Bahçede Feng Shui

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Bahçede Feng Shui

Mesaj gönderen Siyabend » 27 Nis 2008 11:25

Çin bahçeleri üç bin yıldır feng shui ilkelerine göre tasarımlanıp düzenleniyor. Batılı ziyaretçiler bu bahçelerin kalitesinden ve içlerinde çoğunlukla rastlanan piramit çatılı tapınakların (pagoda) zarafetinden etkilenmişlerdir. Aslında feng shui ile ilk kez ilgilenmelerini sağlayan da bu pagodalardır. Bu yapılar orjinal olarak çevredeki kırlık alanın feng shui'sini düzenlemek amacıyla dikilmişlerdir. Küçük porselen pagodalar Çin bahçelerinde sık kullanılan süslerdendir.

Bahçenin feng shui'sini düzenlemek için yapılabilecek bir-iki şeyden söz ettik. Ağaç dikebilir, bir çeşme ya da kaynak ekleyebiliriz, duvarlar, çitler ve sınırlarla Ch'i'nin hareketini kolaylaştırabiliriz, hem de çevremizi daha sevimli hale getirebiliriz. Ama yapabileceklerimiz bu kadarla sınırlı değil. Bahçenizin planının üzerine bir pa-kua yerleştirip, yönleri belirleyin.

o Kuzey yönü ününüz ve toplumda duruşunuzla, kişisel gücünüzle ilgilidir. Uygun renkler kırmızı ve turuncudur.

o Güneydoğu para ve zenginliktir. Kırmızı, yeşil, mavi, mor uygun renklerdir.

o Batı sağlıktır. Kahverengi ve mavi uygun renklerdir.

o Kuzeydoğu bilgi ve öğrenmeyle ilgilidir ve renkleri yeşil, mavi ve siyahtır.

o Kuzey kariyerinizle ilgilidir. Açık renkler (su gibi) mavi ve siyah.

o Kuzeybatı kılavuz ve yolculuk yönüdür. Beyaz, gri ve siyah renkleridir.

o Batı çocuklar, evcil hayvanlar ve yaratıcılık demektir. Beyaz ve gümüş burada kullanılması gereken renklerdir.

o Güneybatı evlilik ve aşkın yönüdür; renkleri pembe, kırmızı ve beyazdır.

ÇİÇEKLER

Canımızın istediği yere canımızın istediği renkte çiçek ekmemizde bir sakınca yoktur, ancak belli bir bölgenin enerjisini tetiklemek istiyorsak, o zaman doğru yere doğru renkte çiçek ekmemiz gerekecektir. Bahçenin büyüklüğünün bir önemi yoktur. Hatta çiçek ektiğimiz yer yalnızca bir pencere içi saksısı bile olabilir. Önemli olan doğru çiçeği dikip, sonra da ilgilenmektir.

Pek çok insan bahçesinde karahindiba görmekten nefret eder. Ama karahindibalar feng shui açısından çok yararlıdır. Aile üyelerini kazadan beladan koruduğuna, sağlıklarını kolladığına inanılır. Ayrıca para simgesidirler.

"Hiçbir açıklaması olmayan bir nedenle karım karahindibadan feng shui açısından yararlanmama izin vermiyor, bunun çimleri biçmemek için bir bahane olduğunu düşünüyor."

Sardunyalar da çok yararlı feng shui çiçekleridir. Kırmızı olanlar bereket getirir. Bahçenizin güneydoğu bölümüne dikilmeleri gerekir ama arka ve ön kapınızın iki yanına da dikebilirsiniz; beyaz sardunyalar iç huzuru getirerek güzel düşler görmenizi sağlarlar.

Çobanpüskülü para çeker, bu nedenle güneydoğu yönüne uygun bir çiçektir.

Yasemin arkadaşlık ve sevgi anlamına gelir. Kuzeybatı ya da doğuya dikilmelidir.

Gülhatmi üretkenliğin simgesidir ve çocuk isteyen çiftlerin evlerinin batı ve güneybatısına dikilmesi gerekir. Nar ağaçları da bereketi temsil eder.

Zerrin, fulya ve nergis kuzeydoğuya dikilirse açık kafalılığı, cömertliği ve iletişimi simgeler. Ancak bu çiçekleri çok sık dikmeyin çünkü enerjinizi dağıtabilirler.

Peygamber çiçekleri ilişkinizde denge anlamına gelir. Hangi ilişkilerinizde denge arıyorsanız, ihtiyacınız olan her yöne dikebilirsiniz ama genellikle kuzeybatı ve güneybatıya dikilirler.

Güller özel olarak yararlıdır. Beyaz güller bir durumun aslını görmenize yardımcı olurlar. Sarı güller entelektüel tartışmaları ve öğrenmeyi simgelerken, kırmızı güller güzelliği simgeler, ama bir bahçe fazlasıyla kırmızı gül doldurulursa bu kibir anlamına gelir. Evin güney yönüne dikilmeleri gerekir. Gül çalılarının sayısının tek sayı olması tercih edilir.

Lale, özellikle de kırmızı lale aşk demektir. Güneybatı ve doğuya dikilmeleri gerekir.

Begonyalarsa ortaklık ve sağlıklı çocukları simgelediği için batıya dikilmelidir.

Bir bahçede her renkten çiçek yararlıdır ve Ch'i enerjisini çoğaltır. En iyi çiçekler pek çok çiçeği ve yeşil yaprakları olanlardır. Uzun ömürlü bitkiler bolluk, uzun yaşam ve sağlık simgeledikleri için tercih edilmeliler.

Bahçenizde feng shui'nin en sevilen beş çiçeğini ihmal etmeyin: şakayık, krizantem, manolya, orkide ve lotus.

MEYVE AĞAÇLARI

Meyve ağaçları feng shui açısından pek çok farklı şeyi simgelerler. Elma, kayısı ve nar bereket ve ün sahibi olmaktır. Şeftali arkadaşlık, aşk ve ölümsüzlük, armutsa uzun ömür ve zenginlik simgesidir. Erikler gençliği ve canlılığı simgeler; portakala gelince, şans, zenginlik ve mutluluk anlamına gelir.

DİĞERLERİ

Bahçenizin başka yönlerini de göz ardı etmemelisiniz. Bahçenizin anayolu batı yönünde olmalıdır. Düz yollar olmamalı, tüm yollar kavislenmelidir. Bu, uzun yaşamı simgeler.

Ağaçlar doğu ve güneydoğu yönüne ekilirse güç ve güven sağlar. Bir perde görevi görecekleri ya da bir shar'a engel olacakları her yere ekilebilirler elbette.

Akarsular çok yararlıdır ve zenginliği simgelerler. Bir akarsuyunuz olacak kadar şanslıysanız, suyunun temiz olmasına özen gösterin ki pek çok enerji yaratsın size.

Havuzlar başarı simgesidir. Güney ve doğuya konulmalı ve içlerinde tek sayıda Japon balığı bulunmalıdır. Havuzunuzun çevresini kayalık yapmanız ve minik bir şelale inşa etmeniz çok yararlıdır.

Son olarak da bahçeniz baktığınız zaman hoşunuza gitmeli. Yaşamınızda iyileştirmek istediğiniz noktaları göz önüne alarak doğru bitkileri dikin elbette, ama yalnızca hoşunuza giden bitkileri de dikin. Evinizin dışından gelen Sharları gözden saklayarak bahçenizi güvenli bir yer haline getirin. Güvenli, içinde rahatladığınız, dinlendiğiniz ve toprakla uyum içinde yaşadığınız bir yer olsun.


EVRENSEL_35
Onbaşı
Onbaşı
Mesajlar:35
Kayıt:12 Eyl 2008 16:47
Ruh Hali:Huzurlu
Burç:Kova

Re: Bahçede Feng Shui

Mesaj gönderen EVRENSEL_35 » 13 Eyl 2008 15:23

osmanlilarda zamaninda bahce islerinde ayri bir düzen ve tasarim uyguluyorlardi. helle helle ruh hastalarinin bulundugu hastaneler genelde ruha hitap edilen sekilde tasarlanmistir ve etkiside olmustur.
Cevapla

“Evde Feng Shui” sayfasına dön