Paris Kürt Film Festivali

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Paris Kürt Film Festivali

Mesaj gönderen Siyabend » 20 Kas 2008 19:26

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Kürt Sinemacıları ve Sanatçıları Kolektifi (Cocdark) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Paris Kürt Film Festivali başladı.

Bu yıl ikincisi düzenlene Paris Kürt Film Festivali, festival kapsamında uzun metrajlı filmlerin gösterilmeye başlandığı La Filmotheque’de Yılmaz Güney’in “Yol” filminin gösterimi ile başladı. Dün akşam saat 19.30’da “Yol”un gösteriminin ardından Filmotheque’de festivalin açılış kokteyli de yapıldı. Paris Kürt Film Festivali’nin açılış kokteylinde Kürt sanatçılar Adnan, Zine ve Paris’te yaşayan genç sanatçı Rojda da bir konser verdiler.

Bu yıl 19-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Paris Kürt Film Festivali program sorumlusu Ali Gül Dönmez ANF’ye yaptığı açıklamada bu yıl festivalin geçtiğimiz yıla oranla daha yoğun bir ilgi ile başladığını bildirdi. Festival aracılığı ile Kürt Filmlerini seyirci ile buluşturmaktan çok memnun olduklarını dile getiren Ali Gül Dönmez şöyle konuştu: “Bu yıl hem seyirci bazında hemde destek veren Kürt ve Fransız kurumları bazında geçen yıla göre daha yoğun bir ilgi var. Bu ilgi bizi sevindirdi. Bu desteğin sinemacılara motivasyon kaynağı olmasını umuyoruz. Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nden bir katılımcı kültür sanat alanında çalışma yürütenlerin de en az gerilla kadar önemli bir mücadele yürüttüklerini belirtti. Bende buna katılıyorum. Bu tür kültür sanat çalışmaları ile asimilasyonu püskürtebileceğimize inanıyorum.”

KÜLTÜR VE SANAT DAHA FAZLA DEĞER

Festivalin açılış kokteylinde sahne alarak bağlaması ve udu ile katılımcılara coşkulu vakit geçiren Kürt sanatçı Adnan da yaptığı değerlendirmede “Bu festivale katılmaktan ve destek vermekten çok mutluyum. Kültür ve sanat zor bir zanaattır. Ne yazık ki halkımız yaşadığı ağır baskılardan dolayı bütün enerjisini siyasi mücadeleye kanalize etmiş durumda. Ama siyasi mücadeleyi yürütürken kültür ve sanat alanında da mücadele etmeyi unutmamamız gerekiyor” diyerek sanatın önemine değindi.

Siyasi partilerin kültür ve sanatı da siyasi yapıların altına almaya çalıştığını söyleyen Sanatçı Adnan, “Oysa Kürt kültür ve sanatının buna ihtiyacı yoktur. Kürt kültür ve sanatı zaten Kürtleri ve kültürünü tanıtır. Bunun ille de herhangi bir siyasi partinin etkisinde olması gerekmez. Elbette siyasi mücadele çok önemli ve belirleyicidir. Fakat bizi dünyaya tanıtan kültür ve sanatımızı da unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

HEYECAN VERİYOR

Kürt kültür ve sanatına değer veren, hangi kulvarda olursa olsun Kürt Halkı için emek veren herkese çok teşekkür ettiğini belirten Sanatçı Zine de, Paris’in bir kültür sanat kenti olduğunu ve bu kentte Kürt kültür ve sanatını görmenin de mutluluk verici olduğunu belirtti.

Paris’te Kolombiya’dan Çin ve Japonya’ya kadar bir çok ülkenin kültür ve sanatının temsil edildiğini, bunlarla ilgili festivallerin düzenlendiğini hatırlatan Zine şöyle konuştu: “ Kürt kültür ve sanatının diğer halklarla buluşması çok güzel bir olay. Böyle bir projeye destek vermekten burda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizde diğer halkların kültür ve sanatımızı tanımasını istiyoruz. Bu heyecan verici bir şey. “

Geçtiğimiz yılda festivale katılarak destek veren Sanatçı Zine, bu yıl festivalin daha istikrarlı bir yapıya kavuştuğunu ve bunu görmekten çok memnun olduğunu dile getirdi. Zine, bütün Kürtlerin bu tür kültür ve sanatsal etkinliklere daha da önem vererek bu tür etkinliklerin daha da geliştirip büyütülmesi gerektiğini kaydetti.

USTALARA SAYGI

Paris Kürt Film Festivali'nin programı, Kürt yönetmenlerin filmleriyle Kürtler üzerine çekilen filmlerinden oluşuyor. Bu yıl ikincisi yapılan festivalde budan itibaren “Ustalara Saygı” bölümünde farklı ülkelerden ve kültürlerden sinemacıların filmlerine de yer veriliyor. Festivalin bu yılki 'Ustalara Saygı' bölümünde Sovyet döneminin ünlü Ermeni yönetmenlerinden Artavaz Pelechiand bulunuyor.

Bu yılki festivalde Yüksel Yavuz’dan Kazım Öz’e birçok yönetmenin yeni ve eski filimleri gösteriliyor. Festival kapsamında Batin Ghobadi'nin 'Burda Anten Çekmiyor', Arinsu Arslan’ın 'Kırıntı' adlı kısa metrajlı filmi, Yılmaz Arslan'ın 'Mülteci Kardeşliğ'î adlı uzun filmleri de gösterilecek. Festival 2007 yılında Süleymaniye'de Fransız yönetmenler Baudoin Koenig ve Fulvia Alberti'nin inisiyatifiyle gerçekleştirilen Süleymaniye Belgesel Sinema Atölyesi'nde üretilen filmlere de yer veriyor. Uzun metrajlı filmlerin Du Quartier Latin, 9 rue Champollion -75005 adresindeki Cinéma Filmothèque, ve kısa metrajlı filmlerin 17 Boulevarde de Strasbourg- 75010 Paris adresindeki Archipel de gösterilecek olan festival programı için www.festivalcinemakurde.fr adresine bakılabilir.


Cevapla

“Kültür Sanat” sayfasına dön