Perinal Ameliyatı

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Perinal Ameliyatı

Mesaj gönderen Siyabend » 13 Kas 2009 20:46

Vajinal doğum yapan bazı kadınlar(%2.3) ya epistomy yada anında meydana gelen yırtılmalarla karşı karşıya kalırlar. 1997-1998 yılları arasında İngiltere’de ortaya konan gebe bakım istatistikleri doğum sırasında perineal yırtılmanın en sık rastlanan komplikasyon olduğunu göstermiştir(tüm doğumları %31 i). Epistonomy oranı ise %15 tir. Bu vajinal doğum yapan kadınların % 57’ye kadar olan kısmının perineal rahatsızlığın bir türüyle karşılaştığı anlamına gelir ki bu durumlarda epistonomy rutin olarak uygulanmamıştır. Epistonomynin rutin olarak uygulandığı durumlarda normal doğum yapan pek az kadın travmalardan kurtulabilmiştir. Rutin epistonomyi sınırlı epistonomy ile karşılaştıran deliller şunu göstermiştir ki liberal(rutin) epistonomynin ne anneye nede bebeğe kısa vadede faydası vardır. Epistonomy geçiren kadınlar anal sfinktere kadar olan yırtılma tehlikesiyle daha fazla karşı karşıya kalırlar. Uzun dönem sonuçları hakkında (örneğin uterine prolapse) pek fazla güvenilir delil olmamasına rağmen pelvis zemininin zarar görmesinin perinatal travmayla orantılı olduğunu işaret eder ve epistonomy bu zararı önleyemez. Deliller açık bir şekilde şunu gösterir ki epistonomy kullanımı gereksizdir hatta yapılmamalıdır.

Genital bölge incelemelerinin bakımı ve değerlendirilmesi doğumdan hemen sonra yapılacak olan bakımı şekillendirir. Travmanın tanımlanması kanamayı durdurmak için erken müdahalede, iyileşmeyi hızlandırmada ve doku fonksiyonlarını geri kazandırmada önemlidir.

Her ne kadar perinatal travmanın standardize edilmiş güvenilir bir sınıflama sistemi olmasa da en hafifinden en ağırına kadar nümerik bir sınıflama sistemi mevcuttur.
derece—-Derinin yırtılması.
derece—-Sfikteri içermeyen perine kas veya derisinin yırtılması
derece—-Anal sfikterin tamamının veya bir kısmının zarar görmesi.
derece—-İç-dış anal sfikterin tamamının zarar görmesi

Perineal travma, kanama, enfeksiyon, doğum sonrası ağrı ve hastalığı içeren bir kavramdır. Doğumdan sonraki iki hafta içerisinde kadınların en az %20’si perinal ağrı hisseder ve pek çoğu doğumdan sonraki sekiz hafta boyunca bu ağrılardan şikayet eder. Bu tür hastalık durumları normal aktiviteleri engeller dahası rahat oturma pozisyonunu engellediği için emzirmeyi daha zor hale getirir, eğilme ve cinsel aktiviteleri de olumsuz yönde etkiler. Ayrıca perineal ağrı annenin bebeğe olan yaklaşımında değişikliklere sebep olur ve doğum sonrası psikolojik rahatsızlıklara etki eden faktörler arasında yer alabilir. Pek çok kadın için bu ağrı göreceli olarak doğumdan hemen sonra biterken bazılarında (%7-8) üç aya kadar sürebilir.


Newroz
Yönetici
Yönetici
Mesajlar:1097
Kayıt:06 Ara 2006 16:10
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Kadın

Re: Perinal Ameliyatı

Mesaj gönderen Newroz » 14 Kas 2009 11:53

bu durumda olupta ne yazık ki hiç 1 tedavi olmadan hayatlarına devam eden bir çok kadın var
Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön