Keloğlan'a Fransız Rakip (Kayu)

Paylaşmak istediğiniz her şey
Cevapla
ZAGROS
Moderator
Moderator
Mesajlar:9466
Kayıt:28 Şub 2007 22:02
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Koç
Takım:Fenerbahçe
Keloğlan'a Fransız Rakip (Kayu)

Mesaj gönderen ZAGROS » 07 Oca 2011 20:14

Resim

Fransız yazar Christine L'Heureux ve çizer Helene Desputaux'nun yarattığı çizgi kahraman Caillou(Kayyu), Türk çocuklarından gördüğü büyük ilgi karşısında Keloğlan'a rakip oldu.


Son yıllarda çocukların gözdesi olan Caillou'nun adını Türkiye ilk kez 2010 yılındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda duydu.



Son yıllarda çocukların gözdesi olan Caillou'nun adını Türkiye ilk kez 2010 yılındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda duydu.

Başbakanlık koltuğuna oturan öğrencinin ''En çok hangi çizgi film karakterini seviyorsunuz?'' sorusunu yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Özellikle büyük torunum Caillou'yu çok seviyor. Eğitici bir özelliği var'' cevabı, bir anda tüm gözleri bu çizgi film karakterine çevirdi.

Caillou'yu televizyon ekranlarından gören bir çok anne ve baba ismini söylemekte zorlandığı çizgi karaktere ''keltoş çocuk'' adını verirken, kimileri de masal kahramanı Keloğlan'a benzetti.

Zaman içinde kel kafası ve sevimliliği ile ''Modern zamanın Keloğlan''ı olarak anılan Caillou, kısa sürede küçük-büyük herkesin ilgi odağı haline geldi.

2009'da lisanslı ürünleri ile Türkiye pazarına giren Caillou, kısa sürede 500 binin üzerinde DVD-VCD ve 1,5 milyondan fazla kitap satışına ulaşırken yüzlerce çeşit eğitim seti ve oyuncakla da çocukların vazgeçilmezleri arasında yer aldı.

Dünyada yaklaşık 50 ülkeyi etkisi altına alan Caillou'nun web sitesi ayda 1 milyondan fazla tıklanırken, tişört, oyuncak, kitap, çalışma masası, scooter, yazı tahtası, yapboz, nevresim takımı, terlik, çanta, çorap, şampuan, duş jeli, sıvı sabun, battaniye ve oyun hamuru gibi birçok ürün Caillou lisansıyla satılmaya başlandı.

ŞİMDİ DE MÜZİKAL OYUNLA TİYATRO SAHNESİNDE
Caillou'nun gördüğü bu ilginin ardından Türkiye'deki gösteri ve sahne sanatları lisansını bir şirket aracılığıyla satın alan Ankara'daki Kukla Karagöz Derneği, çizgi karakteri müzikal bir tiyatro oyunuyla sahnelere çıkarmaya karar verdi.

Kukla Karagöz Derneği Başkanı Mehmet Tahir İkiler, Caillou ile ilgili oyun çalışmalarına yaklaşık 9 ay önce başladıklarını belirterek, 9 Ocak Pazar günü Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu'ndaki galayla çocuklarla bir araya geleceğini söyledi.

Caillou'ya özellikle 2 ile 8 yaş arasındaki çocukların büyük ilgi gösterdiği anlatan İkiler, ''Böylesine soft ve böylesine nötr bir karakterin çocukların hayal dünyasında nasıl kahraman haline geldiğine hala bir anlam veremiyorum'' diye konuştu.

50'den fazla ülkede televizyon ekranlarında boy gösteren Caillou'nun Suudi Arabistan'dan Azerbaycan'a, Rusya'dan Amerika'ya kadar bir çok ülkede izlenme rekorları kırdığını ve Avrupa'da da ''en çok seyredilen çizgi film dizisi'' ödülünü aldığını kaydeden İkiler, sözlerine şöyle devam etti:

''Caillou isminin anlamı Fransızca da çakıl taşıdır. Görünürde saçları olmayan, kafa yapısıyla bizim Keloğlan'a benzeyen bir çocuk. Bana göre Keloğlan'ın çocuksu hali. 4 yaşında olan ve kimi zaman yaramazlıklar yapan Caillou aynı zamanda anne ve baba ile kardeşi Rozi'ye yardım eden bir karakter.

Çizgi filmde Caillou'nun anne ve babası ile diyalogları dikkat çekici. Bundan dolayı bu çizgi filmi izleyen bir çocuk aile büyüklerinin Caillou'nun anne ve babası gibi olmasını istiyor. Bu aslında büyüklere de müthiş bir ders. Çocuğa nasıl anlayışlı davranılır, nasıl ebeveyn olarak çocukla iyi vakit geçirilir, tüm bu konular çizgi filmde çok iyi işlenmiş.
Anne-babalar açıkçası Caillou'yu pek sevmiyorlar. Çünkü eksik yönlerini bu çizgi filmde görüyorlar. Yani Caillou'nun anne-babası örnek bir anne baba. Caillou'da örnek bir çocuk.''

KARAGÖZ VE HACİVAT'IN KARŞISINA DA ÇIKACAK
Kukla Karagöz Derneği'nin çatısı altında oyunun lisans hakkını alan Keşif Organizasyon'un sahibi Hakan Yıldırım ise çocuklar için televizyondan izledikleri bir karakteri gerçek hayatta görüp ona dokunabilmenin ayrı bir mutluluk olduğunu söyledi.

Oyunun provalarına katılan çocukların inanılmaz tepkiler verdiğini ve hatta kimilerinin Caillou'ya ''Hadi bize gidelim'' dediğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Caillou'nun tüm çizgi filmlerini izleyerek, en eğitici ve öğretici taraflarını tiyatro sahnesine taşıdık. Gösteri müzikleri ile birlikte yaklaşık 45 dakika sürüyor. Yurt dışından çok bilinmeyen Caillou'nun orijinal müziklerini de getirdik. Oyunda bu müziklerle de çocukları tanıştıracağız.

Ayrıca yakın bir zamanda Caillou'nun gölge tiyatrosu da olacak. Hatta Caillou'yu Karagöz-Hacivat ile konuşturacağız.''

KREŞ VE ANAOKULLARINDA ''CAİLLOU SAATİ'
Caillou'nun çocuklardan gördüğü ilgi kreş ve anaokullarının da dikkatini çekti.
Bir çok kurum çocukların eğitiminde Caillou'nun çizgi film ve kitaplarını kullanmaya başlarken, fiziksel mekanlarını da resimleriyle süslemeye başladı.

Ankara'daki özel bir anaokulunun müdürü olan Feyza Şöhret Taşkıran, Caillou'yu minikler için son derece eğitici ve öğretici bulduklarını belirterek, öğrencileri üzerinde olumlu etkilerini gözlemlediklerini söyledi.

Caillou'nun Keloğlan'dan esinlenilerek hayat bulduğu inancını dile getiren Taşkıran, fiziksel benzerlikler başta olmak üzere her ikisi arasında verdiği mesajlar ile ortak özellikler bulunduğunu kaydetti.

Bu nedenle kreş ve anaokullarında Caillou çizgi filmlerinin çocuklara izletildiği ve karaktere ait görsel malzemelerin çeşitli aktivitelerde kullanıldığını belirten Taşkıran, bundan velilerin de memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Çocuk kanallarındaki bazı çizgi film ve karakterlerin miniklerin ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Taşkıran, Caillou'nun gelişim çağındaki minikler için sağlıklı bir rol model oluşturduğunu sözlerine ekledi.




Cevapla

“Serbest Kürsü” sayfasına dön