Esterhazy Rostelyos

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Esterhazy Rostelyos

Mesaj gönderen Siyabend » 14 Şub 2009 13:03

Esterhazy rostelyos

Paul Anton von Esterhâzy (1786-1866) çok tanınmış bir Macar diplomatı ve politikacısıydı, aynı zamanda Macar Bilim Akademisi'nin üyelerindendi. Bu ünlü yemek onun ismini taşır.

hazırlama: 25 dakika
pişirme: 50-60 dakika (ete göre değişebilir)

1 kg. dana rostosu veya dana bifteği (6 parçaya dilimlenmiş)
3 çorba kaşığı un
100 gr. tereyağı
2 havuç
1/2 demet maydanoz
1 küçük baş kereviz
1 baş soğan
1 su bardağı beyaz şarap
2-3 parça limon kabuğu
1 etsu tablet
1 defne yaprağı
1 çorba kaşığı kapari
1 çorba kaşığı hardal
3 çorba kaşığı sıvıyağ
karabiber
tuz

ayrıca,
1 su bardağı ekşi krem
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
tuz

Havuçları ve kerevizi soyup, ince dilimler halinde kesin. Soğanı soyup küçük küçük doğrayın. Maydanozların yapraklarını saplarından ayırın. Yaprakları ince ince, saplarını ise iri iri doğrayın. Unun içine biraz tuz ve karabiber serpip karıştırın. Dana rostosu dilimlerini bu una bulayın. Etlerin üzerindeki unun fazlasını silkeleyerek atın. Tavada tereyağının yarısını kızdırıp, etleri içinde çabucak çevirerek kızartın. Kızarttığınız etleri bir tabağa alın.

Tavada etlerin kızardığı yağa, kalan tereyağını ve sıvıyağı ekleyip, kızınca içine soğanları maydanoz sapları ile birlikte atıp, soğanlar altın rengi alıncaya kadar kavurun. Üzerlerine yarım su bardağı sıcak su ilave edip, bir etsu tableti elinizle ufalayarak tavaya atın ve şarabı ekleyin. Bir karıştırıp kaynatın.

Etleri altı geniş bir tencereye dizin. Üzerine parça limon kabuklarını ve defne yaprağını koyun. Tavada kaynattığınız suyu etlerin üzerine süzerek dökün. Hardalı yemekten alacağınız bir parça su ile açın ve yemeğin suyuna hafifçe karıştırarak ilave edin. Kaparileri tencereye atın, kapağını kapatarak et pişip yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin.

Et piştikten sonra içine havuçları ve kerevizleri atıp, tencerenin kapağını tekrar kapatın. Kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısın ve hafif ateşte havuçlar ve kerevizler pişip, yemeğin sosu iyice azalıp, koyulaşıncaya kadar pişirin.

Ekşi kremi; un, limon suyu ve şekerle karıştırın. Limon kabuklarını ve defne yaprağını pişmiş yemekten çıkarıp atın.

İçine krem karışımını yavaşça, yemeğin koyu sosu ile karıştırarak katın. Tekrar tencerenin kapağını kapatıp 2-3 dakika kısık ateşte pişirin.

Daha sonra bir servis tabağına alıp, üzerine kıydığınız maydanozları serperek, yanında haşlanmış pirinç veya patates ile servis yapın.

Ekşi krem yoksa normal krem kullanıp, yemeğe koyacağınız limon suyu miktarını bir tatlı kaşığı daha artırın.


Cevapla

“Macar Mutfağı” sayfasına dön