İlk Evren Fotoğrafı

Teknolojik gelişmeler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
İlk Evren Fotoğrafı

Mesaj gönderen Siyabend » 08 Tem 2010 11:02

Astronomlar ilk defa tüm evrenin tek bir fotoğrafını hazırladı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Evrenin en eski ışığını keşfetmesi için geçen yıl uzaya gönderdiği Planck uydusu ve teleskobunun çektiği fotoğrafları birleştirerek bir evren fotoğrafı hazırladı.

Resim


Esasında eğer gözlerimiz bu uzunluktaki ‘mikro dalga radyasyon’’ olarak adlandırılan bu dalga boyunu algılamaya yeterli olsaydı semaya baktığımızda göreceğimiz görüntü bu. Görüntünün ortasındaki beyaz çizgi Samanyolu galaksisi. Diğer tozlar ise diğer galaksiler ve galaksi kümeleri…

Fotoğraftaki, kırmızı-mor alan ise, bazen ‘ilk ışık’’ olarak da adlandırılan ‘’Kozmik mikrodalga arka plan (CMB)’’. Bu enerji, evrenin ilk anından Büyük Patlama anından hatıra.

Planck teleskobu nasıl çalışıyor?

Planck teleskobu, uzayın derinliklerinde ‘’mutlak soğuk’’tan sadece birkaç derece yükseğindeki her tür radyasyonu algılayan ultra-duyarlı sensorlara sahip. Aylar boyunca uzayın her açıdan tarayarak bu görüntüleri elde etti.

Evren, fotoğrafta biraz küçük çıkmamış mı?

Fotoğraf, en anlaşılabilir hale getirildiği için böyle görünüyor. Avrupa Uzay Ajansından Dr. Jan Tauber, insanların göz seviyesine göre fotoğrafın çözünürlüğünü de biraz düşürdüklerini belirtiyor.



Görsellerin orijinal halini görebilmeniz için : http://www.esa.int/esaCP/SEMF2FRZ5BG_index_1.html sitesini kullanabilirsiniz. Fotoğrafın nasıl oluşturulduğunun animasyon görüntülerini görmek için video galerimizi ziyaret edebilirsiniz...

Video


Cevapla

“Bilim ve Teknoloji” sayfasına dön