Oruç'luyken Başı Ağrıyanlar Ne Yapmalı

Sağlıklı bir yaşam için önemli bilgiler
Cevapla
ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe
Oruç'luyken Başı Ağrıyanlar Ne Yapmalı

Mesaj gönderen ZAGROS » 03 Eyl 2010 20:02

Oruç baş ağrısı yapıyorsa iftar ve sahurda bol su için
Özellikle stresli iş ortamında çalışan ve oruç tutanlar, baş ağrılarından sık yakınıyor. Öğleden sonraları ortaya çıkan konsantrasyon bozukluğu ise kişinin verimini düşürebiliyor. Uzmanlar oruç tutmanın iş hayatını sekteye uğratmaması için; akşamları bol sıvı içilmesini, mutlaka sahura kalkılmasını ve besin gruplarının dengeli tüketilmesini öneriyorlar.

Cinik-a Medikal Direktörü Aile Hekimi Dr. Eren Eroğlu, çalışan insanların daha rahat oruç tutmaları, değişen yeme düzeninden işteki verimlerinin ve sağlıklarının olumsuz etkilenmemesi için nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı...

Çalışanlar iş hayatlarının oruçtan etkilenmemesi için ne yapmalı?
Çalışan insanların oruç nedeniyle performansında düşmeler yaşanabilir. Yeterince konsantre olamama, verimli çalışamama gibi problemler en sık rastlananlarıdır. Bunun nedeni; sahura bağlı bozulan uyku düzenlerinin yanında, Ramazan'da kurallarına uygun beslenmemeleridir. Sağlıklı olarak iş hayatını sürdürebilmek için Ramazan boyunca tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığından, günlük hayatta alınan gıda miktarından daha az gıda miktarı yeterlidir. 2 bin 200 kalori alması gereken 60 kilo genç bir kadın, şimdi 2 bin kalori ile rahat ve sağlıklı bir Ramazan geçirebilir. Çalışan insanın iftarı çalışmayana göre farklılık gösterir. Çoğumuz iş yerinde iftar etmek durumunda kalabiliyoruz. Bunun yanında, eve gidildiğinde tekrar iftar sofrasına oturulabiliyor. Bu ise, sağlıksız ve fazla beslenmenin en önemli nedenini oluşturuyor. Belirli şeylere dikkat edilerek, fazla yemenin zararlarından kaçınılabilir. İş yerinde yapılacak iftarda bir bardak meyve suyu, bir tas çorba ve biraz ekmek yeterlidir. Bu gıdalar o an için ihtiyacımız olan glikoz ve sıvıyı sağlar. Bir-iki saat sonra eve dönüldüğünde asıl yemek olarak akşam öğünü yenilebilir. Bu akşam yemeğinde; et ya da baklagil gibi protein içeren bir besin, kompleks karbonhidratların alınacağı ekmek veya bir parça pilav, makarna, bir bardak ayran ya da biraz yoğurt sofrada bulunmalıdır. Sebzeler ve meyveler hem içerdikleri vitamin hem de lifler yardımıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleridir. Çalışan kişiler mutlaka sahura kalkmalılar. Erken yatıp sahur için kalkmaları, günü verimli geçirmeleri için gereklidir. Sahurda bir bardak süt, biraz kraker, bir tane meyve ve yeterli miktarda su, rahat bir gün geçirmeye yardımcı olur. Ağır yemekten kaçınılmalıdır.

Oruç tutarken dikkat dağılmasına karşı nasıl tedbir alınabilir?
Sabah saatlerinde insanlar daha dikkatli çalışabilirler. Öğleden sonra düşen kan şekeri ile birlikte, çalışma isteği ve gücü azalmaktadır. Bu nedenle, yoğun dikkat isteyen işler sabah saatlerine kaydırılmalıdır. Oruç boyunca görülen; halsizlik, yorgunluk, kan basıncının yani tansiyonun düşmesine bağlı olabilir. Bu sırada; terleme, enerjinin bittiğinin hissedilmesi, baş dönmesi ortaya çıkabilir. Ayağa kalkıldığında baş dönmesi çoğalabilir. Bu hal, özellikle öğleden sonra ortaya çıkar. Bunun nedeni iftar ve sahurda yeterli sıvı ve tuz alınmamasıdır. Bu yüzden kilo başına 30 mililitre suyun tüketilmesi gerekir. Yani; 50 kilo olan biri 1.5 litre sıvıyı iftarın ardından içmelidir.

Oruçluyken ortaya çıkan baş ağrısıyla nasıl başa çıkılabilir?
Özellikle Ramazan'ın ilk günlerinde ortaya çıkan baş ağrısı, genellikle kafeinin ve nikotinin eksikliğine bağlı olarak gelişir. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışık olanlar özellikle bu şikayetleri daha yoğun yaşarlar. Bunun için Ramazan'a bir iki hafta kala sigara ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. İftardan sonra bol meyve çayı tercih edilebilir.


Cevapla

“Sağlıklı Yaşam” sayfasına dön