12 Öykü +12 Çizgi: Nasrettin Hoca

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
12 Öykü +12 Çizgi: Nasrettin Hoca

Mesaj gönderen Siyabend » 05 Ağu 2008 10:47

Nasrettin Hoca’nın 800. doğum yıldönümü dolayısıyla 12 yazar ve bir çizerin kaleminden çıkan “Benim Nasrettin Hocam” kitabı piyasaya sürüldü. Kitabı hazırlayan Sennur Sezer, “O hep muhalif kalmış biri. Günümüzde Nasrettin Hoca'nın öyküleri de yazılmalı” diyor.

Gerçekten Nasrettin Hoca var mıydı? Kimilerinin iddia ettiği gibi her sözünde bir mistik gerçek gizli bir ermiş mi? Bir muhalif mi? İşte şimdi piyasaya çıkan “Benim Nasrettin Hocam” kitabında 12 yazar kendi Nasrettin Hocalarını öykülerken, çizer Sefer Selvi ise 12 ayrı çizgiyle Nasrettin Hocasını çizmiş.

Nasrettin Hoca’nın 800. yaşında farklı bir bakış açısıyla ele alınan “Benim Nasrettin Hocam” kitabı Sennur Sezer tarafından hazırlanmış. Evrensel Basım Yayından çıkan kitapta yazarlar Ali Balkız, Adnan Özyalçıner, Ahmet Say, Burhan Günel, Feyza Hepçilingirler, Mustafa Balel, Mehmet Başaran, Muzaffer İzgü, Orhan Duru, Suzan Samancı, Tarık Dursun K., Tahsin Yücel öykülerinde kendi Nasrettin Hocalarını yazmış.

NASRETTİN HOCA YETERİNCE ANLATILMADI

Proje fikrini ortaya koyup kitabı hazırlayan şair Sennur Sezer, “Nasrettin Hoca'nın 800 yılı oldu ama bence hazırlanan pulların dışında pek kutlama olmadı. Bu konuda yeni yorumlar gelmeyişinden doğdu” diyor.

“Her yazarın değişik Nasrettin Hocası olmalı” diyen Sezer, “Ben öğrenciliğimde de her öğretmenimden ayrı bir Nasrettin Hoca dinledim. Bunlar içinde dinsel, felsefi ya da tasavvuf yorumların Nasrettin Hocası da var, ahlaki yorumların Nasrettin Hocası da var, yabancı kaynaklardan geldiği için bazı öğütlerin bizim olmadığı söylenen Nasrettin Hocası da var. Bence hiç biri değil, halk kendi söylemediğini söylettiği kendi Nasrettin Hocalarını yaratmış. Bir Nasrettin Hoca olabilir ama bu kadar bir birine benzemeyen yani 'Parayı veren düdüğü çalar' ile 'Kapı arkası gurbet' Nasrettin Hocası aynı Nasrettin Hoca mıdır?” şeklinde konuşuyor.

Sezer “Hocayı hatırlamak gerekiyor” diyerek şöyle devam ediyor: “Günümüz, sözlü edebiyat nakline tekrar döndü. Oysa insanların birbiriyle eskisi kadar konuşma olanakları yok. Kahveler bitti, misafirlikler bitti bu şehrin da da sı içinde... Televizyonda acaba doğru bir Nasrettin Hoca yansıtıyor mu, onda da kuşkuluyum.”

KÜRTLER MELAYE MEŞHUR’U YAZMALI

Sennur Sezer’e göre, “Nasrettin Hoca hem okumuş hem yoksul, günümüzün aydınından pek farklı değil”. “Nasrettin Hoca artık yalnızca bir eşeğe ters binmiş bir figür olarak hatırlanamaz bence” diye belirten Sezer, "İnsanlar onu Sever Selvi gibi 12 değişik yüzle düşünmeliler, hatta bazen bir kadın olarak. Çünkü o hep muhalif kalmış biri. Günümüzde Nasrettin Hoca'nın öyküleri de yazılmalı” ifadelerini kullanıyor.

Şair Sezer ayrıca “Nasrettin Hoca'ya Kürtler tarafından Meleyê Meşhûr dendiğini biliyorum” diyor ve şöyle tamamlıyor: “Belki Kürtler tarafından Melayê Meşhûr'un Kürtçe 12 öyküsü çizilebilir.”


Cevapla

“Kültür Sanat” sayfasına dön