Yazar Vedat Türkali, Barış Konferansı'nda yaptığı konuşmayla, Kürt sorununda demokratik çözüm çizgisini güçlendirdi.
Türkali'nin konuşmasında özellikle, "Ben bir Türk'üm, ne mutlu Türküm diyebilmek için Kürt sorunuyla uğraşıyorum" ifadeleri dikkat çekti. Türkali, "28 kere yendik" açıklamasını yapan Demirel'i de eleştirerek "Kimi yendin, Amerikalıları mı?" sorusunu sordu.
Vedat Türkali’nin konferansta yaptığı konuşmanın satırbaşları şöyle:
Hayatımın en güzel birkaç gününden birini yaşıyorum. Bu sabah gazeteleri gördüğümde mutluluğum daha da arttı. Benim kulağım duymuyor. Dün oturmama rağmen konuşmaları duymadım. Bana olay çok güzel geldi. Senelerden beri bu yaklaşımlı toplantıları yaptık Brüksel’de Londra’da, Paris'te... "Niye biz Ankara’da, İstanbul’da, Diyarbakır’da, Van’da, Malatya’da değiliz, konuşamıyoruz" diyordu arkadaşlar.
Ben bu işi, Türkiye hudutları içinde düşünüyorum. Senelerdir bu işin üzerindeyiz. Eski bir komünistim. Komünist Partisi, ilk defa tüzüğüne, ‘Gerekirse Kürtler ayrılsın’ diye program koydu. Ben bunu yayınladım.
Ben o bilinçten geldim ve Kürt halkının ne çektiğini biliyorum. Bana; ‘Sen Kürt müsün, niye uğraşıyorsun?’ diyorlar. Hayır diyorum, ben Türk’üm. Ne mutlu Türküm diyebilmek için yapıyorum. Bir başka halkı baskı altında tutan hiçbir ülke, kendi halkını rahat bırakmaz...
“Kiminle savaştın? Amerika'yla mı?”
‘Bir tek gerilla-terörist kalmayıncaya kadar savaş sürecek’ diyor paşa, almış gücü eline kükrüyor. Ordudur yapar. Peki bu dağların boş kaldığı da oldu, sorun çözüldü mü? Eski Cumhurbaşkanı, ‘28 kere isyan oldu’ diyor. Niye çözülmedi? Sorun dağda değil kentte, bizim aramızda. Bugün dağ boşalır sorun çözülmezse, dağ yine dolar... Dağa gençler spor olsun diye gitmedi. Neden nefes aldırmıyorsunuz?
Altan Öymen'in araştırması çıktı, yüzde 10 barajı dünyanın hiçbir yerinde yok. Bizde de 'Aman Kürtler girmesin' diye var. En meşru temsilci o halkın seçtiği insanlardır sen onlara fırsat vermezsen ne yapacak, dağa çıkacak. Tek yol diyalog yoludur. 29'uncu 30'uncu isyanda bu beraberlik yıkılır. Ayrılık hiç kimseye bir şey kazandırmayacak.
Tarihi, biz doğru okumadık. ‘28 kere yendik’ diyor eski Cumhurbaşkanı. Kimi yeneceksin, Amerikalıları mı yendin? İncirlik Üssü'nü mü kovdun?.. Yok, kendi halkınla savaştın!..
Bugün hâlâ en ilkel toprak koşullarında insanlarımızı yaşatıyoruz, sonra 'demokrasi' diyoruz. Burada her an faşizm kapıdadır. Rantçılar, Türkiye'yi yiyor, bundan Türk de Kürt de zarar görüyor. Ölen çocuklar bizim çocuklarımız, ağlayan analar bizim analarımız. Tek yolumuz barışta, kardeşlikte. Tek yol diyalog yoludur. Daha yapılacak çok iş var bu MEMLEKETTE....
'Ne mutlu Türkiye diye bilmek için...
-
reis
- Albay

- Ruh Hali:Yorgun
- Burç:Balık
- Takım:Fenerbahçe
En son reis tarafından 14 Eyl 2007 23:45 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
reis
- Albay

- Ruh Hali:Yorgun
- Burç:Balık
- Takım:Fenerbahçe
Re: ÇİZMEYİ AŞACAĞIZ
daha nasil anlatıla bilir