Newroz 2011 Programı

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Newroz 2011 Programı

Mesaj gönderen Siyabend » 13 Mar 2011 16:27

“Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)” sloganı ile 130 merkezde kutlanacak olan Newroz…’un ilk ateşi, “KCK operasyonu” ile gündeme gelen Iğdır ve Newroz ile bütünleşen Şırnak’ta 17 Mart’ta yakılacak. Seçilmişler için yöresel kıyafet zorunluluğu getirilen kutlamalar için Türkiye’deki 56 ülke büyükelçilikleri, AP üyeleri ve birçok siyasetçi davet edildi.

Resim

UNESCO tarafından “insanlığın bozulmamış kültürel mirası ve sözel başyapıtı” olarak ilan edilen Newroz hazırlıkları başladı. Devletin adım atmaması nedeniyle KCK’nin eylemsizlik sürecini sona erdirmesi , PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Newroz’a kadar gözleyeceğiz” açıklamasının ardından, gözler Newroz kutlamalarında milyonlarca Kürt’ün seçilmişleri ile vereceği mesaj ve devletin bu mesaja vereceği yanıta çevrildi. Günümüzde milyonlarca kişinin katılımıyla kitlesel gösterilere sahne olan ve dünyanın birçok yerinde kutlanan Kürtçede “Nû roj veya Roja nû (Yeni gün) anlamına gelen ve Kürtler için baskıdan, esaretten ve zulümden kurtulma özgürlüğe kavuşa günü olan Newroz, Türkiye’de 1990′lı yıllardan itibaren yasak ve baskılara rağmen kitlesel bir şekilde kutlanmaya başlandı.

Her şekilde yasaklanmasına rağmen, Newroz 1980′li yılların sonlarında Cizre ve Nusaybin’de on binlerce insanın katıldığı kitlesel gösterilerle kutlandı. 1991 yılında ise devlet yetkililerinin de kabullendiği Newrozlar, “Bahar Bayramı”, “Türklerin Ergenekon’dan çıktıkları gün” gibi isimlerle nitelendirilerek resmi kutlanmak istense de bu kutlama şekli halk içinde rağbet görmedi. Sokaklar yine Newrozları tarihi ve kültürel içeriğine göre kutlamak isteyen kitleler ile güvenlik güçleri arasında yıllarca çatışmalara sahne oldu. 2000 yılından itibaren tüm bölgede kitlesel etkinliklerle kutlanan Newrozlar ise, festival havasında geçerek, dünyanın en büyük etkinlikleri arasında yer aldı.

DTK organize ediyor

2011 yılı Newrozu ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP tarafından organize ediliyor. “Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)” sloganı organize edilecek olan kutlamalar 45′i olmak üzere toplam 130 merkezde gerçekleştirilecek. İlk Newroz ateşi ise 17 Mart’ta Iğdır ve Şırnak’ta yakılacak. 21 Mart’a kadar ise planlanan tüm illerde kutlamalar gerçekleşecek. Bir milyonun üzerinde kişinin katılmasının hedeflendiği ve en görkemli kutlamanın olduğu Diyarbakır’da ise bu yıl Newroz kutlaması 20 Mart’ta yapılacak.

Iğdır ve Şırnak’tan ilk ateş ve ilk mesaj

Newroz kutlamalarının startının Iğdır ve Şırnak’tan verilmesinin nedeni ise, 29 Mart yerel seçimlerinde BDP’nin belediye kazanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Iğdır için yaptığı “Ermenistan sınırına dayandılar” şeklindeki açıklamasının ardından Iğdır’da başlayan “KCK operasyonları” ve Başbakan Erdoğan’ın Şırnak için “Şırnak’a yönelik özel planlarımız var” şeklindeki sözlerine tepki ve mesaj verme olarak açıklandı.

Şırnak Newroz Tertip Komitesi, startın Şırnak’ta verilmesinin bir diğer anlamının da, 1992 yılında baskılara karşı 3 gün boyunca yapılan kutlamalarda müdahale sonucu yaşamını yitiren 100′ü aşkın kişinin anısına bağlılık olduğunu açıkladı. İlk çıkışındaki öz ve ruhuna uygun kutlanması planlanan bu yılki Newroz kutlamalarında, özdeşleştiği lastikler tercih edilecek ve Newroz ile özdeşleşen, tüm yasaklama ve cezalara rağmen Kürtlerin ısrarla kullandığı yeşil sarı kırmızı renkler alanları süsleyecek.

Yöresel kıyafet zorunluluğu

Kürt dili ve kültürüne yönelik baskılara karşı anadil kampanyaları başlatan Kürtler, her eylem ve etkinlikte olduğu gibi Newroz’da da kendi renkleriyle alanlara inecek. Her Newroz’da yeşil sarı kırmızı renkler ile süslenen Newroz alanları, yöresel kıyafetlerle de renk cümbüşüne dönüşürken, bu yılda aynı görüntüler tüm canlılığı ile yer alacak. Yapılacak kutlamalara seçilmişlere yöresel kıyafet zorunluluğu getirilirken, halka da yöresel kıyafetlerle gelmeleri yönünde çağrı yapıldı.

Dünyanın dört bir yanına davet gönderildi

Öte yandan kutlamalara, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bütün üyeleri, bütün siyasi partiler, Sosyalist Enteryonal, Avrupa Sosyalistleri Partisi’nin üyeleri, Türkiye’deki 56 ülkenin Büyükelçilikleri, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani davet edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Şahin’in de kutlamalara davet edilip edilmeyeceği komisyon tarafından netleştirilecek.

2011 yılı Newroz programı şöyle:

17 Mart: Iğdır, Şırnak

18 Mart: Silvan, Bismil, Eruh, Başkale, Kocaköy, Dicle, Beytüşşebap

19 Mart: Çukurca, Mazgirt, Patnos, Ziyaret, Diyadin, Kurtalan, Bekirhan, Ceylanpınar, Taşlıçay, Eğil, Hazro, Çüngüş, Gercüş, Hasankeyf, Çınar, Halfeti, Lice, Bozova, Hani, Kahta, Kulp, Tarsus, Ergani, Varto, Muş, İnegöl, Ovacık, Tekman, İdil, Hilvan, Hınıs, Savur, Karayazı, Ömerli, Mazıdağı, Salihli, Karlıova, Turgutlu, Şemdinli, Karakoçan, Siverek, Erciş, Kulu-C.Eli (Konya), Digor, Kocaeli-Gebze, Suruç, Birecik, Uludere, Güçlükonak, Mardin, Ağrı, Bandırma, Beşiri, Pazarcık.

20 Mart: Diyarbakır, Ankara, Cizre, Doğubeyazıd, Hakkari, Nusaybin, Elbistan, Saruhanlı, Erzincan, Erzin, İskenderun, Bitlis, Batman, Adana, Malazgirt, Hozat, Viranşehir, Midyat, Dargeçit, Bulanık, Kağızman, Sarıkamış, Antalya, Mersin, İzmir, Çanakkale, Bursa, Bingöl, Dersim, İstanbul, Yalova, Konya, Eskişehir, Osmaniye, Elazığ, Kovancılar, Sakarya, Manisa, Malatya, Kırşehir, Denizli, Erzurum, Aydın, Burhaniye, Mardin, Milas,

21 Mart: Van, Ceyhan, Yüksekova, Kızıltepe, Tutak, Ardahan, Çorlu, Dörtyol, Kars, Tatvan, Söke, Didim, Kuşadası, Nazilli, Silopi, Siirt, Urfa, Adıyaman, Antep, Derik, Ereğli diha


Cevapla

“Kültür Sanat” sayfasına dön