Kolonoskopi Cihazı ve Solucan

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Kolonoskopi Cihazı ve Solucan

Mesaj gönderen Siyabend » 14 Mar 2009 15:44

Bilim adamları, cihaz ve teknoloji üretiminde doğadan çok yararlanırlar. Doğadaki canlıların yaşam için geliştirdikleri çeşitli mekanizmalar ve yetenekleri taklit etmek, başlı başına bir bilim dalı oldu. Şimdi bir Alman araştırmacı da, solucanların toprağın herhangi bir yerini delip yüzeye çıkmaları, sonra yeniden başka bir delikten kaybolmaları, girilmesi ve dolaşılması zor bütün mekanları başarıyla kullanmalarından yola çıktı ve acaba bunu nasıl yapıyorlar, hangi tekniği kullanıyorlar sorusunu sordu..

Dr. Stefan Schulz’un amacı, bağırsaklar içinde kanser taraması yapmaktı ve bunun için de kameralı yeni bir alet geliştirmek istiyordu. Alet, hiç zorluk çekmeden, bağırsaklar içinde tıpkı solucan gibi rahatça dolaşmalı, bütün girintileri çıkıntıları gözlemlemeli ve kamerasıyla da edindiği bilgileri dışarıya aktarmalıydı.

Solucanın hareketi

Solucanın tipik bir hareketi vardır ve buna bilim insanları "Peristaltik (sığamsal) hareket" derler. Bilindiği gibi, solucanın bedeni halka halka gibidir. Boğumlar birbirini iterek ve her itilen boğum yukarıya doğru bir kavis çizerek, solucanın ilerlemesini, daha doğrusu ileri doğru kaymasını sağlar. Tabii, solucana bu hareketi yaptıran kaslarıdır aynı zamanda.

Bu tekniği bağırsak muayenesinde uygulamak isteyen Schulz, plastik folyoyu küçük odacıkları halinde yaklaşık olarak 50cm uzunluğunda bir hortum oluşturacak şekilde birleştirmiş. Bu odacıkların dönüşümlü olarak havayla doldurulması halinde, hortum solucana benzer bir şekilde hareket ederek, koloskopu da beraberinde götürüyor.

İşte Araştırmacı Stefan Schulz , bağırsakta tıpkı solucan hareketi ile ilerleyen böyle gelişmiş bir solucan kolonoskopi cihazı geliştirmek isityordu. Ve ona göre ancak böyle bir cihazla gerekli muayenenin sağlıklı yapılması mümkündü.

Kuş örümceği

Alman bilim adamı bununla kalmadı, aynı zamanda doğadan bir başka canlıdan da yararlandı: Bu bir tür örümcekti. Şili örümceğinin sahip olduğu diz eklemi de başka bir esin kaynağı oldu. Çünkü bu "Kuş" örümceğinin sahip olduğu ve adına kas pompası denen özelliğini de ürettiği koloskobi cihazında kullandı.

Tıpta kullanılan kolonoskopi cihazları, bağırsak içinde doktorun dışardan müdahalesiyle çalışıyor. Ayrıca iyi kullanılmaması halinde bağırsak üzerine baskı yapması da söz konusu. Yeni yapılmak istenen cihaz ise devrimci bir yenilik getirecekti ve dışardan müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden bağırsak içinde kıvrılarak ilerleyip gidecekti.

[flv]http://media1.muchosucko.com//asset/url ... rm_VP6.flv[/flv]


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön