'Yatak odasında pek de keyif vermiyormuş'

Sağlıklı bir yaşam için önemli bilgiler
Cevapla
bukett
Yarbay
Yarbay
Mesajlar:4370
Kayıt:28 Oca 2008 19:00
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Kadın
Burç:Boğa
Takım:Fenerbahçe
'Yatak odasında pek de keyif vermiyormuş'

Mesaj gönderen bukett » 25 Haz 2012 18:24

DENİZLİ (AA)18 Haziran 2012

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Oğan Akyıldız, yatak odasında açık unutulan televizyonun, uyku apne sendromu, kalp damar ve beyin damar hastalıkları açısından risk oluşturduğunu bildirdi.

Akyıldız, uykunun yaşamın en önemli gereksinimlerinden biri olduğunu ve sağlıklı bir uykunun, birçok günlük aktivitenin daha verimli olmasını sağlayacağını söyledi.

Beynin, uyku anında belli evrelerden geçerek gün içindeki bütün yorgunluğunu attığını, enerji ihtiyacını karşıladığını anlatan Akyıldız, yatak odasında televizyon karşısında uyuya kalmanın ise buna engel teşkil ettiğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr Akyıldız, insanlar fark etmese de uyku anında televizyonun çalışırken çıkardığı sesin, beyinde küçük uyanmalara yol açtığını belirtti. Akyıldız, bütün bu küçük uyanmaların beyni tetikleyerek, hem kalp hızını arttırdığını hem de solunum hızını değiştirdiğini kaydetti.

Utku Oğan Akyıldız, “Uyku, beyin ve vücut için tamamen bir yenilenme dönemi. Uyku dönemindeki bozukluklar bu yenilenmeyi engelliyor. Uyku dönemi bozuk olan kişiler, sabah kalktıklarında kendilerini yorgun hissederler. Gece boyunca beyindeki küçük uyanmalar arttıkça, sabah daha yorgun, daha bitkin şekilde uyanılıyor” dedi.

UYKU APNESİ YAPIYOR KALBİ TEHDİT EDİYOR

Yatak odasında televizyon bulundurmanın ve televizyon karşısında uyuya kalmanın “ciddi sağlık sorunlarına da davetiye çıkardığını” bildiren Akyıldız, şunları söyledi:
“Yatak odasında açık unutulan televizyon uyku apne sendromu, kalp damar ve beyin damar hastalıkları riskini arttırmaktadır. Yatak odasındaki televizyonun mutlaka kalkması gerektiğini, yatakta televizyon izlenmemesi gerektiğini bütün hastalarımıza öneriyoruz. Özellikle uykusuzluk çeken veya uykusunda solunum sorunu olan, uyku apne sendromu olan hastaların buna dikkat etmesi gerekiyor.”


Cevapla

“Sağlıklı Yaşam” sayfasına dön