Vasa Previa

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Vasa Previa

Mesaj gönderen Siyabend » 01 Eki 2009 17:57

Hamileliğin en başında, plasentanın oluşumu başlar. Bu dairesel, düz organ büyüyen bebeğinize oksijen ve besin maddelerinin sağlanmasından ve bebeğin kanındaki atık ürünlerin çıkarılmasından sorumludur. Rahminizin çeperine ve bebeğinizin göbek bağına tutunarak, sizinle bebeğiniz arasında hayati bir bağ kurar.
Hamileliğin erken aşamalarında, plasenta rahminizin alt kısmına yerleşebilir. Öte yandan, rahminiz büyüdükçe, plasenta genellikle serviks adı verilen rahim boynunuzun ağzından yukarıya ve uzağa doğru hareket eder. Eğer hareket etmezse, buna plasenta previa adı verilir.
Bu rahatsızlık hamileliklerin yaklaşık olarak 200′de birinde meydana gelir ve hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Plasenta rahminizin boynunun ağız kısmını kapadığı zaman, rahim boynunuz doğum sancısı için incelmeye ve genişlemeye başladıkça, plasenta rahminizin o bölümünden ayrılmaya başlar. Bu durum yoğun vajinal kanamaya sebebiyet verebilir.
Hatta, plasenta previa sorunu olan çoğu kadın hamileliğin ikinci yarısında ortalama ila ağır arasında değişen kanamalar yaşar. Bu durum korkutucu olabilir, ancak kanama, eğer rahatsızlık halihazırda ultrason ile tespit edilmediyse, sağlık bakımı sağlayıcınızın dikkatini bu rahatsızlığa çekecektir. Daha sonra bunu tedavi etmek için planlar yapabilirsiniz.
Belirtiler ve Semptomlar
Hamileliğin ikinci yarısında, acısız, parlak kırmızı renkte vajinal kanama plasenta previanın ana belirtisidir. Bu kanama genellikle ikinci üç aylık dönemin sonuna yakın zamanda veya üçüncü dönemin başlangıcında meydana gelir. Kanamanın miktarı hafif ila ağır arasında değişebilir. Durabilir, ancak neredeyse her zaman günler veya haftalar sonra nükseder.
Plasenta previa rahatsızlığı olan bazı kadınlar kanama ile birlikte kasılmalar yaşarlar. Buna ek olarak, bazı kadınlarda ilk üç aylık dönemde veya ikinci üç aylık dönemin başlarında hafif kanama veya lekelenme görülür. Günümüzde, çoğu plasenta previa vakası herhangi bir kanama meydana gelmeden önce, doğum öncesi bakımın bir parçası olarak yapılan rutin ultrason muayenelerinde keşfedilmektedir.
Plasenta previanın türleri
Plasenta previanın üç türü vardır, ancak hepsinin neden olduğu genel belirtiler ve semptomlar aynıdır. Kişide rahatsızlığın hangi biçiminin olduğunun belirlenmesi için ultrasona gerek vardır.
• Tam plasenta previa. Tam plasenta previada, plasenta rahim boynu ağzının tamamını örter.
• Kısmi plasenta previa. Kısmi plasenta previada, plasenta rahim boynu ağzının tamamını örter.
• Marjinal plasenta previa. Marjinal plasenta previada, plasentanın kenarı rahim boynu ağzının ucunda yer alır. Plasenta previanın bu biçimi çok fazla kanamaya neden olmayabilir ve bebeğinizin doğum kanalına giden yolu zorlanmadan bulması mümkün olabilir.
‘Aşağı konumdaki plasenta’ plasenta previa ile ilintili başka bir terimdir. Bu terim genellikle, rahmin alt kısmında yatan, ancak rahmin boynu ağzına marjinal plasenta previa olarak nitelendirilecek kadar yakın olmayan bir plasentanın tanımlanmasında kullanılır. Bu rahatsızlık genellikle hamilelik esnasında tedavi gerektirmez, ancak doğumdan sonra kanamaya yol açabilir.
Nedenleri
Plasenta previa, embriyo rahmin alt kısmına yerleştiği, daha sonra çıkışı kapayacak şekilde büyüdüğü zaman meydana gelir. Doktorlar ve araştırmacılar bunun neden meydana geldiğini bilmemektedir. Rahatsızlığın aşağıdakiler ile bağlantılı olabileceği varsayımında bulunmaktadırlar:
• Rahmin duvarında yaralar (endometriyum)
• Büyük bir plasenta, örneğin birden çok bebeğe hamile olmak
• Anormal bir şekle sahip rahim

Risk Faktörleri
Plasenta previa ile ilgili en kayda değer risk faktörü daha önce Sezaryen yöntemi ile doğum yapmış olmaktır. Öte yandan, bu rahatsızlığa yakalanma riskinizi artırabilecek başka faktörler de vardır:
• Daha önce plasenta previa geçirilmiş olması
• Başka çocukların olması
• 35 yaşında veya daha yaşlı olunması
• Sigara içme
• İkiz, üçüz veya daha fazlasına hamile olma
Daha önce rahimdeki fibroidlerin alınması için yapılan mimomektomi veya rahim duvarının tıbbi nedenlerden ötürü kazındığı dilasyon veya kürtaj (D ve C) gibi rahim ameliyatlarının geçirilmiş olması da plasenta previa riskini artırır görünmektedir.
Doktora Baş Vurma Zamanı
Eğer hamile iseniz, düzenli olarak doğum öncesi bakımdan geçin. Eğer ikinci veya üçüncü üç aylık döneminizde herhangi bir vajinal kanama yaşayacak olursanız, hemen sağlık bakımı sağlayıcınızı arayınız. Sağlık bakımı sağlayıcınız, sizde plasenta previa ya da başka herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını belirlemek için ultrason testi gerçekleştirmek isteyecektir.
Eğer size halihazırda plasenta previa teşhisi kondu ise, hamileliğiniz esnasında sizi muayene eden tüm sağlık bakımı sağlayıcılarının bu rahatsızlıktan haberdar olduğundan emin olun. Bu haber size verilen bakımı değiştirecektir. Örneğin, plasenta previa rahatsızlığı olan kadınlarda genellikle dijital vajinal muayene yapılmaz, çünkü en hafif bir vajinal muayene bile kanamayı tetikleyebilir. Aynı nedenden ötürü, muhtemelen size cinsel ilişkiden, egzersizden ve belirli ilaçlardan uzak durmanız tavsiye edilecektir. Yapmanız ve yapmamanız gerekenleri mutlaka doktorunuz ile görüşün.
Tarama ve Teşhis
Plasenta previa, doğum öncesi rutin bir randevu esnasında ultrason aracılığı ile veya vajinal kanamalı bir fasılanın ardından keşfedilir. Bu rahatsızlık neredeyse her zaman kadının veya bebeğinin önemli bir tehlikeye girmesinden önce tespit edilir. Ancak bu, düzenli olarak doğum öncesi muayeneden geçmenin sadece başka bir nedenidir.
Hamileliğin 20. haftasından önce
Size rutin bir ultrasonun sonuçlarına dayalı olarak, sizde aşağı konumda yatan plasentanın veya plasenta previanın olduğu, hamileliğin 20. haftasından önce söylenebilir. Bu oldukça yaygın bir durumdur. Hamile kadınların en fazla yüzde 15’inde, hamileliğin orta döneminde çekilen ultrasonda, aşağı konumdaki plasenta veya plasenta previa bulunduğuna dair kanıt olduğu görülür. Bu vakaların yüzde 90’ından daha fazlası, rahmin büyümesi ve plasentanın rahim ağzından uzağa göçmesi ile doğumdan önce kendiliğinden çözüme kavuşur.
Öte yandan, sağlık bakımı sağlayıcınız sizde de durumun böyle olduğundan emin olmak için sizi yakın gözetim altında tutacaktır. Plasentanızın konumunun izlenmesi için sizde fazladan ultrason çekilmesine gerek olabilir. Plasenta previa ne kadar uzun süre devam ederse, doğumda mevcut olma olasılığı o kadar yüksek olur.
Hamileliğin 20. haftasından sonra teşhis
Sağlık bakımı sağlayıcınız, hamileliğin ilerleyen döneminde, ilgili olmayan bir nedenden ötürü çekilen ultrason esnasında plasenta previa tespit edebilir. Öte yandan, hamileliğin bu aşamasında uyarı olarak genellikle vajinal kanama görülür.
Eğer ikinci veya üçüncü üç aylık dilimde vajinal kanama yaşarsanız, kanamanın nedeninin belirlenmesi için, doktorunuzun muayenehanesine veya hastaneye gitmeniz gerekecektir. Plasenta previa sağlık bakımı sağlayıcınızın arayacağı ilk şeylerden biridir. Çoğu durumda, plasentanın yeri karın ultrasonu ile tespit edilebilir, böylece sağlık bakımı sağlayıcınız bu rahatsızlığı kolaylıkla olasılık dışı bırakabilir. Ancak kesin bir teşhis için, karın ultrasonu ile, vajinanızın içine değneğe benzer bir aygıtın sokulmasını gerektiren transvajinal ultrasonun bileşimi gerekli olabilir.
Eğer sağlık bakımı sağlayıcınız sizde plasenta previa olduğundan şüphelenecek olursa, vajinal muayenede bulunmayacaktır, çünkü bu yoğun kanamayı tetikleyebilir. Ancak doğumdan önce plasentanızın yerinin tam olarak tespit edilmesi için, ek ultrasonlardan veya manyetik rezonans görüntülemeden (MRI) geçebilirsiniz. Bu testlerde, röntgende olduğu gibi radyasyon kullanılmaz, o nedenle bebeğiniz için hiçbir zararı yoktur. Eğer sizde plasenta previa varsa, bebeğinizin esenliğinin gözetim altında tutulduğu monitörlere de bağlanabilirsiniz.
Komplikasyonlar
Eğer sizde plasenta previa varsa, doktorunuz aşağıdaki ciddi komplikasyonların riskini azaltmak için sizi ve bebeğinizi dikkatli gözetim altında tutacaktır:
• Masif kanama (hemoraj). Plasenta previa ile ilgili en büyük kaygılardan bir tanesi, annenin şoka girmesine, hatta ölümüne neden olabilecek kadar yoğun olan, şiddetli vajinal kanama riskidir.
• Erken doğum. Plasenta previa erken doğuma neden olabilir. Şiddetli kanaması olan bazı kadınların üçüncü üç aylık dönemin bir noktasında acilen Sezaryen yöntemi ile doğum yapılmasına gerek vardır.
• Plasenta akreta. Bu rahatsızlıkta, plasenta rahim duvarının çok derinine, sıkıca tutunarak, plasentanın doğumdan sonra rahimden kendiliğinden ayrılmasını zor hale getirir. Bu durum şiddetli kanamaya ve rahmin cerrahi müdahale ile alınmasına (histerektomi) sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlık ender görülür, ancak genellikle plasenta previa sorunu olan kadınları veya daha önce Sezaryen doğumu yapmış veya başka bir rahim ameliyatı geçirmiş olan kadınları etkiler.
İlgili rahatsızlıklar
Bu rahatsızlıklar çoğunlukla plasenta previa ile aynı gruba konur, çünkü bunlar da ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerin sonunda vajinal kanamaya neden olabilir. Eğer hamileliğiniz geç döneminde vajinal kanama yaşarsanız, sağlık bakımı sağlayıcınız bir teşhis koymadan önce şu üç rahatsızlığın hepsini gözden geçirecektir:
• Plasental abrupsiyon. Zaman zaman ablasyo plasenta olarak adlandırılan, ender görülen bu rahatsızlık, plasentanın doğumdan önce rahmin iç çeperinden ayrılmaya başlaması ile kendini gösterir. Bebeği oksijen ve besinlerden mahrum bırakarak, rahim içerisinde, anne ve bebek için tehlikeli olabilecek olan yoğun kanamaya sebebiyet verebilir. Plasental abrupsiyon plasenta previanın bir komplikasyonu olabilir, ancak çoğu abrupsiyon plasenta previa sorunu olmayan kadınlarda meydana gelir.
• Vasa previa. Ender görülen bu rahatsızlıkta, göbek bağı plasentanın merkezi yerine anormal bir yerde gelişerek, ceninin kan damarlarının rahim boynundan geçmesine imkan sağlar. Bu durum kan damarlarının patlamasına neden olarak, bebekte ölüm tehlikesi oluşturan kanamaya sebebiyet verebilir.
Başa çıkma yöntemleri
Hamilelik hayranlıkla karışık bir korku ve beklenti ile geçmesi beklenen bir dönemdir. Dokuz ay boyunca karnınızın büyümesini izler ve içerideki küçük varlıkla tanışmayı beklersiniz. Dokuz ay boyunca en yumuşak yorganı, en güvenli beşiği ve en doğru sallanan sandalyeyi ararsınız. Doğum öncesinde veya esnasında aşırı kanamaya sebebiyet verebilecek bir rahatsızlık, hiçbir annenin mükemmel hamileliğe dair görüşünün bir bölümünü oluşturmaz. Yine de, plasenta previa sorunu olan çoğu kadın sonunda, mükemmel bir hamilelikten çok daha iyi olacak şekilde, mutlu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirir.
Buna karşın, size plasenta previa teşhisi konursa, mutlaka korkarsınız, kaygılanırsınız ve rahatsızlığınızın bebeğinizi nasıl etkileyeceği konusunda endişeye kapılırsınız. Aşağıdaki stratejilerin bazıları işe yarayabilir:
• Plasenta previa ile ilgili bilgi edinin. Rahatsızlığınız ile ilgili bilgi edinmek kendinizi daha az korkmuş hissetmenize yardımcı olabilir. Doktorunuzla konuşun, kendi başınıza bazı araştırmalar yapın ve doktorunuzdan sizi plasenta previa geçirmiş olan diğer kadınlar ile temasa geçirmesini isteyin.
• Sezaryen doğum ile ilgili bilgi edinin. Plasenta previa sorunu olan çoğu kadın Sezaryen doğum yapacaktır, o nedenle bu prosedür ile ilgili olarak önceden konuşmak akıllıca olur. Aklınıza gelen her soruyu doktorunuza sormak için vakit ayırın. Eğer vajinal olarak doğum yapmayacak olmanız sizi hayal kırıklığına uğratıyorsa, hislerinizden bahsedin ve örneğin eşinizin bebeği doğrudan size doğru tutması gibi, doğumunuzu mümkün olduğunca ‘doğal’ kılmanın yollarıyla ilgili sorular sorun.
• Yatak istirahatını en iyi şekilde değerlendirin. Eğer yatak istirahatına alındıysanız, günlerinizi bebeğinizin gelişi için planlar yaparak doldurun. Yeni doğan bakımı ile ilgili bilgiler okuyun veya ya Internet’ten ya da kataloglardan, yeni doğanlar için gerekli olan eşyaları alın. Başka bir seçenek olarak da, çek defterinizin bilançosunu çıkarmak, eski fotoğraf albümlerini düzenlemek veya teşekkür notlarınızı yetiştirmek için bu vakti kullanın.
• Kendinize iyi bakın. Tedavi planınızı izlemenin yanı sıra, rahatsızlığınızın iyileşmesine yardımcı olmak için, beklemek dışında yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Ancak kendinize bakmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Kendinizi, bir dua, iyi bir kitap ya da en sevdiğiniz pijamalar gibi, size rahatlık getiren şeyler ile çevreleyin. Annenizden ünlü elmalı kekinden getirmesini veya en iyi arkadaşlarınızdan sizi ziyaret etmelerini isteyin. Eşiniz, arkadaşlarınız ve aileniz muhtemelen size yardımcı olmanın yollarını arıyorlardır, o nedenle somut bir öneri almaktan memnun olacaklardır.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=f2b2512cc7e5afa


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön