Haaretz: ABD İran'a Saldırı İçin İsrail'e İzin Vermedi

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Haaretz: ABD İran'a Saldırı İçin İsrail'e İzin Vermedi

Mesaj gönderen Siyabend » 12 Eyl 2008 13:35

Haaretz gazetesi, İran'a karşı kullanılmak üzere İsrail'in Amerika’dan çok sayıda sığınak bombası ve hava koridoru talebi de dahil olmak üzere gelişmiş teknolojik silahlar ve havada ikmal yapan uçaklar istediğini yazdı. ABD'nin, bu talepleri, İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri vurabileceği endişesiyle geri çevirdiği de ifade edildi.

Gazetenin haberine göre, her iki ülke yetkilileri, İsrail'in gelişmiş silahlarla ilgili talebini son birkaç aydır tartışıyor. ABD'nin İsrail'in talebini tümüyle geri çevirme kararı alması halinde, bunun İsrail'in İran'a olası bir saldırısını çok güçleştireceği kaydedildi.

Haaretz, İsrail'in ABD'den istediği belirtilen silahlar arasında GBU-28 sığınak bombaları da bulunuyor. Her biri 2.2 ton ağırlığında olan sığınak delici veya imha edici özelliğe sahip bu bombalar, betonla güçlendirilmiş sığınakların 6 metre kadar içine işleyebiliyor.

Gazete İran'a olası bir saldırının Irak hava sahası üzerinden bir geçiş alanı zorunluluğunu beraberinde getirdiği belirtilirken, İsrail jetlerinin, Amerikan savaş uçakları veya uçak savar füzelerinin dost ateşine maruz kalmadan geçebilmeleri için bir hava koridoruna ihtiyaç bulunduğu ifade ediliyor. Washington’un bu talebi de geri çevirdiği, ABD tarafının İsraillilere, "Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den izin alın. İstiyorsanız onunla birlikte koordine edin" dediği belirtildi.

Haaretz, İran'a olası bir saldırı durumunda savaş uçaklarının geri dönüşü sırasında yakıt ikmalini de gerekli kıldığını bu konuda da birkaç hafta önce İsrail'in Kanal 10 televizyonunun verdiği habere de dikkat çekildi ve ABD'nin, Boeing 767 model gelişmiş yakıt ikmal uçağı talebini geri çevirdiğinin aktarıldığı kaydedildi.

Gazete İsraillilerin yakıt ikmal uçağı talebine ABD "evet" demiş olsa bile uçakların teslim sürecinin birkaç yıl alabileceği ifade ediliyor.

Haaretz ayrıca İsrail'in bu taleplerinin, ABD Başkanı George Bush'un geçen mayıs ayında yaptığı ziyaret sırasında ve ardından Savunma Bakanı Ehud Barak'ın temmuzdaki ABD ziyareti sırasında müzakere edildiği hatırlatılırken, Bush'un ziyareti sonrası Amerikalıların, İsrail tarafına, İran'ın nükleer projesinin durdurulması için diplomatik yolları kullanmaktan yana olduklarını açıkça söyledikleri, böylece İsrail'in İran'a bir saldırı konusunda Washington'dan ‘yeşil ışık’ alamadığı vurgulandı.

İsrail'in taleplerini geri çeviren ABD'nin, bunun karşılığında İsrail'in savunma sistemlerinin güçlendirilmesinde mutabık olduğu kaydedildi.


Cevapla

“Gündem & Haberler” sayfasına dön