Kürtçe Artık Fransız İnternet Sözlüklerinde

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Kürtçe Artık Fransız İnternet Sözlüklerinde

Mesaj gönderen Siyabend » 03 Ağu 2008 18:08

Kürtçe artık Fransız internet sözlüklerinde Lexilogos’da Kürtçe de artık yer alıyor. Dünyanın farklı kültür ve dillerine yer veren sitede, Kürtçe gramer, Kürt tarihi, coğrafyası, haber kaynakları ve Kürtçe İncil de bulunuyor.

“Kelimeler ile burada ve başka yerdeki harikalar” sloganı ile yayın yapan http://www.lexilogos.com internet sitesi dil alanında ve dünyadaki kültürler konusunda çok çeşitli kaynaklar sunuyor. İnternet üzeri sözlükleri bir araya toplayan Lexilogos, çeviri, etimoloji, takvim, alfabe, aile isimleri ve diğer bir çok konuda zengin bir içeriğe sahip.

Site Fransa’nın güneyindeki Marsilya kentinde yaşayan kelime tutkunu Xavier Nègre tarafından yönetiliyor. “Bir ülkeyi ziyaret eden biri dilini bilmiyorsa hiçbir şey görmemiştir” diyen sitenin basir bir amacı var: bedava sözlükleri internette yayımlamak.

Diller etrafında farklı kültürler de böylece tanınmış oluyor. Lexilogos, karma yaşam aşıkları ile farklı kültürlerin keşfedilmesi arasında bir alış verişi ifade ediyor. Babel Projesi olarak adlandırılan Lexilogos sitesinde dile ilişkin tartışma forumları yer alıyor. Bununla bilgi alışverişi, anlama arsuzu ve farklı ufuklara açılma amaçlanıyor.

Çok sayıda dilde sözlüklerin olduğu sitede özellikle yerel diller dikkat çekiyor. Fransa’da Broton, Galler, Berrichon, Nisard, Marsilya lehçesi, Bask, Lorrain, Korsika, Akadca ve Wallon dil ve şiveleri de sitede yer alıyor. Bunları dünyadaki tüm diller değil ama önemli oranda bir dil temsili bu sitede yer alıyor.

Sitede özellikle Kürtçe de bir çok yönüyle yer alıyor. Kürtçe-Fransızca, Kürtçe-İngilizce, Kürtçe-Türkçe sözlüklerin yer aldığı sitede, resimler ve seli tematik sözlük de dikkat çekiyor. Bununla birlikte soranice lehçesiyle sesli temel öğrenim sözlüğü, yurttaşlık ilişkilerinin yanı sıra, Kürt dilinin İngilizce tanıtımı, Kürt alfabesi ve okunuşu, Kürt grameri bulunuyor.

Kürtçe’nin bir Hint-Avrupa dili olduğunun belirtildiği sitede, Kürtçenin kullanıldığı bölgeler sıralanıyor. Kürt tarihi, Kürdistan haritası, coğrafyasına da sitede yer veriliyor. Haber kaynakları olarak da Yeni Özgür Politika’ya dikkat çekiliyor. Kürt yazı ve edebiyatı bölümünde sesli olarak “Kırmızı Başlıklı Kız” Kürtçe ile anlatılıyor.

İncil’in Kürtçe versiyonunun yanısıra, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin birinci maddesi de Kürtçe aktarılıyor: “Hemû mirov azad û di weqar û mafan de wekhev tên dinyayê. Ew xwedî hiş û şuûr in û divê li hember hev bi zihniyeteke bratiyê bilivin.”

İnsan Hakları Deklarasyonu da Kürtçe, Fransızca ve diğer dillerle sitede yer alıyor.


Cevapla

“Kültür Sanat” sayfasına dön