekmek yerler. Yanında ise çay veya kahve içerler. Kırsal kesimde aileler sabahları çorba içer.

Öğk yemeği Ruslarda çok önemlidir. Bu öğünde önce meze yiyip daha sonra ise çorba içerier. Ruslar "çorba içmek" yerine "çorba yemek" derler. Bunun nedeni belki de Rus çorbalarının daha hol malzemeli ve daha koyu olmasıdır. En önemli çorbaları ünlü "Borşç" (borç) çorbasıdır. Çorba Rus Muıfağı'nın en önemli yemeklerinden biri olduğu için hemen hemen 500'den fazla çeşidi vardır. Çorbadan sonra esas yemek olarak bir et yemeği, yanında da patates yenir.

Rus Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır. Genelde sığır eti, kümes hayvanları, koyun ve domuz elleri tüketilir. Geniş av sahaları bulunduğu için de av hayvanları mutfağın zengin bir bölümünü teşkil eder. Av hayvanları içinde tavşan, yaban domuzu, ceylan, geyik, yaban ördeği ve yaban kazı en çok avlananlardır.

Bu mutfakta sebze olarak en çok salatalık, havuç, soğan, sarmısak, bal kabağı, şalgam, kırmızı pancar, patates ve lahana tüketilir.

Rusların en çok tükettikleri içki ünlü Rus votkasıdır. Tabii votka deyince, ünlü Rus havyarını da unutmamak gerekir. Hazar Denizi'nde yetişen mersin balığından çıkan bu havyar dünyanın en lezzetli ve en ünlü balık yumurtalarıdır. Siyah havyar, soğanlı yağda kızartılmış Bliny ve ekşi krem ile yenir ve yanında da Rusya'da kışın dışarıda bırakılarak soğutulmuş buz gibi Rus votkası içilir. Ruslar votka içerken içine bazen bir tane vişne atarlar.

Çin, Arap, Türk ve Fransız Mutfaklarından etkilenmiş olan Rus Mutfağı, çeşitlilik açısından çok zengindir. Çok değişik etnik grupların yaşadığı Rusya'da mutfak bölgelere ve etnik gruplara göre değişkenlik gösterir. Ülke yüzölçümünün çok geniş olması nedeni ile eskiden, özellikle kışın ulaşım zor olduğu için, tabii ki bölgeler arası yemek kültürü değişimi yeteri kadar hızlı olamamıştır. Zaten Rusya'nın karakteristik bir özelliği halkını teşkil eden grupların kendi geleneksel alışkanlıklarını ve kültürlerini korumuş olmalarıdır. Ayrıca ulaşım güçlüğü bölgeler arasındaki yeme alışkanlığını büyük ölçüde belirleyen sebze ve meyve ticaretini de etkilemiştir.

Bu kitapta sizlere hemen hemen tüm Rusya'da yaygın olan ve adeta milli diyebileceğimiz, her bölgede sevilerek yapılan ve yenilen geleneksel yemeklerden örnekler getirdim. Rus Mutfağı'nın bazı yemekleri dünyaca ünlüdür. Bu yemekler girdikleri mutfaklarda kendi orijinal isimlerinı ve yapım tarzlarını korumuşlardır. Bizim mutfağımızda da "Rus Salatası'' ve "Tavuk Kievski" bunların en belirgin örneklerindendir.


Cevapla

“Rus Mutfağı” sayfasına dön