Kar Maskesi Altında Bir Gerilla, Marcos...

Okunmaya değer kitapları tanıtın
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Kar Maskesi Altında Bir Gerilla, Marcos...

Mesaj gönderen Siyabend » 17 Ara 2008 11:40

Meksikalı gerilla komutanı Marcos’un tüm yönlerinin anlatıldığı, Nick Henck’in yazdığı ve Eylem Kaftan’ın Türkçeye çevirdiği “Subcomandante Marcos -Maskeli Adam” adlı eser resimleriyle Timsah Kitap’tan yayımlandı.

Subcomandante Marcos, Che Guevara’dan bu yana dünyanın üzerine en çok konuştuğu gerilla lideri. Zapatista Ulusal Özgürlük Ordusu’nun sözcüsü olan ve başından bu yana gerçek kimliğini gizleyen Marcos, usta bir yazar ve karizmatik bir lider olarak Meksika’nın devrimci mücadelesindeki en önemli isimlerden biri. Hukuk profesörü Nick Henck'in bu kapsamlı biyografi çalışması, Marcos'un gerçek kimliği üzerindeki gizem perdesini aralıyor ve Zapatistaların tarihi üzerine iz sürüyor. Çok sayıda fotoğrafa ve Marcos’un yazılarından alıntılara da yer veren kitap, Latin Amerika gerilla mücadelesinin geçmişini ve bugününü öğrenmek isteyenler için de önemli bir başvuru kaynağı.

BİR ZAPATİSTA GERİLLASI!

Marcos San Fransisco’da bir gaydir, Güney Afrika’da bir zenci, San Ysidro’da bir Chicano, İspanya’da bir anarşist, İsrail’de bir Filistinli, San Cristobal sokaklarında bir Maya yerlisi, Mexico City’nin teneke mahallesi Neza’da bir çete mensubu, folk müziğinin kalesi Ulusal Üniversite’de bir rocker, Almanya’da bir Yahudi, Savunma Bakanlığı’nda bir uzlaştırıcı, soğuk savaş sonrası çağda bir komünist, ne galerisi, ne müşterisi olan bir sanatçıdır. Bosna’da bir barış yanlısı, Meksika’nın herhangi bir kentinde bir ev kadını, grev yapmaya asla yeltenmeyen sendika CTM’de grevci, başkaları için kitap yazan bir gazeteci, gece saat 10’da metroda yalnız başına bir kadın, topraksız bir köylü, işsiz bir işçi, mutsuz bir öğrenci, serbest piyasacılar arasında bir muhalif, ne kitabı, ne okuyucusu olan bir yazar ve tabii Güneydoğu Meksika dağlarında bir Zapatista gerillası...

“HER SATIRIM SONUNCUSU OLABİLİR”

Marcos yıllar evvel ölen çok saygı duyduğu bir mücadele arkadaşının adıydı; esas adı değildi. Aksanından Mexico City'den olduğu, Chiapas'lı olmadığı anlaşılıyordu. Bir röportajda 1983 yılında, 11 arkadaşıyla birlikte bölgeye, yerli halkı bilinçlendirmeye geldiğini, o günden bu yana Chiapas'ta yerli halk için mücadele verdiğini söyleyecekti. Kalemi çok ama çok güçlüydü; ince bir mizahla sistemi eleştiriyor, kimi zamansa duygulu, şiir dolu yazılar döşeniyordu. Bu yanıyla daha çok geçmişin romantik devrimci tiplerini anımsatıyordu. İyi felsefe biliyordu, çok okumuş çok tartışmış, çok düşünmüş olduğu her satırından anlaşılıyordu. Yazıyor, yazdıkça yazıyordu. Bir yazısında “aceleyle yazıyorum, her satırım sonuncusu olabilir” diyecekti.

SUBCOMANDANTE= KOMUTAN YARDIMCISI

Meksika’nın güneybatı eyaleti Chiapas'ta 90'lı yılların başında başlayan Zapatista hareketinin en bilinen yüzüdür. Maya kökenli halktan biri ve hareketin lideri olmamasına rağmen 1994 ayaklanmasında yaptığı konuşmayla yerli halkın, kar maskesi ve piposuyla yarattığı imaj ile de uluslararası kamuoyunun yeni devrimci figürü olmuştu. Öyle ki Benetton firması ürünlerine bu figürü basabilmek için Marcos’a bir milyon dolar teklif etmiştir. Subcomandante rütbesi, komutan yardımcısı anlamına geliyor. Kim olduğuna dair iddialar ancak söylenti düzeyinde kalmıştır. Meksika hükümetine göre yıllar önce ortadan kaybolan bir akademisyendir. Cia'nın gay olduğunu iddia etmesi üzerine “evet ben San Francisco'da bir gay, Güney Afrika'da bir siyah, Avrupa'da bir Asya'lı, İspanya'da bir anarşist, İsrail'de bir Filistin'li, San Cristobal sokaklarında bir maya yerlisi, Almanya'da bir Yahudi’yim, bir işsiz, mutsuz bir öğrenciyim...” yanıtını vermişti.

Kar maskesiyle örgüt hiyerarşine karşı olan, piposuyla Emperyalist sigara tekellerine karşı duran, Subcomandante sıfatına kötü niyetli gazetecilerin “emirleri kimden alıyorsunuz, esas kumandanınız kim?” sorusuna “esas kumandan Che Guevara’dır” yanıtını veren, EZLN Kumandanı… Meksika Halk Mücadelesi önderi…

ÇEVİRMEN EYLEM KAFTAN

İstanbul doğumlu Eylem Kaftan, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünden 1998 yılında mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi yıllarında Martı isimli kadın dergisinde yazılar yazdı. Aynı zamanda sinema yazıları yazmaya başladı. 1999 yılından beri belgeseller ve kısa filmler yapan Kaftan’ın ilk belgeseli Bak Devlet Baba isimli, 17 Ağustos Marmara depremiyle ilgili yaptığı belgesel. 2000 yılında Montreal’e yerleşen Kaftan National Film Board sponsorluğunda Vendetta Song/İsmi Güzide filmini yaptı. 30 yıl önce Diyarbakır’da bir töre cinayetinde öldürülen halasıyla ilgili olan film Kanada’da Toronto, Montreal ve Calgary’de çesitli festivallerde en iyi belgesel ödüllerini aldı. Bunun dışında Kaftan, Kanada’da kalma mücadelesi veren Cezayirli mültecilerle ilgili ‘Bledi, Evimiz Burasi’ isimli filmini Malcolm Guy ile birlikte 2006 yılında tamamladı. Kaftan belgesel projeleri dışında pek çok kısa filme yönetmen ve editor olarak imza attı. Yönetmenliğin yanı sıra öykü ve deneme yazıları var. 2006 yılından beri Istanbul’da yaşıyor, belgesel projelerine devam ettiği gibi konulu bir filmin senaryosu üzerinde çalışıyor.

Subcomandante Marcos - Maskeli Adam
Yazar: Nick Henck /Türkçesi: Eylem Kaftan
Sayfa sayısı: 342


ANF NEWS AGENCY


Cevapla

“Kitaplık” sayfasına dön