Kadının Sterilizasyonu: Tübal Ligasyon

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Kadının Sterilizasyonu: Tübal Ligasyon

Mesaj gönderen Siyabend » 16 Ağu 2009 12:56

Cerrahi kontrasepsiyon kadında ovumun, erkekte spermiumun geçtiği kanalların cerrahi bir yöntemle kapatılması işlemidir. Genelde geri dönüşü olmayan bir yöntem olarak kabul edilir. Bu nedenle cerrahi kontrasepsiyonda danışmanlık önemlidir. Burada danışmanlıkta yapılması gereken eşlerin cerrahi sterilizasyon işlevini iyi anlamaları ve doğru karar vermelerini sağlamaktır. Eşler cerrahi sterilizasyon yönteminin geri dönüşsüz olduğunu kabul etmelidirler. Bu nedenle başka çocuk istemediklerinden emin olmalıdırlar. Danışman tüm işlemi ayrıntıları ile anlatmalı, olabilecek yan etkileri açıklamalıdır, işlemin kalıcı olduğu vurgulanmalıdır. Bu yöntemin ileride sağlık ve cinsel işlevleri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı eşlere açıklanmalıdır. Eşler soru sormaya yönlendirilmeli ve karar değiştirmede serbest oldukları hissettirilmelidir.

Cerrahi sterilizasyonun, kalıcı ve etkili olması avantajlarıdır. Geriye dönüşsüz olması ise dezavantajdır. Bunun yanında bütün cerrahi işlemler gibi kanama, enfeksiyon ve anestezi riskleri vardır. Ancak gelişmekte olan ülkelerdeki fazla doğurganlığın kadın sağlığına getirdiği tehlikelerin, cerrahi sterilizasyonun getirdiği tehlikelerden çok daha büyük olduğu unutulmamalıdır.

Eşlerin doğum, düşük ve sezeryan gibi fiziksel ve ruhsal sıkıntı içinde oldukları durumlarda cerrahi sterilizasyona karar vermelerinden sakınılmalıdır. Mümkünse eşlerin, bu olaylardan önce karar vermesi sağlanmalıdır. Çünkü bu olaylar sırasında içinde bulunulan psikolojik durum eşlerin kararını etkileyebilir.

ERKEĞİN STERİLİZASYONU-VAZEKTOMİ

Erkekte spermlerin geçiş yolu olan vazo deferensleri kapatarak, spermlerin geçişini engelleyen bir yöntemdir. Vazektomi, kolay ve çabuk yapılan bir operasyondur. Lokal anestezi altında 2-3 cm’lik insizyonla skrotomun her iki kenarından girilerek yapılır. Vazo deferensler bağlanarak, koterize edilerek veya kesilerek kapatılır.

Vazektomiden sonra dikkat edilecekler;

• Operasyondan sonra evde 2 gün istirahat önerilir, daha sonra normal aktiviteye dönebilir,

• Skrotum 2 gün süre ile desteklenmeli, aşırı fizik aktivite veya skrotuma basınç yapacak hareketlerden bir hafta süre ile kaçınmalıdır,

• 3 gün koitus yasaklanır,

• Buz torbası ve analjezikler, ağrı olduğunda kullanılabilir,

• Hematom, enfeksiyon gibi oluşabilecek yan etkilere karşı dikkat edilmelidir.

KADININ STERİLİZASYONU: TÜBAL LİGASYON

Tüm Dünya’da uygulanışı giderek yaygınlaşan etkin bir kontraseptif yöntemdir. Hem vajinal hem de abdominal yoldan yapılabilmektedir.

Vajinal:

Bu tekniğin skar dokusu oluşturmaması, periton boşluğuna kolay girilmesi ve çabuk iyileşmesi gibi üstün yönleri vardır.

Kolpotomi genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Posterior forniksten küçük bir insizyonla periton boşluğuna girilir. Tuba uterinalar ayrıştırıldıktan sonra tuba’dan küçük bir parça çıkarılarak bağlanır. Kanama ve enfeksiyon yan etkilerdir.

Abdominal:

Genel ya da lokal anestezi ile umblikusun altından küçük bir insizyonla (mini laporotomi) abdomene girilir. Tüpler ayrıştırıldıktan sonra kesme veya bağlama yöntemi ile kapatılır.

Doğumdan 1-3 gün sonra veya normal dönemde herhangi bir zamanda işlem yapılabilir. Laparoskopik sterilizasyonda sub umblikal bölgeden bir veya iki insizyon yapılır. Abdomene karbondioksit gazı verildikten sonra laparoskop ile abdomene girilir. Tüpler kesme, bağlama ve koterizasyon yöntemi ile kapatılır.

Kadın sterilizasyonunun komplikasyonları; barsak perforasyonu, enfeksiyon, hemoraji ve anestezinin yan etkileridir.

Laparatomi veya laparoskopiden sonra dikkat edilecekler;

• Operasyodan sonra evde 2 gün istirahat önerilir. Normal aktiviteye 2-3 gün sonra geçilir.

• Ateş, insizyon yerinde akıntı veya kanama, şiddetli ağrı, ödem ve idrar problemleri olursa derhal hekime başvurulmalıdır.

• Nadirde olsa bağlama yönteminde açılma olabilir ve gebelik görülebilir. Adet gecikmelerinde gebelik olabileceği kadına hatırlatılmalıdır.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=b78ddff1089243e


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön