CHP'nin Kürt Raporu

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
CHP'nin Kürt Raporu

Mesaj gönderen Siyabend » 09 Ara 2008 12:35

Yerel seçimler öncesinde muhafazakar kesimin oyları için açılımda bulunan CHP, şimdi de Kürt sorununun çözümü konusunda çalışma başlattı. CHP'li Kürt kökenli milletvekilleri, 'Kısmi Af', 'Kürtçe Eğitim' ve 'Kürt Kimliğinin Tanınması' yönünde bir rapor hazırladı. İşte CHP'nin raporu...

Gelecek yıl yapılacak yerel seçimler öncesinde, Kürt illerinde varlığı pek görülmeyen CHP, Kürt sorununu masaya yatırdı. CHP'li Kürt kökenli milletvekilleri hazırladıkları raporu Genel Merkeze sundu.

Geçtiğimiz günlerde sunulan raporda, Kürt sorununu ancak CHP'nin çözebileceği vurgulanırken, "Kısmi Af" ve "Kürt Kimliğinin Tanınması" yönünde adımlar atılması için partinin tüzük ve programının buna göre düzenlenmesi isteniyor.

Hazırlanan raporda, Kürt illerine yönelik kalkınma modelleri, iç barışın sağlanması gibi maddelerin CHP'nin hedefleri arasında olması isteniyor.

Sunulan raporda, CHP'nin 1989'da hazırladığı ama hayata geçiremediği "Kürt Raporu"nda hayata geçirilemeyen görüş ve önerilerin hayat bulması isteniyor.

KÜRT SORUNU TERÖR SORUNU DEĞIL

Hazırlanan raporda, Kürt sorununun ‘terör’ sorunu olmayıp, halkların engtegre olamama sorunu olduğu belirtilerek, yaşanan olumsuzlukların ardından bazı topluluk ve örgütlerin bilinçli davranışları sonrasında Kürt sorununun ‘terör sorunu’ gibi algılanmasına yol açtığı belirtildi.

PKK'ye duyulan sempatinin, gerçeklerin çarpıtılması ve entegre olamamanın verdiği içgüdüsel tepkilerden kaynaklandığı öne sürülen raporda, "Kürt halkının meşru taleplerini istismar edenlerin itibarları ve güçlerinin ellerinden alınması gerektiği, Kürtlerin eskiden olduğu gibi yeniden CHP'ye yöneleceği ve Cumhuriyet ilkeleri ışığında entegrasyona uyum sağlayacakları" kaydedildi.

TÜRKİYELİLİK VE TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI

Raporda, ‘Türkiyelilik’ ve ‘Türkiye vatandaşlığına’ ağırlık verilmesi ve Türkiye vatandaşlığının öne çıkarılması gerektiği belirtilerek, Kürt kimliğinin tanınacağı ve bunun yasalarla korunacağının halka anlatılması isteniyor.

Kürt kimliğinin tanınmasının yanısıra, itirafçılığa zorlanmamak kaydı ile silah bırakanlar için kısmi af düşüncesinin CHP programına alınmasının halka anlatılması, 12 yıl yapılacak zorunlu eğitim sonrasında isteyenlerin okullarda açılacak seçmeli dersler yolu ile veya özel dershaneler ve kurslar ile Kürtçe'nin özgürce öğrenilebilmesi ve öğretilmesi talep ediliyor.

KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI FAKÜLTELERİ KURULSUN

CHP Genel Merkezi'ne sunulan Kürt raporunda ayrıca, "eğişik kültürel etkinliklerde bulunabilmeleri, kendi kültür ve folklörlerini öğrenme ve öğretebilmeleri" için başta bölge üniversiteleri olmak üzere üniversitelerde "Kürt Dili ve Edebiyatı" fakültelerinin açılması, Kürt kültürünün geliştirilmesi ve yaşatılması için "Kürt Kültürünü Geliştirme ve Araştırma Enstitüleri"nin kurulması, kurulacak Kürtçe televizyonların 24 saat yayın yapması, Kürtçe dergi ve gazete çıkarılması önündeki engellerin kaldırılması talep ediliyor.


Cevapla

“Gündem & Haberler” sayfasına dön