Sigmoid Kolostomi

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Sigmoid Kolostomi

Mesaj gönderen Siyabend » 06 Ara 2009 14:27

Kolostomi, cerrahi operasyonla, dışkıya bir çıkış yolu oluşturmak amacıyla kalın bağırsakta oluşturulan açıklıktır. Kolonun bir parçası, midenin üzerine doğru, cilt yüzeyinden dışarı çıkarılır. Bu yeni oluşturulan açıklık Stoma olarak adlandırılır (Yunancada ağız veya açıklık demektir). Stoma, kolondan bir parça kullanılarak oluşturulduğundan kolostomi adını alır.

1- Cecum
2- Yukarı çıkan kolon
3- Enine kolon
4- Aşağı inen kolon
5- Sigmoid kolon

Kolostomi, kolonun (kalınbağırsağın) hastalıklı kısmının alınıp geriye kalan kısmının ameliyatla karın ön duvarına dikilerek dışarıya açılmasıdır. Kolostominin görevi dışkının bu yapay çıkış yoluyla stoma denen ağız kısmından dışarı atılmasını sağlamaktır.

Bir kolostomide anüsteki gibi sfinkter kası bulunmaz, bu yüzden kolostomisi olan bir kişi bağırsak hareketlerini kontrol edemez dışkı devamlı çıkar. Bunun için kolostomili kişiler dışkıyı toplamak amacıyla, kullanıp atılabilen bir torba (kolostomi torbası) kullanırlar.
Kolostomi ameliyatı sırasında kalın bağırsak kalın duvarında açılan bir kesiden dışarıya ağızlaştırılır ki bu haline STOMA denir.
Bir kolostomi kolonun çıkan, yatay, inen ve sigmoid bölümlerinde açılabilir. Ve bulunduğu yere göre isimlendirilir.
Tabii ki stomanın açıldığı yere görede dışkının kıvamı değişmektedir. Stoma anüsten ne kadar uzakta ise dışkı dışkı o derece suludur. Buna göre stoması sol tarafta olanlarda dışkı katı iken sağ tarafta olanlarda ise dışkı daha sulu olmaktadır.

KOLOSTOMİ’Yİ ANLAMAK

Sindirim sistemi:

Sindirim sırasında, yiyecekler önce mideye daha sonra emilime uğradıkları ince bağırsağa, sindirilemeyen kalan kısım ise kalın bağırsağa (Kolon) gider.

Bu son kalan çözünmez artıklar da kolondan geçerken içlerindeki su emilir böylece kalın bağırsakta ilerledikçe daha fazla su emilir ve artıklar katılaşır.

Kolonun son kısmı olan rektum, düz bir yapıya sahiptir ve dış açıklık

olan anüste biter. Normal olarak anüsün açılıp kapanması ve dışkı kontrol edilebilirdir ve size uygun bir zamanda boşaltılabilir.

Kolostomi neden gereklidir?

Kolostomi aşağıdaki sebeplerden gereklidir:

Rektum, anüs veya sol bağırsağın alt kısmında oluşan tümörün (kanser) alınması gerekliliği olduğunda.
Omurgadaki anormalliklerde, veya dışkıyı tutamama hastalığına neden olan paralysis�i oluşturan omurilik yaralanmalarında.

Divertikulumda apse oluşumu ve bunun patlaması ile oluşan divertukular hastalığında, cerrahi müdahale ile dışkının geçici olarak yönlendirilmesi gerektiğinde,

Rektum ya da anüse zarar veren yaralanma ve travmalarda,

Doğuştan gelen anormallikler veya rektum/anüsün kusurlu oluşu

Kalın bağırsak tıkanıklıkları

Kolostominin Oluşumu

En sık rastlanan kolostomi türü sigmoid kolostomidir(sigmoid kolonundan oluşur). Genellikle kalıcıdır, midenin sol tarafındadır. Buna rağmen bazen, önceden geçirilen operasyonlar, kullanışlılık veya uygunluk gibi sebeplerle stomayı başka yerde oluşturmak gerekebilir. Stomanın yerine karar verilirken pek çok faktör göz önünde tutulmalıdır. Göbek (umbilicus), kalça kemikleri, buruşukluklar, şişkinlikler, eski yaralar ve pürüzlü cilt yüzeylerinden kaçınılmalıdır. Mesleğiniz, boş zaman uğraşlarınız, tişörtlerinizin/ pantolonlarınızın bel çizgisinin yeri, stoma terapi hemşireniz tarafından size sorulup, cevaplarınıza göre stoma yer tespiti yapılacaktır. Sizden, oturmanızı, yatmanızı, ayağa kalkmanızı ve sokak kıyafetlerinizi çıkarmanızı istemesi de stomanın yeri için en iyi olasılığı bulmak içindir. Daha sonra su geçirmez bir kalemle ve Convatec oturma adaptörü ile işaretlenir. İşareti görebilmeniz, daha sonra stoma bakımı yapabilmeniz açısından önemlidir.

Stoma

Kolostominiz olması, dışkınızı kontrol edememeniz anlamına gelir çünkü stomanızda, anüsün aksine, sphincter kası yoktur.Bu sebeple, stomanız üzerine her defasında torba takmanız gereklidir. Stoma, yuvarlak şekilli, pembemsi- kırmızı renkte ve nemlidir. Operasyondan hemen sonra şişecek ve birkaç gün işlemeyecektir. Bu zaman diliminde, koğuş hemşireleri ile stoma terapi hemşireleri tüm ihtiyaçlarınızı giderecektir.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=d0b91b8970958e2


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön