NASA’nın Genç Beyni Kürt Kızı Işkın

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
NASA’nın Genç Beyni Kürt Kızı Işkın

Mesaj gönderen Siyabend » 18 Ara 2008 11:20

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan, Elbistanlı Kürt kızı Işkın Has, ödev olarak hazırladığı bir yazı nedeniyle Queen Mary Üniversitesi tarafından ödüllendirildi.

Londra’da yaşayan Maraş-Elbistanlı 17 yaşındaki Kürt kızı Işkın Has, Queen Mary Üniversitesi tarafından ödüllendirildi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın genç beyinleri keşfetmek amacıyla düzenlediği Cassini Projesi kapsamında Işkın Has’a 16-18 yaş grubu arasında en iyi araştırmacı ve gözlemci ödülü verildi.

Parlamentoda Milletvekili Richard Garriott’un elinden alan Has, küçük yaştan beri kanserle ilgili araştırmalar yapan bir doktor olmayı hedeflediğini söyledi. Işkın Has, bu ödül ile birlikte NASA için çalışabilecek bir bilim kadını olmayı da düşünmeye başladığını belirtti.

Bu araştırmayı yarışmaya katılmak için hazırlamadığını, öğretmeninin ders konusu olarak verdiği bir ödev olduğunu düşündüğünü belirten Has, “Benim yarışma ile ilgili bilgim yoktu. Bu araştırmayı öğretmenimizin bizden istediği bir ödev konusu olarak düşündüm ve yazdım. Kendisine verdikten kısa bir süre sonra yazıyı NASA’nın düzenlediği bu yarışmaya göndermek istediğini söyleyen öğretmenim, kısa bir süre sonra da yarışmayı kazandığımı belirten bir mail attı bana” diye konuştu.

HAS: EN BÜYÜK ŞANSIM AİLEM

Elbistan’dan göç ederek İngiltere’ye gelen Has ailesinin ilk çocuğu olan Işkın Has, başarısının altındaki en büyük etkeni ailesi olarak gösteriyor. Okuması konusunda anne ve babasından büyük destek aldığını belirten Has, İngiltere’deki birçok aile gibi parçalanmış bir aile yapısına sahip olsaydı belki de bu başarıyı elde edemeyeceğini vurguluyor.

En büyük şansının ailesi olduğunu söyleyen Has, “Annem ve babam şu an 10 yaşında olan kardeşim ve benim geleceğimiz için büyük çabalar sarf ettiler. Güzel bir aile ortamında yetişmemize ve derslerimize yoğunlaşmamıza yardımcı oldular. Parçalanmış bir aile yapısında bunları yapmanın imkanı yok diye düşünüyorum. Özellikle İngiltere’de zor koşullarda yaşam savaşı veren ailemin, buradaki Türkiyeli birçok aile gibi yozlaşmanın içerisine dahil olmadan kendilerini ve çocuklarını koruyan bir yapıyla bize sarılmaları ve yol gösterici olmaları en büyük şansım diye sürekli düşünmüşümdür” dedi.

YARIŞMALAR GENÇLERİ TEŞVİK EDİYOR

Güneşin etrafındaki dokuz gezegenden biri olan Satürn ile ilgili yapılan bir araştırmayı konu alan yarışma, genç beyinlerin gezegenleri ne kadar tanıdığını ve bu gezegenlerle ilgili yapılan araştırmaları ne kadar inceledikleriyle ilgili bir ön çalışma niteliği taşıyor.

İleriki yıllarda yapılacak araştırmalarda etkili olabilecek bilgilere de genç beyinler sayesinde ulaşmayı hedefleyen NASA, bu yarışmada Satürn’ün çevresinde tespit edilen üç ayı inceleyen satellite yani uyduların, bu gezegeni daha iyi tanımak için hangi ayın incelenmesinin doğru olacağını sorguluyor.

Konuyla ilgili yaptığı araştırmalar çerçevesinde yazdığı yazıyı sözlü olarak da parlamentoda düzenlenen bir konferansta aktarması istenen Işkın Has, “Ufkumu genişleten bu araştırmanın aynı zamanda geleceğime yön vereceği aklımın ucundan geçmezdi. Bu yarışmayı kazanmış olmak kendime güvenimin artmasına neden oldu. Artık yapabilir miyim düşüncesi beynimde yok diyebilirim. Artık yaparım diye düşünmeye başladım” diyerek, bu tür yarışmaların gençlerin önünü açtığını ve teşvik ettiğini vurguladı.

ANF NEWS AGENCY

siyaevin47

Re: NASA’nın Genç Beyni Kürt Kızı Işkın

Mesaj gönderen siyaevin47 » 18 Ara 2008 12:08

Allah bağışlasın :gulls

“Gündem & Haberler” sayfasına dön