Göz Tansiyonu Ameliyatı (Glokom)

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Göz Tansiyonu Ameliyatı (Glokom)

Mesaj gönderen Siyabend » 25 Tem 2009 12:43

Glokom, gözün iç basıncının görme sinirine zarar verecek kadar yükseldiği bir göz hastalığıdır. Bu basınç, göz içi sıvısının dolaşımındaki bozukluk sebebiyle ortaya çıkar. Glokom, körlük sebeplerinin başında gelir.

GLOKOM KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Glokom sıklıkla 40 yaş üzerinde görülsede nadiren bebeklerde göz tansiyonu görmekde mümkündür. Ailevi geçişi vardır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte glokom riski artmaktadır. En önemli risk faktörleri aşağıdaki gibidir.

Yaş
Miyopi
Ailede glokom hikayesi
Geçirilmiş göz yaralanmaları


GÖZ TANSİYONU NEDENLERİ NELERDİR?
Göz sıvısı (hümör aköz) göz içinde üretilir ve gözün akı ile saydam korneanın birleştiği yerin hemen arkasındaki ön kamara açısından drene olur. Bu açı daralır yada tıkanır ise, akım bozulur. Göz sıvısı üretilmeye devam ettikçe basınç artar.


GLOKOM GÖRMEYİ NEDEN TEHDİT EDER?
Görme siniri görme bilgilerini beyne nakleder. Glokom görme sinir liflerini tahrib ederek kör noktalar meydana gelmesine sebep olur. Görme siniri ancak ileri derecede tahrib olduğunda bu kör noktaların farkına varılır. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmediğinde, glokom görmeye zarar verir. Göz içi basıncının artması gözün gören tabakasını besleyen kan damarlarında daralmaya sebep olabilir. Kanla beslenmenin azalmasıyla görme sinir hücreleri ölür ve görme kaybıyla sonuçlanır. Hastalık ilerledikçe daha fazla sinir hücreleri ölür ve görüş alanı daralır. Kontrol altına alınmazsa bu durum tam körlüğe sebep olabilir.

GÖZ TANSİYONU HASTASI OLDUĞUMU NASIL ANLAYABİLİRİM?

Genellikle anlayamazsınız. Vakaların çoğunda ilerleme aylar hatta yıllar içinde olur. Bir çok vaka belirti vermez. Siz farkına varmadan yavaş yavaş görmeniz kaybolur. Bazı kişilerde zayıf belirtiler vardır. İlerlemiş göz tansiyonu belirtileri arasında karanlık mekanlarda görme zorluğu, kenarları görememe ve bulanık görme sayılabilir. Işık etrafında hareler, baş ağrısı ve göz ağrısı da olabilir.


GÖZ TANSİYONU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Tonometre denilen cihaz ile göz tansiyonunuz kolay ve ağrısız olarak ölçülür. Doktorunuz ayrıca gözün arkasını muayene ederek görme sinirini inceler. Görme sinirinin fonksiyonunu değerlendirmek için görme alanı tetkiki de gereklidir. Bunun dışında görme sinir tabakasının kalınlığını inceleyen tetkikler de vardır.


GÖZ TANSİYONU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Glokom genellikle göz damlaları ile tedavi edilir. İlaç tedavisinin görme sinirini korumadığına karar verilirse Göz Tansiyonu Ameliyatı (glokom ameliyatı) zaman geçirmeden yapılmalıdır.


TEDAVİDEN SONRA GÖRMEMİ TEKRAR KAZANIR MIYIM?
Maalesef glokoma bağlı görme kaybı kalıcıdır ve geri dönmez. Bu sebeple düzenli göz muayenesi çok önem taşır.


GLOKOM ÖNLENEBİLİR Mİ?
Hayır, fakat erken teşhis ve tedavi oluşacak görme siniri hasarı ve görme kaybını azaltmanın en iyi yoludur. Eğer ailenizde glokom hikayesi mevcutsa, her yıl mutlaka muayene olmanız yeterlidir.


http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=55594a19f6edaac


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön