Kağıt paralar hastalık yapıyor

Sağlıklı bir yaşam için önemli bilgiler
Cevapla
abraham25
Çavuş
Çavuş
Mesajlar:77
Kayıt:08 Oca 2007 12:34
Kağıt paralar hastalık yapıyor

Mesaj gönderen abraham25 » 15 Nis 2007 10:54

Resim

Kağıt paraların bulaşıcı hastalıklara neden olduğu bildirildi. Piyasada özellikle eskimiş, yıpranmış, kirli kağıt paraların, apseden, menenjit ve pnömoniye gibi birçok hastalığa neden olduğu belirtildi.


Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, günlük hayatta sık kullanılan ve eskimiş, yıpranmış, kirli kağıt paraların birçok hastalığa neden olduğu vurgulandı. Yapılan açıklamada, kirli parmakların günlük hayatta çok sık kullanılan ve çok el değiştiren kağıt paraların kişilerin el hijyeni ve temizliğinin olmaması parmakların mikroorganizmalarla kirlendiği belirtilerek, "Değişik meslek gruplarından elde edilen paralar üzerinde yapılan çalışmalarda özellikle veznedarlar, şoförler, pazar esnafı, kasaplar, lokantacılar, bakkallar, seyyar köfteciler, otobüs biletçileri, tekel bayileri, kahvehane çalışanları, eczacılar, pastane işletmecileri, kuru yemişçiler, dilenciler, tuvalet işçileri ve seyyar satıcılar gibi meslek grupları kağıt paraları kirletiyor. Kirletilen paraların dil ve dudakla ıslatılarak sayılması yada küçük çocukların paraları ağızlarına götürmesi enfeksiyona yakalanma riskini arttırmaktadır. Kağıt paraların, apseden, menenjite, pnömoniye, idrar yolları enfeksiyonları, kalp kası iltihaplanması gibi birçok çeşitli ve ciddi hastalıklara neden olduğu tespit edilmiştir. Hastalıktan kurtulmanın tek ve kesin çözümü hastalığa yakalanmamaktır. Halkımızın hastalıklar ve onlardan korunmanın yolları hakkında bilgilendirilmesi bir vatandaşlık görevidir" denildi.
Kağıt paralardan kaynaklanan bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler ise şöyle sıralandı:


"Paraları sayarken parmakları ağza götürmemeli, bilhassa banka gibi büyük sayıda paranın sayılması gereken yerlerde para sayma makinesi kullanılmalı. Para sayarken parmakları ıslatmak için ıslak süngerler kullanılmalı, süngeri ıslatmada su yerine antiseptik özellikte sıvılar tercih edilmeli ve bu sıvılar sık sık değiştirilmeli. Çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlıkları önlenmelidir. Paralar yiyecek ve içeceklerle temas ettirilmemelidir. Eller parmaklarla her temas sonucunda yiyeceklere dokunmadan önce su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Belirli mesleklerden (kasap, pazar esnafı, lokanta seyyar satıcı gibi) kişilerin para ile temas sıklığını azaltıcı önlemler alınmalıdır. Paraların yıpranmasını ve bakterilerin yerleşmesi için uygun hale gelmesini önlemek için en önemli tedbir olarak cüzdan taşınmalıdır ya da kredi kartı kullanımı yaygınlaştırılarak paraların elden ele dolaşması önlenmelidir."


Cevapla

“Sağlıklı Yaşam” sayfasına dön