İsrail Mutfak Kültürü

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
İsrail Mutfak Kültürü

Mesaj gönderen Siyabend » 09 Şub 2009 11:23

İsrail Mutfağı çeşitlilik ve çeşni açısından, halkın gelmiş olduğu farklı kültürlerden getirdiği özellikleri taşır. Kendi kültürünün mutfak karakterini de koruyan İsrail Mutfağı et ve sebzeye dayalı bir mutfaktır. Bugünkü İsrail halkı ülkelerine gelmeden önce binlerce yıl başka kültürlerde yaşamış ve bu kültürlerden etkilenmiştir. Birlikte yaşadığı kültürlerden aldıklarının yanında kendi geleneksel kültürünü de koruyan Yahudiler ülkelerine dönerken, bu kültürlerin etkilerini de birlikte götürmüş ve böylece zengin çeşnili bir mutfağa sahip olmuştur.

İsrail Mutfağı'nda Avrupa, Balkan. Doğu, Türk hatta Yemen Mutfağı'nın bile etkileri görülebilir. Hemen her toplum gibi, günde üç öğün yiyen İsrailliler, sabah kahvaltısında kızarmış ekmek, yumurta yer ve kahve içerler.

En önemli öğün öğle yemeğidir. Bu öğünde genellikle çorba, et, sebze ve tatlı yerler. İsrailliler çalışma hayati nedeni ile öğle yemeğini genellikle dışarıda yerler. Kamu görevlileri çalıştıkları kuruluşların yemekhanelerinde, Özel sektör çalışanları ise yemeklerini restoranlarda yerler.

İsraillilerin akşam yemeği genelde çok hafif olur ve salata ve sandviçten oluşur.

İsrailliler çok ekmek tüketirler. Kahvaltılarında ve yemeklerinde ekmeğin önemli bir yeri vardır. Beyaz undan, çavdar ve kepek unlarından çeşit çeşit ekmekler yaparlar. Cuma ve cumartesi günleri için özel baharatlı veya tatlı ekmekler hazırlarlar. Bu ekmeklerin en geleneksel olanı "Khala" dedikleri, dört ayrı hamur parçasının örgü gibi sarılarak yapıldığı, tuzlu ve tatlı olarak hazırlanabilen ekmektir.

İsrailliler "Şabat" denilen bayramlarında bir hafta boyunca mayalanmamış ekmek yerler. 3500 yıllık bir geçmişi olan bu geleneğin öyküsüne göre, Yahudiler Firavun'un izniyle Mısırdan, ülkelerine dönmek üzere yola çıkarlar. Fakat Firavun fikrini değiştirmesin diye çok çabuk hazırlanırlar. Yolda yemek için ekmek yaparlar. Tabii ekmeği mayalayıp beklemeye vakit olmadığı için mayasız ekmek yaparlar ve tüm yolculuk boyunca bu ekmeği yerler. Bu nedenle, günümüzde de o günlerin anısına her yıl Şabat'ta 1 hafta süre ile yine mayasız ekmek yerler.

İsrailliler et ile sütü birlikte yemezler. Bu geleneğin nedeni ise ahlaki değerlerdir. Onlar anne ineğin sütü ile çocuğunun etini karıştırmazlar. Geleneksel ahlak değerlerine göre uyguladıkları bu disiplin aslında sağlık açısından da önemlidir. Çünkü sütün hazmı çok zor ve uzundur. Süt tek başına komple bir besindir. Diğer besin maddeleri ile birlikte tüketilmemesi gerekir. Özellikle et ile tüketildiğinde hazmı çok güçleştirir.

İsrail tatlıları, genelde Türk Mutfağı'nın etkisi ile baklava, kadayıf, lokma ve benzeri şerbetli tatlılardan oluşur. Tabii Avrupa Mutfağı'nın etkisi ile gelen pasta ve kekler de yine mutfağın önemli bir grubunu teşkil eder. Özellikle peynirle yapılan tatlılar ve kekler İsrailliler tarafından çok tüketilir.

İsrail adeta bir meyve cennetidir. Tüm turunçgillerin bol miktarda yetiştiği ülkede ayrıca, kiwi, mango gibi egzotik meyveler de bulunur. Avokado İsrail'in en ünlü meyvesidir. İsrailliler avokadonun içini ekmeklerine tereyağı gibi sürerek yerler.


Cevapla

“İsrail Mutfağı” sayfasına dön